Yıldırım: Seçim Siyasi Faaliyet Değil

Aynı zamanda Meclis Başkanı olan AK Parti’nin İstanbul Belediye Başkanı adayı Binali Yıldırım, Meclis Başkanlığı’ndan istifa etmesine yönelik tartışmaların hukuki değil, siyasi olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı ve aynı zamanda AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla, TBMM'de parlamento muhabirleri ile Meclis’te bir araya geldi.

Meclis Başkanlığı’ndan istifa etmeden belediye başkan adayı olmasıyla ilgili tartışmaların hukuki değil siyasi tartışmalar olduğunu söyleyen Binali Yıldırım, şunları söyledi:

"Hukuka uymayan iş içinde olmam"

“Çözüm yeri YSK'dır. Seçim hukuku YSK'nın işi olarak anayasada tarif edilmiş, anayasa bakımından diğer kanunlar bakımından hukuksuzluk varsa bunun mercii YSK'dır. Önüne konu geldiğinde karar verecektir.

“Siyaseten bu tartışma bizi yormaya yöneliktir, hukuka uymayacak hiçbir işin içinde olmam.

“Meclis Başkanı bağımsız milletvekili olsaydı...”

“Anayasa 94’e göre siyasi faaliyetler yapılır mı, yapılmaz… Bizim yaptığımız bir siyasi faaliyet yok. Seçim bir siyasi faaliyet değildir.

“Seçim aday olduğunuz işle ilgili vatandaşlara ne yapacaksınız, niye aday oldunuz, bunu anlatmaktır.

“Ben şimdi işin mahiyeti olarak soruyorum, eğer Meclis başkanı bağımsız bir milletvekili olsaydı ne olacaktı, belediye başkan adayı olsaydı ona ne diyecektik?

"Çıktığım yoldan geri dönmem"

“Anayasa'nın 94. maddesi, yasamayla ilgili Mahalli İdareler Seçim Kanunu, meclis başkanını dolaylı olarak istifa etmeyecekler arasında sayıyor.

“Çıktığım yoldan geri dönmem, kararı seçmen verecek.

Anayasa’nın 94. Maddesi ne diyor?

“Herkes istifa etsin”

“Belediye başkanları görevlerinden ayrılıyor mu? Meclis Başkanı'nın imkanı yok, icracı değil, bütçesi yok, ama belediye başkanın elinde her türlü imkan var.

“Bütün seçime girecekler görevlerini bıraksınlar. Meclis bu düzenlemeyi yapsın tartışmalar sona ersin.

“Madem eşitsizlikten bahsediyoruz o zaman herkes istifa etsin, milletvekili, bakan belediye başkanı, buyursun bütün adaylar bulundukları pozisyonları bıraksın.

“Yasal düzenlemeye gerek yok. Herkes ben ayrılıyorum diyecek sokağa inelim.”

“Hukukun olduğu yerde etik konuşulmaz” demişti

Binali Yıldırım 7 Ocak Pazartesi günü bazı medya yöneticileriyle yaptığı toplantıda da istifa tartışmalarıyla ilgili olarak şunları söylemişti:

Hukukun olduğu yerde etik konuşulmaz. Hukuk devletinde hukuk konuşulur.  

TBMM Başkanlığı’ndan istifa etmeme konusundaki kararlılığımda değişiklik yok. Belediye Başkanı seçilirsem Meclis Başkanlığı’nı unut. Bir koltukta iki karpuz olmaz.”

Politika Haberleri

Demokrasi İçin Ortak Adım.. 10 Partiden 'Kayyum Uygulaması'na Son Teklifi!
Bakırhan'a Yasal İşlem.. Kayyum Atamaları Üzerine Tartışmalar Derinleşiyor!
Devlet Bahçeli'den PKK Lideri Abdullah Öcalan'a Çağrı.. Meclis'te Konuşsun! 
Özgür Özel, Selahattin Demirtaş'ı Ziyaret Etti.. Meclis'in Önemi Vurgulandı!  
Tüzük Kurultayı.. Geleceğin Yöntemlerini Belirlemek Üzere Yoğun Tartışmalar!