Vezneciler'de Polis Otobüsüne Saldırı
İstanbul Vezneciler’de polis otobüsüne bombalı saldırı düzenlendi. İstanbul Valisi bombalı araçla yapıldığını söylediği saldırıda 7'si polis 11 kişinin hayatını kaybettiğini, 3'ü ağır 36 yaralı olduğunu söyledi.
İstanbul Beyazıt'ta Vezneciler durağında Çevik Kuvvet ekiplerini taşıyan otobüse sabah saat 08:40 civarında bombalı saldırı düzenlendi. Otobüsün içindeki polisler, İstanbul Üniversitesi'ne gidiyordu.
Patlama Beyazıt Karakolu ile Vezneciler otobüs durağı arasında meydana geldi.
Vali: 7'si polis 11 kişi hayatını kaybetti
İstanbul Valisi Vasip Şahin saat 10.39'da yaptığı açıklamada saldırıda yedisi polis 11 kişinin hayatını kaybettiğini, yaralı 36 kişiden 3'ünün ağır yaralı olduğunu belirtti.
Şahin, saldırının bombalı araçla yapıldığını söyledi.
Hayatını kaybeden polislerden kimlikleri belirlenenler şöyle: Emrah Pekdoğan, Gökhan Topçu, Duha Beker, Ramazan Kırboğa, Kadir Cihan Karagözlü ile Yaşar Özlem.
Başbakan Binali Yıldırım, patlamayla ilgili olarak İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi.
Haberin devamı...
İstanbul’da Vezneciler’de polis otomobiline dönük bombalı araçla yapılan saldırıya dair yayın yasağı ve soruşturmaya gizlilik kararı konuldu.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararınca “Soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve internet medyasında, sosyal medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve bunun gibi yayın yapılmasının 5187 sayılı Kanunun 3/2 maddesi gereğince yasaklandığını” duyurdu.
Hakimlik ayrıca şüpheli ve şüpheli müdafileri ile diğer soruşturma süjelerinin soruşturma dosyasını incelemeleri ve örnek almalarının soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebileceğini belirterek bu yetkilerini kısıtladı.
Yayın yasağı
Vezneciler’de gerçekleşen bombalı araçlı saldırıda ilk açıklamaya göre yedisi polis 11 kişi öldü, 3’ü ağır 36 yaralı var.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar soruşturma Bürosu’nun soruşturma dosyası hakkında yayın yasağı ve kısıtlama kararı talep etti.
Hakimlik talepleri kabul etti.
Yayın yasağına dayanak olarak 5187 sayılı Basın Kanunu’nu 3/2 fıkrasındaki şu maddesini gösterdi.
“Basın özgürlüğünün kullanılması ancak demokratik bir toplumun gereklerine uygun olarak; başkalarının şöhret ve haklarının, toplum sağlığının ve ahlakının, milli güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği ve toprak bütünlüğünün korunması, Devlet sırlarının açıklanmasının veya suç işlenmesinin 'önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması amacıyla sınırlanabilir".
Kararda şöyle dedi: “Toplum sağlığını, Milli Güvenlik Kamu Düzeni ve Kamu Güvenliğini, toprak bütünlüğünün korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması amacı ile soruşturma tamamlayıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve internet medyasında, sosyal medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve benzeri yayın yapılmasının 5187 Sayılı Kanunun 3/2 maddesi gereğince yasaklanmasına karar vermek gerekmiştir.”
Kısıtlılık kararı
Hakimlik, kısıtlılık talebini de “6572 Sayılı Kanunun 44. Maddesi ile 5271 Sayılı CMK'nm 153. Maddesini dayanak göstererek kabul etti.
Kararda “şüpheli ve şüpheli müdafiileri ile diğer soruşturma süjelerinin soruşturma dosyasını incelemeleri ve örnek almaları soruşturmanın niteliği ve kapsamı nazara alındığında soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebileceği anlaşılmakla bu yetkilerinin kısıtlanmasına karar verilmiştir” denildi.
HABERE YORUM KAT