Türkiye, Gürcistan ve Ermenistan sınırında oluşturulan 'güvenlik hattı' yanlışına köylüler tepkili.
Aşık Şenlik yaylasında başlanan çalışmalar, Ardahan’ın Çıldır ilçesi Aşık Şenlik mahalle muhtarları İrfan Aydın, Olcay Gündoğdu, Güven Karaçay ile Çıldır AK Parti eski Gençlik Kolları Başkanı Dural Karahan ve çok sayıda vatandaşın tepkisini çekti.
Köylüler, bu çalışmayla birlikte Ermenistan sınırında bulunan Arpaçay Doğruyol ve Kakaç Köyleri, Gürcistan sınır hattında bulunan Çıldır Aşık Şenlik (Yakınsu) köyü yaylalık alanın yaklaşık 10 milyon metrekaresinin sınırın diğer tarafında kalacağı endişesini taşıyor.
Endişeli ve tepkili köylüler, “kim üç ülke sınırını kafasına göre çiziyor, bizler burada hayvancılıkla geçimini sağlayan insanlarız. Bizim meralarımız bizlere bile zor yetiyor. Bu yanlıştan derhal geri adım atılmalı. Bir köyün yaylası kadar büyüklükte bir alanı biz kullanmadıktan sonra, Gürcistan tarafında kaderine terk edilemez. Bizler bunu asla kabul edemeyiz"diyerek kontrol hattı için kazılan yol ve enerji hattı kanallarını traktör kepçesi ve düzleyici ile kapattılar.
Haberin öncesi...
'Sınır Hattı'nda Gerginlik
S.S. Doğruyol ve Kakaç Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı gazeteci Suat İncede, ‘Askeri Sınır Güvenlik Kontrol Hattı’nda kısmı meraların Ermenistan ve Gürcistan tarafında kaldığını ileri sürdü.
Demirören Haber Ajansı (DHA) bölge muhabiri olan Suat İncedere, bahsi geçen konu hakkında Ardahan Valiliği ve İl Özel İdaresine dilekçe vererek yapıldığı ileri sürülen yanlışın düzeltilmesini istedi.
Gazeteci İncedere, Çıldır'a bağlı Aşık Şenlik mahallesi muhtarlarıyla birlikte tespit edilen yanlışları dilekçesinde dile getirdi.
Köylüler Tepkili
Geçen hafta başlatılan ‘Askeri Sınır Güvenlik Kontrol Hattı’nın Ermenistan sınırında bulunan Arpaçay Doğruyol ve Kakaç köyleri, Gürcistan sınır hattında bulunan Çıldır Aşık Şenlik (Yakınsu) köyü yaylalık alanı içinde 10 milyon metre kare alan Ermenistan ve Gürcistan tarafında kalacak endişesi ile köy muhtarları ve bölge köylüsü büyük endişe duyarak tepki gösterdi.
Kim üç ülke sınırını kafasına göre çiziyor(!) diyerek yapılan çalışmanın sınır kontrol kütleleri ve sınır protokol direkleri temel alınarak yapılmadığı, stratejik önemdeki noktalarda büyük parsellerden oluşan vatan toprağının terk edilerek geriden kontrol altına almak istendiğini belirten bölge halkı, ‘ilk aşamada yapılan yolla birlikte, sınır gözetiminin kontrolünün de yoldan itibaren olacağı, böylelikle köylerin yaylalık olarak kullandığımız meraların önemli bölümleri Ermenistan ve Gürcistan tarafında kalacak’ diyerek yetkilileri göreve çağırdılar.