'Konut Piyasası'nda Kriz.. Türkiye Geneli Satışlarda Düşüş Sürüyor! 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıklamalarına göre, Türkiye genelinde konut satışları, Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,4 oranında azaldı. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıklamalarına göre, Türkiye genelinde konut satışları, Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,4 oranında azaldı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye genelindeki konut satış verilerini açıkladı.

Türkiye genelinde konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 azalarak 110 bin 588 olarak kaydedilirken; Kars’ta ise 235 konut satıldı. 

TÜİK Kars Bölge Müdürlüğü’ne bağlı illerden Ağrı’da 255, Kars’ta 235, Iğdır’da 120 ve Ardahan’da 46 adet konut satışı gerçekleşti.

Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 18 bin 814 ile İstanbul, 9 bin 861 ile Ankara ve 6 bin 306 ile Antalya olurken, en az olduğu iller sırasıyla 37 ile Bayburt, 46 ile Ardahan ve 60 ile Hakkari oldu.

EN ÇOK VE EN AZ SATIŞ YAPILAN İLLER 

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; İstanbul, Ankara ve Antalya, konut satışlarının en yoğun yaşandığı şehirler olarak öne çıkarken, Bayburt, Ardahan ve Hakkari ise en az satışın gerçekleştiği iller oldu.

YILLIK KARŞILAŞTIRMADA SATIŞLARDA GERİLEME 

2023 yılının ilk beş ayında, konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 azalarak 465 bin 761’e düştü.

İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ 

Mayıs ayında ipotekli konut satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 63,9 azalarak 9 bin 909’a geriledi. Ocak-Mayıs dönemindeki ipotekli satışlar da yüzde 58,7 azalışla 44 bin 602 olarak gerçekleşti.

DİĞER KONUT SATIŞLARINDA ARTIŞ 

Diğer yandan, Türkiye genelinde diğer konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artış gösterdi ve 100 bin 679 olarak kayıtlara geçti.

İLK EL KONUT SATIŞLARINDA YÜKSELİŞ

İlk el konut satışları, mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 artarak 35 bin 558 oldu. Ocak-mayıs döneminde ise bu oran yüzde 1,8 artışla 147 bin 899 olarak belirlendi.

İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARINDA AZALMA

İkinci el konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 azalarak 75 bin 30’a düştü. Yılın ilk beş ayında ise bu azalış yüzde 5,6 olarak gerçekleşti.

YABANCILARA SATIŞLARDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Yabancılara yapılan konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,8 azalarak 2 bin 64 oldu.

Antalya’da 797 konut satışı ile yabancılara yapılan satışlarda ilk sırada yer alırken, İstanbul 668 konut satışı ile ikinci ve Mersin 164 konut satışı ile üçüncü sırada yer aldı.

RUSYA, İRAN VE UKRAYNA VATANDAŞLARININ İLGİSİ

Mayıs ayında Rusya Federasyonu vatandaşlarına 437 konut satışı gerçekleştirilirken, İran vatandaşlarına 207 ve Ukrayna vatandaşlarına 171 konut satıldı.

Yabancılara yapılan konut satışları, Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45,8 azalarak 9 bin 21 olarak kaydedildi. 

Bu düşüş, Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için cazibesini korumasına rağmen, ekonomik ve jeopolitik faktörlerin etkisi altında gerçekleştiği yorumlarına neden oldu.

SEKTÖRDEKİ GENEL EĞİLİMLER 

Türkiye’de konut piyasasındaki bu genel eğilimler, hem yerel hem de yabancı alıcılar arasında farklı dinamikleri gözler önüne seriyor. İpotekli satışlardaki büyük düşüş, finansman maliyetlerindeki artışın bir yansıması olarak değerlendirilirken, diğer satışlardaki artış, nakit alımların popülerliğini gösteriyor.

PİYASANIN GELECEĞİNE DAİR BEKLENTİLER

Uzmanlar, konut piyasasının geleceğine dair çeşitli senaryolar öngörüyor. Bazıları, ekonomik istikrarın sağlanması ve finansman koşullarının iyileştirilmesi halinde piyasanın yeniden canlanabileceğine inanırken, diğerleri ise mevcut eğilimlerin devam edeceğini ve piyasanın daha da daralabileceğini öne sürüyor.

Ekonomi | Finans | Otomotiv Haberleri

Ekonomik Refah Üzerine Çalışan Üç İsim.. Acemoğlu, Johnson ve Robinson'a Nobel!
Havacılıkta Yeni Dönem.. 'Kış Dönemi'nde 12 Yeni İç Hat Seferi Başlatılacak!
'Kredi Kartı' Borçları İçin Yeni Düzenleme.. '60 Ay'a Kadar Yapılandırma İmkanı!
Merkez Bankası Devam Dedi... 'Politika Faizi'ni Yüzde 50'de Sabit Tuttu!
'İkinci El Araç Satışı'nda Yeni Dönem.. Güvenli Ödeme Sistemi!