
Türkiye'nin Virüsle Mücadele Günlüğü
Türkiye’nin, Aralık 2019’da Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip virüsle (Covid-19) ilgili yürüttüğü ulusal mücadele sürecini gün gün derlendi.
Türkiye’nin, Aralık 2019’da Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip virüsle (Covid-19) ilgili yürüttüğü ulusal mücadele sürecini gün gün derlendi.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 23 Mart 2020 verilerine göre, virüs 190 ülke ve bölgede 334 bin 981 kişide tespit edildi ve bugüne kadar 14 bin 652 can aldı. Virüsün tüm dünyada en çok can aldığı ülkeler başta İtalya olmak üzere Çin, İspanya ve İran oldu.
6 Ocak’tan beri kurduğu operasyon merkeziyle salgına karşı mücadele yürütmeye başlayan ve 11 Mart’ta ilk vakasını açıklayan Türkiye'de ise 24 Mart itibarıyla 1872 kişiye tanı konuldu, 44 kişi yaşamını yitirdi.
Türkiye’de gün gün yaşananlar...
- 6 Ocak
Dünya Sağlık Örgütü 30 Ocak’ta acil durum ilan etmeden önce Türkiye, salgına karşı operasyon merkezi oluşturdu.
- 10 Ocak
Sağlık Bakanlığı bünyesinde Koronavirüs Bilim Kurulu oluşturuldu.
- 14 Ocak
“2019-nCov Hastalığı Rehberi” yayımlandı.
- 20 Ocak
Türkiye’de şüpheli bir vakadan ilk numune alındı.
- 23 Ocak
Çin’den gelen uçuşlarda termal kamera uygulanmasına başlandı.
- 27 Ocak
Dışişleri Bakanlığınca seyahat önerisi yayımlandı.
- 1 Şubat
Çin’in Wuhan kentindeki Türkiyeli vatandaşlar ülkeye geri getirildi.
- 5 Şubat
Çin’de Türkiye’ye yapılan tüm uçuşlar durduruldu.
- 7 Şubat
Çin’den her türlü hayvan ithalatı geçici süre ile durduruldu.
- 12 Şubat
Dünyada en hızlı sonuç veren yerli tanı kitinin yurtdışına ihraç edildiği açıklandı.
- 23 Şubat
İran’dan Türkiye’ye hava, kara ve demir yolu seferleri durduruldu.
- 29 Şubat
Irak, Güney Kore ve İtalya ile Türkiye’ye gidiş-geliş tüm yolcu uçuşları durduruldu.
- 3 Mart
Umre dönüşlerinde “14 Gün” uygulamasına dikkat edilmesi konusunda bilgilendirme yapıldı.
- 11 Mart
Türkiye’de ilk vaka açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ortak basın açıklamasıyla yeni tedbirleri açıkladı.
- 12 Mart
* Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında koronavirüs toplantısı gerçekleştirildi.
* Okullarda eğitime ara verildi.
* Spor müsabakalarının seyircisiz oynanması kararı alındı.
- 13 Mart
* Sağlık Bakanı Koca, Adalet Bakanı Gül, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan yeni tedbirleri açıkladı.
* Hastanelerde ziyaret kısıtlaması yapıldı.
* Cezaevleri görüşleri 2 hafta süreyle ertelendi.
* ALO 184 SABİM Hattı’nın koronavirüsle ilgili bilgi vermesi kararı alındı.
* Uçuş yasağına Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, Avusturya, İsveç ve Hollanda eklendi.
- 15 Mart
Umreden dönen tüm yolcular Ankara veKonya’daki öğrenci yurtlarına yerleştirildi.
- 16 Mart
* Tanı testlerinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılacağı açıklandı.
* 6 ülkeye daha uçuş yasağı konuldu. Uçuşların durdurulduğu ülke sayısı 20 oldu.
* Bazı işletmelerin faaliyetleri geçici süreyle durduruldu.
* Cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi kararı alındı.
- 17 Mart
Covid-19 kaynaklı ilk ölüm gerçekleşti. Vaka sayısı 98 oldu.
- 21 Mart
65 yaş ve üstü vatandaşlar ile kronik rahatsızlığı olan yurttaşlara sokağa çıkma yasağı getirildi.
- 22 Mart
THY, Hong Kong, Moskova, Addis Ababa, New York ve Washington dışındaki tüm yurtdışı seferlerini 27 Mart itibariyle 17 Nisan’a kadar sonlandırma kararı aldı.
- 23 Mart
* Vaka sayısı 1529’a toplam can kaybı 37’ye yükseldi.
* Marketlerin 09-21.00 arasında hizmet vermesi kararlaştırıldı. Marketlerdeki müşteri sayısına sınırlama getirildi.
* Şehir içi ve şehirler arası yolcu taşıma araçlarının kapasitesinin yarısı kadar yolcu kabul etmesi kararlaştırıldı.
- 24 Mart
Vaka sayısı 1872'ye, can kaybı 44'e yükseldi.
HABERE YORUM KAT