Tarihi Kentler Birliği Toplantısı Samsun’da Yapıldı

Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) 2016 yılı son bölge toplantısı Samsun’da yapıldı.

Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) 2016 yılı son bölge toplantısı Samsun’da yapıldı.

Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) “Doğal-Kültürel Miras Açısından Karadeniz Bölgesi’ne Yeniden Bakış: Hedefler-Uygulamalar” konulu Karadeniz Bölge Toplantısı, Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve TKB Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Ürdün’ün Zerka Belediye Başkanı Emad Almomani, OMÜ Rektörü Prof.Dr. Sait Bilgiç, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, ilçe belediye başkanları, ilçe kaymakamları, TKB üyesi illerin valileri ve belediye başkanları ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı ve TKB Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın açılış konuşmasından sonra kürsüye çıkan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, “15 Temmuz darbe girişimini kınıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 2016 yılında hiç yaşamak istemediği bir olayı bize yaşatanları kınıyor, bir daha böyle bir gecenin yaşanmaması için dua ediyoruz. Bu gece ayrıca bazı hayırları da bize gösterdi. Karanlık ve uzun bir geceydi ama çok aydınlık bir sabaha erişti. Her şeyden önce birliğimizi ve beraberliğimizi keşfettik. O gece millet, bayrağına, devletine, iradesine ve her şeyden önce de birbirine sahip çıktı. Ben olmadı biz olduk o gece. Biz o gece tek bir Türkiye ve tek bir yürek olduk. Tarihi Kentler Birliği mücadelesi çok anlamlı bir mücadeledir. Çünkü şehir, sadece fiziksel yapılar olmaktan ibaret değildir. Şehir, insan demektir. Bu burada, bu toplantıda yerel yöneticilerimiz, devletimiz, valilerimiz, üniversitelerimiz, öğrenciler, bilim insanları, siyasi partiler ve vatandaşlarımız var. Bunlar bir şehrin olmazsa olmaz dinamikleridir. Bizler, bu dinamikleri bir araya getirebildiğimiz sürece başarılıyızdır. Ben Samsun’u bu anlamda bu iradeyi gerçekleştirebilen ve bundan sonra da daha büyük bir tutkuyla gerçekleştirebilecek olan bir şehir olarak görüyorum. Şehir aynı zamanda tüm bu varlıklarının yanında onların oluşturduğu medeniyetinin izlerini taşımaktadır. Şehirler izlerle doludur. Bizler, geçmişimize ait bu izleri muhafaza edebildiğimiz ve onları geleceğe taşıyabildiğimiz sürece de şehirli oluruz. Şehirli olmak, sadece şehirde yaşamakla değil, şehirli olmak sorumluluk hissetmek, fikir üretmek ve koruma-kullanma duygusunu benimsemektir. Dolayısıyla bu toplantının herkes için başarılı geçmesini diliyorum. Katılan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Vali Şahin: “15 Temmuz gecesinden beri Samsun halkı meydanı boş bırakmadı”

15 Temmuz gecesi Türkiye’nin tam bağımsızlığına kavuştuğunu belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin, “15 Temmuz Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) Türkiye’de aslında bir darbe girişimi adı altında işgal edilebilen bir ülke, toprak haline getirmek istedikleri bir plandı. Bu planları altüst oldu. İlkadım şehrinde biz ikinci Kurtuluş Savaşı mücadelesini başarı ile sürdürdük. 1920’den ve 1923’den bahsediyorsak, önümüzdeki dönemde 15 Temmuz 2016 gerek darbeler tarihinde, gerekse Türk tarihinde yerini alacaktır. Çünkü Türkiye ayağında prangalar vardı, biz kendimizi bağımsız bir ülke olarak zannediyormuşuz. Bundan böyle daha bağımsız, daha özgür ve daha çağdaş bir Türkiye’yi önümüzde göreceğiz. Samsun halkı 15 Temmuz gecesinden itibaren Cumhuriyet Meydanı’nı boşaltmadılar” diye konuştu.

