Batman’ın Beşiri ilçesinde 18 yaşındaki İpek E’ye “tecavüz eden” ve sonrasında intihara sürükleyerek ölümüne neden olan Uzman Çavuş Musa Orhan serbest bırakıldı.
PolitiKARS'ın bianet'ten derlediği bilgilere göre, mahkemenin verdiği tahliye kararı sonrası Orhan dün akşam (25 Ağustos 2020 Salı) tutuklu bulunduğu cezaevinden salıverildi.
Teslim olmuştu
Musa Orhan için geçen hafta tutuklama kararı verilmişti. Hazırlanan iddianame ile birlikte Orhan’ın tutuklanmasına yönelik Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi yakalama kararı çıkarmıştı. Mahkemenin verdiği karar sonrası teslim olan Orhan cezaevine konulmuştu.
Musa O.’nun avukatı itiraz etti
Hürriyet’te yer alan habere göre, Musa Orhan'nın avukatı Dr. Mehmet Erkan Akkuş; tutuklama kararına itiraz etti. Avukat Akkuş, itiraz dilekçesinde müvekkilinin kaçma şüphesinin bulunmadığını öne sürdü.
İtirazı Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirdi. Mahkeme, Avukat Akkuş’un itiraz dilekçesinde belirtilen hususları yerinde görerek Orhan'nın tahliyesine karar verdi. Karar kısa süre içinde Orhan'nın tutuklu bulunduğu cezaevine ulaştı. Cezaevi idaresi kararla birlikte Musa Orhan'ı serbest bıraktı. Orhan sadece bir hafta cezaevinde tutuldu.
Uca: Tahmin ediyorduk
HDP Milletvekili Feleknas Uca, Mezopotamya Ajansı'na yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarına dikkati çekerek, şöyle dedi:
"Açıklamanın ardından anladık ki Uzman Çavuş serbest bırakılacak. Halkın tepkisini dindirmek için bir tutuklama gerçekleştirdiler. Kısa bir süre sonra, daha taziye devam ederken serbest bırakıldı. Bu serbest bırakılma aslında kadınlara verilen bir mesaj. Bir tecavüz konseptinin devamı niteliğindedir.
"Soylu 'Cenaze bizimdir' diyor, ancak Uzman Çavuş'un tutuklanması için herhangi bir uğraş içine girmiyor. Aslında bu bir itiraf. Sorumlu devlettir. Çünkü Orhan'ın tutuklanması için değil, serbest bırakılması için uğraş verildi. İntihar öncesinden ve sonrasında devletin hiçbir yetkilisi ailenin yanında durup onlara adalet talebinde bulunmuyor. Ve Uzman Çavuş tüm uyarılarımıza rağmen dün akşam serbest bırakıldı."
Ne olmuştu?
Batman’ın Beşiri ilçesinde yaşayan İpek E., 7 Temmuz’da Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, uzman çavuş olarak görev yapan Musa Orhan’nın kendisine tecavüz ettiği iddiasıyla şikâyetçi oldu ve detaylı bir ifade verdi.
16 Temmuz’da bir mektup bırakarak intihar girişiminde bulundu. Ağır yaralı olarak Batman Bölge Hastanesi’ne kaldırıldı. İpek, 34 gün tedavi altında olduğu hastanede, 18 Ağustos'ta hayatını kaybetti.
Savcılık soruşturmasında ise Musa Orhan 16 Temmuz’da gözaltına alınmış ifadesinin ardından tutuklamaya sevk edilmiş ancak adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmıştı. Başsavcılık bu karara itiraz etmiş; ancak itiraz kabul edilmemişti. Bu süreçte 27 Temmuz’da iddianame hazırlanmıştı.
İddianame eksiklik nedeniyle iade edilince başsavcılık bu karara itiraz etmiş; itiraz kabul edilince savcılık iddianameyle birlikte tekrar tutuklama talep etmişti.
Sosyal medyanın da baskısıyla ilgili ağır ceza mahkemesince inleme tamamlandı, mahkeme iddianameyi ve tutuklama talebini kabul etti. Musa Orhan hakkında yakalamaya yönelik tutuklama kararı çıktı. Musa Orhan sosyal medya tepkileri sonrası tutuklanarak cezaevine gönderildi.