'Tahir Elçi Cinayeti'nde İddianame Hazırlandı
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi cinayetine dair olaydan beş yıl sonra hazırlanan iddianamede, üçü polis dört sanık şüpheli olarak yer aldı. İddianame mahkemeye gönderildi.
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015’te Diyarbakır, Suriçi’nde öldürülmesiyle ilgili iddianame hazırlandı ve değerlendirilmek üzere mahkemeye gönderildi.
Savcı Nazım Tüzün’ün hazırladığı iddianameyi mahkemenin kabul veya reddetmesi için 15 gün süresi bulunuyor.
Polisler suçlamaları reddetti
Türkan Elçi’nin de aralarında olduğu beş müştekinin yer aldığı 40 sayfalık iddianamede, üçü polis dört şüpheli yer alıyor. Ayrıca aralarında olay yerinde bulunmuş ve ateş açmış olan polislerin de bulunduğu toplam 62 tanığın ifadesi yer alıyor.
Müştekilerden biri aynı zamanda şüpheli polis olan S.T. ifadesinde, “Tahir Elçi’nin vurulma anını görmedim. Zira Elçi’ye ben ateş etmedim. Tahir Elçi benim atış menzilimde değildi ve bu şahsı kimin vurduğunu görmedim. Suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.
S.T.’nin yanı sıra polisler M.S. ve F.T. Türk Ceza Kanunu’nun 85/1. Maddesindeki “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme” ile suçlanıyor, haklarında 2 yıldan 6 yıla kadar hapis isteniyor.
Diğer iki polis de Tahir Elçi’yi kendilerinin vurmadığı yönünde ifade verdi.
Polis olmayan sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Diğer şüpheli Uğur Yakışır ise “kasten öldürme, olası kast ile öldürme, 6136 sayılı yasaya muhalefet, devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma, mala zarar verme” ile suçlanıyor ve hakkında ağırlaştırılmış müebbete varan hapis cezası isteniyor.
Yakışır, Elçi’nin yanı sıra aynı gün öldürülen polisler Cengiz Erdur ve Ahmet Çiftaslan’ın cinayetiyle ilgili de suçlanıyor.
Yakışır hakkında iddianamede şu ifadeler yer aldı: Terör örgütü üyesi olan şüphelinin, iki polis memurunu şehit etme, bir polis memurunu öldürmeye teşebbüs etme, maktül Tahir Elçi'yi olası kast ile öldürme şeklindeki eylemlerinin TCK'nın 302/1 maddesindeki suça vücut vermekle, şüphelinin 3713 sayılı TMK'nın 4/a maddesi delaletiyle 5237 sayılı TCK'nın 302/1 maddesi uyarınca cezalandırılmasına…”
Deliller ise, “müşteki beyanı, tanık beyanları, kamera kayıtları, kolluk tutanakları, uzmanlık ve adli tıp kurumu raporları, olay yeri inceleme raporları, şüpheli savunmaları, nüfus ve adli sicil kayıtları.”
Tutuklu şüphelinin bulunmadığı dosyada, Uğur Yakışır hakkında da yakalama kararı bulunuyor.
Ne olmuştu?
Tahir Elçi, 15 Ekim 2015 tarihinde CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu "Tarafsız Bölge" programında "PKK terör örgütü değildir" dedi. Bunun üstüne kanala 700 bin lira para cezası kesilirken, Tahir Elçi 20 Kasım günü Diyarbakır'da, barodaki odasında gözaltına alınarak İstanbul'a getirildi.
Elçi, savcılığın tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etmesine karşın Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Elçi hakkında, "terör örgütü propagandası" suçundan 7.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015'te Diyarbakır, Sur'daki Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklaması sırasında öldürüldü.
HABERE YORUM KAT