1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Ani'de Etkinlikler.. Selçuklular'ın Anadolu'ya Girişinin 960'ncı Yılı!
14 Ağustos 1993 'Digor Katliamı'.. Tarihin Hüzün Penceresi..!

14 Ağustos 1993 'Digor Katliamı'.. Tarihin Hüzün Penceresi..!

Bugün, Kars'ın Digor ilçesinde 93’ün 14 Ağustos'unda yaşanan katliamın yıldönümü nedeniyle yaşamını yitirenler vicdanlarda anılıyor..

A+A-

Kars'ın Digor ilçesinde 93'ün 14 Ağustos günü yaşanan katliamı anmak ve hayatını kaybedenleri hatırlamak üzere hafızalar tazeleniyor.

Aralarında 5 çocuğun da bulunduğu toplam 17 kişinin hayatını kaybettiği, ayrıca 63 kişinin de yaralandığı acı olay, toplumda derin yaralar açıp ve unutulması güç bir travma bıraktı. 

Bugün, Kars'ın Digor ilçesinde 14 Ağustos 1993 tarihinde gerçekleşen katliamda yaşamını yitirenleri hatırlama günü olarak anılıyor. 

Katliamın yıldönümü nedeniyle yaşamını yitirenlerin anısına duyulan saygıyı ifade etmek amacıyla gerçekleştirilen anma etkinlikleri, bu trajedinin halkların hafızasında taze kalmasını sağlamak ve benzer olayların bir daha yaşanmaması için toplumsal hafızayı canlı tutmak açısından büyük önem taşıyor. 

UNUTULMAYAN ACI: DIGOR KATLİAMI

PolitiKARS’ın derlediği bilgilere göre; 14 Ağustos 1993'te Kars’ın Digor ilçesinde yaşanan bu trajik olayda, 5’i çocuk olmak üzere toplam 17 kişi yaşamını yitirirken, 63 kişi de yaralandı. 

Bu anmalar, geçmişte yaşanan acıların unutulmaması ve benzer trajedilerin tekrar yaşanmaması için bir hatırlatıcı niteliği taşıyor.

14 Ağustos 1993 tarihinde Kars Digor'da meydana gelen bu trajik olay, Türkiye'nin yakın tarihinde unutulmaması gereken yaralardan biri. 

O gün, köylerden ilçeye yürüyüşe geçen binlerce kişi üzerine ateş açılması sonucu büyük bir acı yaşandı. 

Olayın ardından 17 kişi yaşamını yitirirken, yaralıların sayısı 63 olarak kaydedildi.

HATIRLATMA

Kars'ın Digor ilçesindeki protesto yürüyüşü, 14 Ağustos 1993 tarihinde sessiz bir şekilde başlamış, ancak jandarmanın müdahalesiyle iki yürüyüş kolu geri dönmüştü. 

Iğdır yönünden gelen kalabalık, ilçe girişinde durup yürüyüşe devam etti. Ancak, kayalıklardan açılan ateş sonucu, aralarında çocukların da bulunduğu birçok masum insan hayatını kaybetti. 

Yaşamını yitirenler arasında 8 yaşındaki Gülcan Çağdavul, 14 yaşındaki Selvi Çağdavul ve 17 yaşındaki Erdal Buğan gibi genç yaşta kaybedilen canlar bulunmaktadır.

Ve saldırının sonucunda resmi rakamlara göre, 17 kişi yaşamını yitirmiş, 63 kişi de yaralanmıştı. Açılan ateş sonucu 8 yaşındaki Gülcan Çağdavul ile Selvi Çağdavul (14), Yeter 0Kerenciler (13), Necla Geçener (14), Zarife Boylu (15), Erdal Buğan (17), Zeynep Çağdavul (19), Tuncer Hacıoğlu (20), Suna Çidemal (21), Fatma Parlak (22), Faruk Aydın (27), Cemil Özvarış (39), Gıyasettin Çalışçı (41), Hasan Çağdavul (43), Süleyman Taş (47), Nurettin Orun (80), Tütiye Talan (66) isabet eden kurşunlarla yaşamını yitirmişti.

Bu olay, Kars'ın Digor ilçesinin hafızasında silinmesi mümkün olmayan bir yara olarak kalmaya devam ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.