Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) üniversitelerin yeni Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) hakkında Yönetmeliğin yayınlandığını bildirdi.
YÖK’ten konuya ilişkin yapılan açıklamada, özellikle 2011 yılı sonrasında Türkiye’de araştırma - teknoloji geliştirme - yenilik süreçlerinde önemli gelişmeler yaşandığı belirtilerek, "Ülkemizin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefi dikkate alındığında, bu süreçte yükseköğretim odaklı iki önemli strateji, nitelikli bilgi ve nitelikli insan kaynağına yönelik olmalıdır. Bu bağlamda 2002 tarihinde yayınlanan“Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Hakkında Yönetmelik”in, güncellenmesi aciliyet kesbetmişti. Bu süreç ile ilgili olarak Yeni YÖK tarafından ilk defa oluşturulan Üniversite-Sanayi İşbirliği Daimi Komisyonu, bir süreç başlatmış ve “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetmeliği”yeni baştan hazırlanmıştır” denildi.
Yeni YÖK olarak sorumluluklarındaki konuları katılımcı bir yaklaşımla değerlendirdiklerinin ve takibinde de gerekli düzenleyici kararları aldıklarının kaydedildiği açıklamada, bu yaklaşım kapsamında Yönetmelik taslağının askıya çıkarıldığı ve ilgili tüm paydaşlardan da görüşler alınarak yönetmeliğe son şeklinin verildiği bildirildi.
İlgili Yönetmeliğin 26 Kasım 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğinin ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Bu yönetmelikle, BAP Koordinasyon Birimlerinin görev alanı üniversitelerimizin bütünsel araştırma süreci yönetimi yaklaşımı ile yeniden tanımlanmış ve genişletilmiştir. Fikri mülkiyet ve telif haklarına yönelik olarak dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeler kapsamında düzenlemeler yapılmıştır. BAP Komisyonları yetkinliği önceleyen bir yapıya dönüştürülmüştür. Rektörün onayına bağlanan sözleşmelerin süreçleri hızlandırılmıştır. Proje gelişme raporları ve buna ilişkin düzenlemelerde üniversitelerimize daha fazla yetki verilmiştir. Ödenekler ve muhasebe işlemlerine yönelik olarak yıllar içinde değişen düzenlemelere uyumlu hale getirilmiştir."
Yeni YÖK’ün öncülüğünde gerçekleştirilen bu önemli gelişmenin üniversiteler için hayırlı olması temenni edilerek, bu sürece katkı veren başta Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Sayıştay’ın yetkili birimlerine ve ilgili tüm paydaşlara teşekkür edilen açıklamada, bu vesile ile Türk yükseköğretim sistemini daha iyi noktaya taşımak için gerekli mevzuat düzenlemelerinin devam edeceği de kamuoyuna bildirildi.