Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 16 Nisan’daki Anayasa değişikliği referandumunda oy pusulasına dair açıklama yaptı.
Açıklamada, kamuoyunda “mührün, yazının üzerine denk getirilmeden basılması gerektiği” yönündeki iddianın doğru olmadığı ifade edildi.
"TERCİH" mührü renkli bölüme
YSK’nın resmi internet sitesinden yayınlanan açıklamada, mührün nereye basılacağı şöyle anlatıldı:
“Son günlerde özellikle sosyal medyada seçmenlerin halkoylamasında ‘TERCİH’ mührünü oy pusulasında ‘EVET’ veya ‘HAYIR’ yazılarının üzerine basmamaları gerektiği, yoksa oyların geçersiz sayılacağı yönünde asılsız ve yanlış haberler dolaşmaktadır.
“Birleşik oy pusulasında ‘EVET’ için beyaz, ‘HAYIR’ için kahverengi bölümler ayrılmıştır. ‘TERCİH’ mührünün bu bölümlerden sadece birine (yazının üstüne de denk gelse) basılması yeterlidir.”
Oy nerede kullanılacak?
YSK’nın internet sitesinde, “Nerede oy kullanacağım?” başlıklı bölüme tıklayarak, oy kullanılacak okulu ve sandığı bulmak mümkün.
Sorgulama sayfasını, 17 Şubat 2017 tarihinden bugüne dek, 7 milyon 174 bin 121 kişi sandık yerine baktı.
Ayrıca, şu numaradaki çağrı merkezinden de 24 saat sandık sorgulamak mümkün: +90 444 99 75.
Oy nasıl kullanılacak?
YSK, oyun hangi belgelerle, ne şekilde kullanılacağına dair bir video hazırladı.
Seçmenler şu belgelerle oy kullanabilecek: Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden biri.
Kasıtlı suçtan dolayı ceza infaz kurumunda bulunan, bu kurumda iken firar edenler dahil hükümlüler oy kullanamayacak.
Hapishanede bulunan seçmen niteliğine sahip tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlü olanlar oy kullanabilecek.
Oy nasıl sayılacak?
YSK, sandıkların sayım işlemleri ve sandık sonuç tutanağının düzenlenmesine dair de bir video hazırladı.
Oy verme günü
Oy verme günü olan 16 Nisan 2017 saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından halk oylaması ve halk oylaması sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak.
Oy verme süresince kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.