15 Temmuz darbe girişimi sonrası Fethullah Gülen cemaatine yönelik başlatılan soruşturma çerçevesinde hakkında gözaltı kararı çıkarılan 42 gazeteciden Nazlı Ilıcak gözaltına alındı.
Ilıcak, Muğla’nın Bodrum ilçesinde gözaltına alındı.
Ne olmuştu?
Hakkında gözaltı kararı olan isimler şunlar:
Abdullah Abdulkadiroğlu, Abdullah Kılıç, Ahmet Dönmez, Ali Akkuş,Arda Akın, Ayşe Nazlı Ilıcak, Bayram Kaya, Bilal Şahin, Bülent Ceyhan,Bülent Mumay, Bünyamin Köseli, Azmi Cemal Kalyoncu, Cevheri Güven,Cihan Acar, Cuma Ulus, Emre Soncan, Ercan Gün, Erkan Akkuş, Ertuğrul Erbaş, Fatih Akalan, Fatih Yağmur, Habip Güler, Hanım Büşra Erdal,Haşim Söylemez, Hüseyin Aydın, İbrahim Balta, Kamil Maman, Kerim Gün, Levent Kenez, Mahmut Hazar, Mehmet Gündem, Metin Yıkar,Muhammed Fatih Uğur, Mustafa Erkan Acar, Mürsel Genç, Selahattin Sevi, Seyid Kılıç, Turan Görüryılmaz, Ufuk Şanlı, Ufuk Emin Köroğlu,Yakup Sağlam ve Yakup Çetin.
Doğan Haber Ajansı'na göre, Yakup Sağlam, İbrahim Balta, Seyit Kılıç, Bayram Kaya ve Cihan Acar isimli gazeteciler gözaltına alındı.
Yağmur, Mumay ve Sevi'den açıklama
Gazetecilerden Yağmur, Twitter’dan yaptığı açıklamada, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra gözaltına alınan kişilere yönelik kötü muameleye şahit olduğunu belirterek OHAL bitene kadar teslim olmayacağını açıklaştı.
Gazetecilerden Mumay ise kendi Twitter adresinden yaptığı paylaşımda tek üyesi olduğu örgütün Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olduğunu belirterek TGC üyelik kartının fotoğrafını paylaştı.
Selahattin Sevi ise sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, gerek darbe girişimi sırasında, gerekse daha sonra darbeye yönelik gerçekleşen protestolarda sokakta gazetecilik yaptığını, geçtiğimiz yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden “Araştırma Ödülü” kazandıran mülteciler ile ilgili çalışmasının kitap safhası için yurt dışında olduğunu belirtti. (EA)
Nazlı Ilıcak kimdir
Gazeteci yazar Ayşe Nazlı Ilıcak 1944'te Ankara'da doğdu.
Demokrat Parti döneminde bayındırlık ve ulaştırma bakanlıkları yapmış olan Muammer Çavuşoğlu'nun kızı olan Nazlı Ilıcak, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi (1963) ve Lozan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde (Ecole de Sciences Sociales et Politiques, 1967) eğitim gördü.
1969'da Tercüman gazetesi sahibi Kemal Ilıcak'la evlendi. Dönemin Tercüman gazetesinde başyazarlık yaptı.
1988'e kadar Tercüman medya grubunun yayınlarından Bulvar gazetesinin imtiyaz sahipliğini üstlendi.
Tercüman dışında Meydan, Hürriyet, Akşam, Yeni Şafak, Dünden Bugüne Tercüman, Bugün, Takvim ve Sabah gazetelerinde yazarlık yaptı.
1992 ile 1994 arasında TRT'de yayınlanan "Söz Meclisten İçeri" adlı programı yaptı.
2014’te Kanal D’de program yaptı. Aynı yıl Bugün gazetesine geri döndü.
Bugün gazetesine 26 Ekim 2015'te kayyum atanmasının ardından işine son verildi.
Bir süre "konuk yazar" sıfatıyla T24 internet sitesinde yazdı.
Daha sonra Özgür Düşünce gazetesini kurdu ve burada yazmaya başladı.
FP milletvekili
1999’daki genel seçimde Fazilet Partisi'nden İstanbul milletvekili seçildi, yemin töreni sırasında dönemin İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'nın Meclis'e türbanlı olarak girmesine destek verdi.
2001'de, Anayasa Mahkemesi'nin Fazilet Partisi'nin kapatılmasına karar verdiği dava sonucunda milletvekilliği düşürüldü ve beş yıl siyaset yasağı getirildi.
2011’de AKP’den milletvekili aday adayı oldu ancak aday gösterilmedi.