Denizin de doğal bir miras olarak görülmesi gerektiğini belirten Vali Şahin, Samsun’da bu sene 10 bin 200 çocuğa yüzme öğrettiklerini söyledi. Vali Şahin, “Bu yıl her yıl devam edecek. 2016-2017 yılında bu 13-14 bini zorlayacak. Dolayısıyla Samsun’da her çocuk yüzme öğrenecek. Bir taraftan da denize bakan binalarda pencere dahi açmayan şehir denizle buluşacak. Maalesef çok ciddi miktarda da boğulma vakaları oluyor. En azından bu sene kısmen de olsa bunun karşılığını bulduk ve az sayıda boğulma vakası oldu. İnşallah hiç olmaz. Denizi çocuklarımızın, yavrularımızın kullanarak muhafaza edebilecekleri doğal bir miras olarak görmeleri gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bakan Özhaseki: “TKB üyesi belediyeler kimliklidir”

Toplantılardan çok sıkıldığını fakat TKB toplantılarına koşa koşa gittiğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Tarih öncelikli, kültür öncelikli bir mantıkla her şeye yaklaşmak işin başı olsa gerek. Buradaki belediye başkanı arkadaşlarımızın hayata ve şehre bakışları, hizmeti anlaması ve icra etmesi diğer arkadaşlarımızdan biraz daha farklı oluyor. Birçok şehirde tarihi eserler yol yapmak adına veya başka türlü amaçlarla yıkılmışken, buradaki arkadaşlarımız onlara sahip çıkmanın bilinci ile bir çaba ve gayret içerisindeler. TKB üyesi arkadaşlarımızın faaliyet raporları ile hiç bu işe girişmemiş belediyelerin raporlarına bakarsanız ikisi birbirinden çok farklıdır. Birisi kültür ve tarih önceliklidir. Kimliklidir, değerlerine sahip çıkmıştır. Diğeri de kanaldan başlamıştır. Yol ile su ile gitmiştir. Diğeri kadar anlamlı değildir. Yaşadığımız Anadolu coğrafyası dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Binlerce yıldır insanlar bu coğrafyada medeniyetler kurmuşlar. Bu coğrafyanın her bir köşesinde ya müthiş bir hüzünlü hikaye var ya da başka bir olay yaşanmış. Onlardan kalanda günümüze binlerce eser var. Her bir köşesinde saklanması ve korunması gereken değerler var. Bu coğrafya adeta açık hava müzesi sıfatı veriyor. Dünyanın başka bir yerinde böyle bir şey yok. Onlarca medeniyetin iz sürdüğü ve günümüze kadar eserlerin korunabildiği bir ortam başka yerde yok. Aslında coğrafyamız çok çatışmalı bir coğrafya, gelen medeniyetler eski medeniyetlerin izlerini silerek devam ediyorlar. Vahşi şekilde onları parçalıyorlar, yakıyorlar, yıkıyorlar. Günümüzde de Suriye’de olanları görüyoruz. O haldeyken bile günümüzde Anadolu coğrafyasında binlerce tarihi eser var. Belediyeler olarak hepimize düşen görev, bunları gözümüz gibi saklamamız, korumamız, içerisine fonksiyon yükleyip yaşatmamız ve gelecek nesillere aktarmamız birinci vazifemiz olsa gerek diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Toplantının ardından AK Parti Çevre, Şehir ve Kültür Başkanlığı’nca hazırlanan “15 Temmuz Milli İradenin Yükselişi Sergisi” açıldı. Serginin açılışı Bakan Özhaseki, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karaaslan, Samsun Valisi Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz ve AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş tarafından yapıldı.

Güncel Haberleri

Esenyurt'ta Kayyum Sonrası Operasyon.. DEM Parti Eşbaşkanları Tutuklandı!
Mardin, Batman ve Halfeti'ye Kayyum Atandı.. DEM Parti, Gaspa İzin Vermeyeceğiz!
'Sine-i Millet' Çağrısı.. Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Kayyum Tepkisi!