İşlerine iade talebiyle 190 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın tutuklu, ihraç edilen öğretmen Acun Karadağ'ın tutuksuz yargılandığı, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davalarının ilk duruşmasında mahkeme iki eğitimcinin tutukluluğunun devamına karar verdi.
TIKLAYIN - Gülmen ve Özakça Getirilmedi, Avukatları Gözaltında Ama Duruşma Başladı
Eğitimciler "Silahlı terör örgütüne üye olma, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ve terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanıyor.
Duruşmada savcı Osman Öztürk, Acun Karadağ, Semih Özakça ve Nuriye Gülmen için açılan tüm kamu davalarının sorgulanmasını ve Özakça ile Gülmen'İn henüz savunmalarını yapmamış olmaları gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına yönelik mütalaa vermişti.
Eğitimcilerin avukatları derhal beraat talebinde bulunmuştu.
Ara kararını oluşturan mahkeme tahliye taleplerini reddetti. Mahkeme Başkanı Murat İlhan, "kuvvetli suç şüphesinin varlığı, suçlamanın katolog suçlardan olması, tutukluluğun ölçülü olması" gibi gerekçelerle Gülmen ve Özakça'nın tutukluluklarının devamına karar verdi.
Acun Karadağ'a bir sonraki duruşmaya dek savunma süresi verilmesi talebini kabul etti.
Davaya 28 Eylül'de Gülmen ve Özakça'nın tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi Kampüsü'nde devam edilecek.
Gülmen, Özakça ve Karadağ hakkında
Nuriye Gülmen 6 Ocak 2017'de yayınlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında ilan edilen 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Konya Selçuk Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edildi.
Semih Özakça 29 Ekim 2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Mardin'deki öğretmenlik görevinden ihraç edildi.
Gülmen 9 Kasım 2016'dan, Özakça 23 Kasım 2016'dan beri oturma eylemi yapmak üzere Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önündeydi.
9 Mart 2017'de açlık grevine başladılar.
Ankara'da İnsan hakları Heykeli'nin bulunduğu Yüksel Caddesi'nde işlerine iade talebiyle başlattıkları direniş eylemi boyunca defalarca gözaltına alınıp bırakıldılar. En son 22 Mayıs'ta gözaltına alındılar, 23 Mayıs'ta tutuklandılar.
Acun Karadağ, 29 Ekim 2016'da yayımlanan 675 sayılı KHK ile ihraç edildi. Eğitim Sen üyesi Öğretmen Karadağ "Öğrencilerimi istiyorum" diyerek çalıştığı okul önünde yapmak istediği eylemlerde defalarca gözaltına alındı. Daha sonra kendisi gibi OHAL dönemi KHK'leriyle görevine son verilen akademisyen ve öğretmenlerle birlikte Yüksel Caddesi'ndeki eyleme katıldı.