Sosyal Fobi Hayatı Zehir Ediyor

İnsanlarla yüz yüze ilişki kuramama, topluluk içerisinde konuşamama, küçük düşme korkusu, kendini sürekli suçlu hissetme duygusu ve utanma gibi nedenlerle ortaya çıkan sosyal fobinin, günümüzde en sık...

İnsanlarla yüz yüze ilişki kuramama, topluluk içerisinde konuşamama, küçük düşme korkusu, kendini sürekli suçlu hissetme duygusu ve utanma gibi nedenlerle ortaya çıkan sosyal fobinin, günümüzde en sık görülen psikiyatrik hastalıklar arasında ilk sıralarda yer aldığı bildirildi. Uzmanlar, insana kendini çirkin, değersiz, yetersiz ve sıkıcı hissettiren sosyal fobinin, hastalığa yakalanan kişiye hayatı zehir ettiğini belirtti.

Yaprak Psikiyatrik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi kurucusu Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, son günlerde çok sayıda genç ve erişkinden, “sosyal hayata katılmada zorluk yaşadıkları” şeklinde şikayet aldığını belirterek, “Tabii ki bu insanların hepsi sosyal fobik değil. Ancak, bir süre sosyal ortamlara girmediğimizde bu durum sosyal fobiye dönüşebiliyor” dedi.

Kişi evden çıkamaz hale geliyor

Başlangıçta sosyal ortamlarda hafif hafif kendini gösteren rahatsızlık hissinin, bu ortamlara girmedikçe azalmak yerine arttığını ifade eden Yurdakul, bir süre sonra kişinin, evinden çıkamaz hale geldiğini söyledi. Yurdakul, şöyle devam etti:

“Kişi, ‘evde rahatım’ düşüncesiyle hiçbir yere gitmez oluyor. Arkadaşlarının yanına gitmiyor, sinemaya gitmiyor; günden güne tüm sosyal ortamlardan uzaklaşıyor. Nasıl ki bir insan sokağa çıkmadan birkaç gün geçirdiğinde sokağa çıkamaz olursa, bu kişilerde de böyle bir durum gözleniyor.”

Bu kişinin, yürüdüğünde herkes ona bakıyormuş gibi hissedip yürümeyi bile şaşırabildiğini vurgulayan Yurdakul, “Sosyal ortamlar da böyledir. İçinde olmazsanız dışında olursunuz. Gayretle gittiğinizde kalbinizin atışını herkes duyuyormuş gibi gelir. Konuşacaklarınızı şaşırırsınız. Diyecek laf bulamazsınız. Ortam giderek artan oranda rahatsız edici hale gelir” ifadelerini kullandı.

“Vazgeçilmemeli, üstüne gidilmeli”

Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, bütün bunlara mahal vermemek için, sosyal ortamlardan rahatsızlık duyulması durumunda üstüne gidilmesi tavsiyesinde bulunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kesinlikle vazgeçmeyin. Hiçbir şey konuşmasanız bile ortamın içinde olun. Bir süre sakinleşip ortama alıştığınızda daha rahat konuşur olacaksınız, hiç merak etmeyin. Etkinliklere katılın. İnsanlarla birlikte olun. Unutmayın. Sosyal fobinin tedavisi sosyal olmaktır. Kendi başınıza baş edemezseniz psikolojik ya da psikiyatrik yardım alın.”

Sağlık Haberleri

Bebekler İçin Hızlı Adımlar.. Sağlık Bakanlığı 'İstinaf' Sürecini Başlattı! 
Mali Denetimler Tartışma Yarattı.. Eczacıların Korkuları ve Adalet Arayışı!
'Eczacılık Eğitimi'nde Kriz.. Kalite Sorunları ve İşsizlik Tehlikesi Pekişiyor!
MHRS'de Yeni Dönem.. Onaylanmamış Randevular Geçersiz Sayılacak!