Rusya, Suriye görüşmeleri kapsamında PYD heyetini Moskova’ya davet etti. Şu an Moskova’da bulunan PYD Fransa Temsilcisi Halit İsa, görüşmeye PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah ve Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim’in de çağrıldığını söyledi.
Sputnik'e konuşan Demokratik Birlik Partisi/Partiya Yekîtiya Demokratîk (PYD) Fransa Temsilcisi Halit İsa, Rusya'nın PYD'den 3 kişiyi Moskova'ya çağırdığını ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşeceklerini söyledi.
İsa, davete ilişkin şunları söyledi: "Rusya, Suriye sorununun çözümü için görüş alışverişinde bulunmak ve bizim düşüncemizi almak amacıyla 4 gün önce PYD'yi Moskova'ya davet etti. Rusya, PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim ve beni görüşmelere davet etti. Biz de daveti kabul ettik. Görüşmeler için ben Moskova'ya geldim. Asya Abdullah ve Enver Müslim de imkan olsa Moskova'ya gelecekler. Yarın sabah saat 09.00 sularında Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile resmi bir toplantı yapacağız. Toplantıda Suriye muhalefeti de olacak. Resmi toplantı sonrası belki Ruslarla ayrı bir toplantımız olur. Lavrov dışında da belki başka Rus yetkililerle toplantılarımız olur. Toplantıda 8 Şubat'ta yapılacak Cenevre görüşmeleri konuşulacak. Onunla ilgili görüşlerimiz alınacak. Rusya toplantıda bize Astana'da ne olup bittiğini de söyleyecek. Suriye sorununun çözümü için bir görüş alışverişi olacak."
'ÇÖZÜM İÇİN HAZIRIZ’
Rusya'nın PYD'yi davet etmesini olumlu bulduklarını vurgulayan İsa, şöyle devam etti: "Rusya büyük bir güçtür. Birleşmiş Milletler Daimi Üyesidir. Rusya'nın Suriye'yle ilişkileri eskidir. Suriye'de büyük bir role sahiptir. Rusya Suriye'de iyi şeyler yapıyor. Suriye'de çözümün olmasını istiyor. Suriye'de rejim ve Suriye muhalefetinin soruna yönelik bir çözüm projesi yoktur. Biz Suriye'nin bir parçasıyız ve Suriye'de barışçı bir çözüm istiyoruz. Rusya bizi çözüm için davet etti. Biz de hazırız. Suriye sorununun barışçı bir şekilde çözülmesi için hazırız biz. Üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Suriye halklarıyla sorunu çözebiliriz. Biz zaten projemizi ilan etmişiz. Bizim projemize göre her millet onurlu bir şekilde Suriye'de yerini almalıdır. Biz Rus dostlarımıza projemizi açıklayacağız. Görüşlerimizi sunacağız. Suriye'nin Kuzeyi ve Rojava halkının temsilcileri olarak biz sadece Kuzey Suriye için değil bütün Suriye için federal, demokrat ve herkesin yerini onurlu bir şekilde alacağı bir çözüm istiyoruz. Biz de bu çözüm için hazırız. Uluslararası güçlere yardım etmeye hazırız."
‘BİZSİZ MÜZAKERE BAŞARILI OLMAZ’
Fırat Haber Ajansı’na (ANF) da konuşan PYD Fransa Temsilcisi Halit İsa, Asya Abdullah ile Enver Müslim’in davetiyenin kendilerine geç ulaşması ve resmi işlemlerde çıkan pürüzler yüzünden gelemediklerini ve bundan sonraki toplantılara katılacaklarını aktardı.
Görüşmede PYD Rusya Temsilcisi Abdusselam Ali ile birlikte Rojava yönetimini temsil edeceklerini kaydeden İsa, "Bizim projemiz bellidir. Daha önce katıldığımız Astana toplantılarında ve başka platformlarda da projemizi ilgili güçlere ve kamuoyuna açıkladık. Çözüm projemizi buradaki görüşmelerde de ifade edeceğiz’’ dedi.
