Trabzon’dan Dünyayı Isıtıyorlar

Trabzonlu Albayrak kardeşler, Beşikdüzü ilçesindeki Organize Sanayi Sitesi’nde kurulu olan fabrikalarında ürettikleri elektrikli ısıtıcıları dünyanın 61 ülkesine ihraç ediyor.

Trabzonlu Albayrak kardeşler, Beşikdüzü ilçesindeki Organize Sanayi Sitesi’nde kurulu olan fabrikalarında ürettikleri elektrikli ısıtıcıları dünyanın 61 ülkesine ihraç ediyor.

Avrupa ülkelerinin tamamına, Kanada ve ABD’nin yanı sıra sıcak ülkeler Brezilya ve Suudi Arabistan’a da elektrikli ısıtıcı ihraç eden şirket, ihraç ettiği ülke sayısında Trabzon’un plaka kodu olan ’61’e ulaşmış durumda.

Şirketin ısıtıcı sektörüne girişi ise oldukça ilginç. Cemsan Elektrikli Cihazlar Şirketi ortaklarından Cemil Albayrak, 41 yıl önce babası Cemal Albayrak’a Almanya’dan hediye gelen su ısıtıcısını 3 yıl kullandıktan sonra babasının aynısını yapma kararı aldığını ve başarı hikayelerinin bu şekilde başladığını söyledi.

Albayrak “1975 yılında babam Cemal Albayrak’a amcam Almanya’dan su ısıtıcısı gönderiyor. Babam da bunu 3 yıl kullanıyor ve daha sonra aynısını yapma kararı alıyor. O günkü tekniklerle becerebildiği kadar bunu üretmeyi başarıyor. Elektrikle suyun birleşimi o an için insanların kafasına daha yerleşmemişti. Zamanla bu oturdu ve kabul edildi. Bununla ilgili bir sektör oluştu bizim de sektöre girmemiz böyle oldu. 1987 yılında şirketleştik. Biz de 2. kuşak olarak 3 kardeş birlikte şirketi bugünlere taşıdık. Bu sektöründe en iyilerinden bir tanesiyiz. 2006 yılından beri de elektrikli ısıtıcı markamız ile sektörde devam ediyoruz" dedi.

"İhracatta Trabzon’un plakasını yakaladık"

Ürettikleri ısıtıcıları 61 ülkeye ihraç ettiklerin ifade eden Albayrak, “2 tane şirketimiz var. Bir tanesi üretim kısmındaki Cemsan, diğeri de İstanbul’daki VEİTO (Vakfıkebir İthalat İhracat ve Taşımacılık Organizasyonu). Burada ürettiklerimizi 61 ülkeye ihracat ediyoruz. İhraç ettiğimiz ülke sayısında ilimizin plakası sembolümüz ’61’ sayısına ulaştık. Bu bizi çok mutlu etti. Biz ısıtıcı alanında Avrupa’nın tamamındayız. Berlin’de ofisimiz var. Tüm Avrupa’ya Almanya üzerinden dağıtımını yapıyoruz. Avrupa ülkelerinin tamamında varız. Kanada’da, ABD’de, hatta sıcak ülkeler Brezilya ve Suudi Arabistan’a da ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Sektörde elektrikli soba sezonluk bir ürün olduğu için tamamıyla sizi yıl boyunca çalıştırmıyor. Yıl boyu çalışmak için Brezilya’da, Arjantin’de olmak zorundayız. Çünkü burada yazken orada kış oluyor ve 365 gün çalışmak için böyle ülkelere ihtiyacımız var. Bizde bu ülkelerde partner bulmak için fuarlara katılıyoruz” diye konuştu.

"En büyük rakibimiz doğal gaz"

Sektörde en büyük rakiplerinin "Doğal gaz" olduğunu belirten Albayrak "Elektrikli soba dünyanın tamamında kullanılan bir üründür. Mesela Suudi Arabistan’a da elektrikli soba satıyoruz. Bu çok ilginç olabilir. Orada sıcaklık 35-40 derece olurken Suudi Arabistan‘a da elektrikli soba satabiliyoruz. Suudi Arabistan’da çöller geceleri çok soğuk olur. Çöle piknik yapmaya gidenler ısınmak için soba kullanırlar. Aynı zamanda orada çok büyük bir turizm var, din turizmi var. Buraya gelen insanlar da bu sobaları alıp ülkelerine götürüyorlar. Bunun gibi ülkelerde pazar olarak kullanmış oluyoruz. Ürün kalitemizden ödün vermiyoruz. ABD’ye gönderdiğimiz ürünle Gürcistan’a gönderdiğimiz ürün arasında hiçbir kalite farkı yok. Hepsini aynı kalitede üretiyoruz, aynı kalite de müşteriye gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

"Dövizdeki tırmanış herkesi etkilediği gibi bizi de etkiledi"

Türkiye’de son dönemde dövizdeki hareketlenmenin herkes gibi kendilerini de etkilediğini belirten Albayrak, şunları söyledi:

“Dövizdeki çıkış şüphesiz herkesi etkilediği gibi bizleri de etkiliyor. Dünyada ve ülkemizde uzun yıllardır istikrarlı bir döviz hareketi vardı. Bu dönemlerde çok istikrarlı yatırımlar yaptık. Pazarlar edindik herkes bu doğrultuda memnundu fakat şu anki durumdan sadece bizlerin değil dünyanın da etkilendiğini görüyoruz. ABD’de oluşan bir seçim dövizi bu şekilde etkiledi ve bu oturana kadar maalesef bu böyle devam edecek gibi görünüyor. Biz de ona göre üretimde olsun, satışta olsun, tahsilatlarda olsun önlemlerimizi alıyoruz. İnşallah bu dar boğazdan hep birlikte çıkacağız.”

Yaşanan kriz nedeniyle işçi çıkarmayı düşünmediklerini kaydeden Albayrak "Şuan 70 kişi çalıştırıyoruz. Bu sayı pazarımız geliştikçe artacak. Kriz ortamında işçi çıkartmadık ve yeni pazarlar arıyoruz. Fuarlara katılıyoruz, Dünyanın en prestijli fuarlarına gidiyoruz, başka ülkelerden müşteriler arıyoruz” dedi.

Cemil Albayrak, kardeşleri Sultan ve Osman Albayrak ile babalarının kurduğu şirketi daha ileri taşımak için gayret sarf ettiklerini sözlerine ekledi.

Ekonomi | Finans | Otomotiv Haberleri

TÜİK Emlak Raporu.. 'Ekim Ayı'nda Konut Satışları Yüzde 11,9 Arttı!  
'Kredi Kartları'nda Yeni Dönem.. Kademeli Faiz Uygulaması 1 Kasım'da Başladı!
Ekonomik Refah Üzerine Çalışan Üç İsim.. Acemoğlu, Johnson ve Robinson'a Nobel!
Havacılıkta Yeni Dönem.. 'Kış Dönemi'nde 12 Yeni İç Hat Seferi Başlatılacak!
'Kredi Kartı' Borçları İçin Yeni Düzenleme.. '60 Ay'a Kadar Yapılandırma İmkanı!