Kız Çocuklarda Genital Bölge Yapışkanlığına Dikkat

Uzmanlar, 0-3 yaş arası kız çocuklarında meydana gelen genital bölge yapışıklığı rahatsızlığının bazen aile ve doktorlar tarafından bile farkedilmedi...

Çocuk Nefroloji ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hulusi Koçak, 0-3 yaş arası kız çocuklarında meydana gelen genital bölge yapışıklığı rahatsızlığının bazen aile ve doktorlar tarafından bile farkedilmediğinin altını çizerek, genital bölge yapışıklığına ilişkin uyarılarda bulundu.

Koru Ankara Hastanesi Çocuk Nefroloji ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hulusi Koçak, 0-3 yaş arasındaki kız çocukların genital bölgelerindeki yapıların kısmen ve tamamen yapışık olması rahatsızlığı konusunda bilgi verdi. Ailelerin, bazen de doktorların farketmediği genital bölge yapışmasının genellikle aşağıdan başlayıp yukarıya doğru geliştiğini ve doğum sonrası oluşan bir durum olduğunu söyleyen Dr. Hulusi Koçak, rahatsızlığın görülme sıklığının yüzde 3 civarında olduğunu kaydederek, yapışıklığın hafif şeklinin çok önemli olmadığını fakat tamamına yakın bir yapışıklığın sorunlar oluşturduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Hulusi Koçak, rahatsızlığın genital bölgenin iç yüzünün yanlış temizlik uygulamaları, alt değiştirme geciktirmeleri, yetersiz hijyenik şartlar, parazitler hastalıklar, köpük banyoları, deterjan su temasları, yoğun sabun, mantar hastalıkları, cinsel istismar gibi nedenlerle tahriş olan yüzeylerin, östrojen hormon noksanlığının da etkisiyle bu rahatsızlığın geliştiğini vurguladı. Prof. Dr. Hulusi Koçak “Yapışma oluştuğunda çocuk idrarını önce vajinanın ön yüzüne yapar, sonra idrarı tazyiksiz bir şekilde küçük bir aralıktan dışarı çıkartır. İdrar yapma bitse de çocuk kalkınca damlama şeklinde idrar akımı devam eder. Hafif çamaşır ıslatmaları olur” dedi.

Rahatsızlığın bazen hiç bir bulgu vermediğini ama bazen idrar yolu iltihabı, idrar boşaltım zorluğu, genital bölgede kaşıntı, yanma gibi rahatsızlıklar oluşturabildiğini söyleyen Çocuk Nefroloji ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hulusi Koçak, farkedilmeyen bazı vakalarda yapışıklığın organize yapışıklıklara dönüşebildiğini ifade etti.

Sorun oluşturmayan vakaların büyük bir kısmının doğal hijyenik şartların sağlanmasıyla düzeldiğini belirten Prof. Dr. Hulusi Koçak sözlerini şöyle sürdürdü: “Şikayet doğuran, idrar yolu enfeksiyonlarına yol açan vakalar hekim tarafından basit yöntemlerle separe edilir, ayrıştırılır. Vakaların yüzde 95’i için cerrahi bir durumu gerektirmez. Yapışıklıkların tekrarını engellemede nemlendirici, östrojenli, hafif kortizonlu kremlerden faydalanılır. Östrojenli kremleri uzun süreli olarak kullanmamak gerekir.”

Sağlık Haberleri

Bebekler İçin Hızlı Adımlar.. Sağlık Bakanlığı 'İstinaf' Sürecini Başlattı! 
Mali Denetimler Tartışma Yarattı.. Eczacıların Korkuları ve Adalet Arayışı!
'Eczacılık Eğitimi'nde Kriz.. Kalite Sorunları ve İşsizlik Tehlikesi Pekişiyor!
MHRS'de Yeni Dönem.. Onaylanmamış Randevular Geçersiz Sayılacak!