Toplantıya katılan diğer gruplara ilişkin ise, bazı kişilerin davet edildiğini ancak örgütlü olan gücün kendileri olduğunu ve kendilerinin sadece Kürtleri değil, Suriye’deki bütün etnik, mezhepsel, dini ve kültürel kimlikleri temsil ettiğini kaydederek, "Bizim olmadığımız bir masa, müzakere başarılı olamaz’’ dedi.
‘ASTANA’DA YOKTUK ÇÜNKÜ…’
En son Astana’da yapılan toplantıyı da değerlendiren PYD Temsilcisi İsa, "Bu toplantı çete başlarıyla Rejimi görüştürme toplantısı oldu. Yani Astana’da demokratik muhalefet yoktu. Onun için de Astana zaten başarısız oldu. Biz ne iktidar tarafındayız ne de çetelerin tarafında. Biz demokratik muhalefeti temsil ediyoruz. Doğal olarak bizim Astana’da olmamızı istemediler" dedi
‘RUSYA ROLÜNÜ OYNAMALI’
“Suriye barışını isteyen, demokratik bir Suriye isteyen herkesle görüşürüz ve ortak hareket etmeye hazırız” diyen İsa, Rusya’nın BM’nin beş daimi üyesinden biri olduğunu ve bu sebeple Suriye barışına katkı sağlaması gerektiğini söyledi.
İsa, uluslararası güçlere de “Türk devletinin Rojava ve Suriye’deki işgal girişimlerine tavır almaya” çağırdı.
RUSYA'NIN SURİYE ANAYASASI TASLAĞI
Öte yandan Astana’da yapılan görüşmelerde, Rusya’nın muhaliflere sunduğu ileri sürülen yeni “Suriye Anayasası”nın ayrıntıları da basına yansımıştı.
Rus Interfax ajansının Suriyeli muhaliflerden bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, taslakta Kürtlere özerklik, Kürtçeye resmi statü tanınırken, Esad’ın 7 yıl daha görevde kalması yönünde düzenlemeler yer alıyor.
İddiaya göre taslakta şu düzenlemeler yer alıyor:
* Mevcut Suriye anayasasının 1’inci maddesi, ülkenin resmi adını “Suriye Arap Cumhuriyeti” olarak belirtirken, taslakta ülkenin adı “Suriye Cumhuriyeti” olarak değiştiriliyor.
* Anayasanın 3’üncü maddesi, Suriye cumhurbaşkanının Müslüman olmak zorunda olduğunu belirtilirken taslakta böyle bir zorunluluk bulunmuyor.
* Anayasanın 3’üncü maddesinde, İslam hukuku, yasamanın temeli olarak gösterilirken, taslakta bu ifadeye yer verilmiyor.
* Suriye anayasasının birinci maddesi, ülkenin üniterliğine vurgu yaparken, bu vurgu taslakta da korunuyor. Ancak taslak metin, Kürtlere “özerklik” verilmesini içeriyor. Belgede, idari bölgelerin bölgesel esasa dayanarak, kendi dillerini seçme hakkı da tanınıyor. Bu da Kürtçenin özerk bölgede Arapçanın yanı sıra resmi dil olmasının önünü açıyor.
* Taslakta dikkat çeken bir diğer madde ise cumhurbaşkanının görev süresinin, bir seferlik yedi yıllık dönemle sınırlandırılması. Bu da mevcut Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın yedi yıl sonra görevinden ayrılması anlamına geliyor.
* Cumhurbaşkanı aynı zamanda genelkurmay başkanı olmayı sürdürse de yetkileri, oluşturulacak olan “Bölgeler Meclisi” tarafından kısıtlanacak.
* Taslağa göre, anayasa mahkemesinin başkanını cumhurbaşkanı değil, meclis seçecek.