Türkiye'nin önemli ressamlarından İbrahim Balaban, yaşamını yitirdi. 98 yaşında olan Balaban, Bursa Cezaevi'nde Nazım Hikmet'le beraber kalmıştı.
Bir süredir hastanede tedavi gördüğü bilinen Balaban, tuvallerine Anadolu'nun sıcaklığını yansıtmasıyla biliniyordu.
Resim yapmaya 16 yaşında Bursa Cezaevinde Nazım Hikmet'in öğrencisi olarak başlayan Balaban'ın ölüm haberini gazeteci-yazar Nazım Alpman duyurdu.
Resimlerinin yanı sıra kitapta yazan Balaban, salı günü İstanbul Şişli Camisi'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.
İbrahim Balaban kimdir?
1921'de Bursa Osmangazi'de dünyaya geldi. 16 yaşındayken hint keneviri yetiştirmek suçundan cezaevine girdi. Cezaevinde resim çizmeye başladı. Resimlerini zeytinyağına batırdığı renkli kalemlerle yapıyordu.
Balaban, cezaevinden çıktıktan sonra evlendiği gün düğün evini basan hasmını öldürdü ve yeniden cezaevine girdi. 1942 ile 1944 ve 1947 ile 1950 yılları arasını Bursa Cezaevi'nde geçirdi.
Balaban, Bursa Cezaevi'nde kendisinden 20 yaş büyük olan Nâzım Hikmet'la tanıştı. Onun desteği ve ilgisi sayesinde resim yeteneği ortaya çıktı ve gelişti.
İlk sergisini 1953'te İstanbul'da, Fransız Kültür Merkezi'nde açan Balaban, sonraki yıllarda hem Türkiye'de, hem de yurtdışında pek çok sergi açtı.
Balaban'ın "Göç" adlı tablosu 1990'da 45 milyon TL satıldı ve bu fiyat yaşayan bir Türkiyeli ressamın eserine ödenen en yüksek fiyat oldu.
Balaban'ın ayrıca Balaban, İz, Şair Baba ve Damdakiler, İzdüşümü, Dağda Duruşma, Kalıba Sığmayanlar, Nazım Hikmet Ve Biz, Avrupa'da Dolaşanlar, Tahliyeci Yusuf, Tek Bıyık, Nazım Hikmet'le Yedi Yıl isimli kitapları bulunuyor.