Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş cinayetinin tetikçisi olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Eray Özyağcı tutuklandı.
Özyağcı, Yunanistan'a kaçmaya çalışırken 6 Şubat'ta hudut birliklerince yakalanıp Ankara Emniyet Müdürlüğüne götürülmüştü. Burada işlemleri tamamlanan Özyağcı bu sabah Ankara Adliyesinde savcılığa çıkarıldı.
Eray Özyağcı, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
...haberin uzantısı
İFADESİ ORTAYA ÇIKTI
Sinan Ateş’in katil zanlısı Eray Özyağcı'nın ifadesinde "Kendisiyle kişisel husumetim vardı. Ancak kastım öldürmek değil ayaklarına sıkmaktı" diyerek cinayeti üstlendiği öğrenildi.
Özyağcı ifadesinde, “Sinan ile birkaç defa telefonla görüştük. Kendisiyle kişisel husumetim vardı. Ancak kastım öldürmek değil ayaklarına sıkmaktı. Kendisi ölmüş olduğundan bu konu hakkında konuşmak istemiyorum. Husumetimin sebebini söylemek istemiyorum, ölünün arkasından konuşulmaz” dedi.
Emniyet ve savcılıkta yöneltilen soruları geçiştiren Özyağcı, kendisini Ankara’ya getiren polisleri tanımadığını öne sürdü. Doğukan Çep’i tanıdığını aktaran Özyağcı, cinayetten sonraki kaçış sürecine ilişkin olarak da bilgi vermedi.
TUTUKLU SAYISI 19'A YÜKSELDİ
Sinan Ateş’in 30 Aralık Cuma günü Ankara Çukurambar’da silahla vurularak öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında bugüne kadar aralarında tetikçiyi taşıyan motosikleti kullandığı iddia edilen Vedat Balkaya, cinayeti organize ettiği iddia edilen Doğukan Çep, Ülkü Ocakları eski yöneticisi Tolgahan Demirbaş, Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Emre Yüksel ve avukat Serdar Öktem’in de aralarında bulunduğu 18 kişi tutuklanmıştı.
Tutuklananlar arasında Özyağcı’yı İstanbul’dan bir transporter araçla Ankara’ya getirdikleri ortaya çıkan 2 özel harekat polisi de yer almıştı. Yunanistan’da yakalanarak Türkiye’ye deport edilen tetikçi Özyağcı da sorgusunun ardından bugün tutuklandı. Özyağcı’nın tutuklanmasıyla birlikte dosyadaki tutuklu sayısı 19’a yükseldi.
'DEMİRBAŞ'I TANIMIYORUM'
Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye getirilen Özyağcı, 3 savcı tarafından sorgulandı.
Özyağcı ifadesinde, dosya kapsamında tutuklanan ve kendisini Ankara’ya getiren polisler ile cinayet sonrasında kendisini kaçırmakla suçlanan eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş’ı tanımadığını öne sürdü. Kendisine yöneltilen soruların birçoğunu geçiştiren Özyağcı, yaklaşık 38 gün süren kaçış sürecine ilişkin bilgi vermedi. Kendisini kimlerin götürdüğünü, nasıl ve kimler tarafından saklandığını anlatmadı.
'ÖLÜNÜN ARKASINDAN KONUŞULMAZ'
Edinilen bilgiye göre Özyağcı sorgusunda, "Sinan ile birkaç defa telefonla görüştük. Kendisiyle kişisel husumetim vardı. Ancak kastım öldürmek değil, ayaklarına sıkmaktı. Kendisi ölmüş olduğundan bu konu hakkında konuşmak istemiyorum. Husumetimin sebebini söylemek istemiyorum, ölünün arkasından konuşulmaz" ifadelerini kullandı.
İfadesinde kendisini Ankara’ya getiren özel harekatçı polisleri Doğukan Çep’in ayarladığını söylediği öğrenilen Özyağcı’nın, Çep ve polislerin ifadesiyle çelişkili beyanlarda bulunduğu belirtildi.
NE OLMUŞTU?
Doç. Dr. Sinan Ateş ve koruması Selman Bozkurt, 30 Aralık 2022’de, Çankaya ilçesi Kızılırmak Mahallesi'nde motosikletli şüphelilerin silahlı saldırısına uğradı. Başından vurulan Sinan Ateş, olay yerinde hayatını kaybetti; koruması Bozkurt ise omzundan vurularak yaralandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında 18 kişi tutuklandı.
SİNAN ATEŞ HAKKINDA
2019 yılında Devlet Bahçeli'nin talimatıyla Ülkü Ocakları Genel Başkanı olan Sinan Ateş, İYİ Parti'nin kuruluş sürecinde MHP yönetiminden yana tavır alarak partiden ayrılanları eleştirmişti.
Ateş, 2 Nisan 2020 tarihinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin isteği ile genel başkanlık görevinden istifa ederek Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü'nde çalışmaya başladı.
Ateş, istifasını Twitter'dan şu sözlerle duyurmuştu: “Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı, ömür boyu taşıyacağım en kutsal unvan olacaktır. Ülküdaşlarım haklarını helal etsinler. Bu can bu bedende oldukça Liderim Sayın Devlet Bahçeli’nin ve davamın emrinde olacağım.”
1984 yılında Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde doğan Ateş, ilkokul, ortaokul ve liseyi Bursa'da okudu. Lisans eğitimini 2002-2006 yılları arasında Gazi Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise 2007-2009 yılları arasında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nde tamamladı. 2010-2018 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü'nde doktora yaptı. Ateş, 2000-2002 yılları arasında Bursa Ülkü Ocakları'nda 'Lise Başkanlığı' yaptı. 2002-2006 yılları arasında Ülkü Ocakları Ankara ve genel merkez yönetimlerinde yer aldı.