Kars Kaşarı Coğrafi İşaret Aldı

Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) desteğiyle Kafkas Üniversitesi ile Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından hayata geçirilen proje sonucunda Kars Kaşarı coğrafi işaret aldı.

Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) desteğiyle Kafkas Üniversitesi ile Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından hayata geçirilen proje sonucunda Kars Kaşarı coğrafi işaret aldı.

Prof. Dr. Mitat Şahin, 32 farklı bileşenden oluşan ve Almanların ‘Dağ Kaşarı’ olarak nitelendirdiği Kars Kaşarının diğer kaşarlardan farklı olduğunu belirtti.

SERKA, 2013 yılında Kafkas Üniversitesi ile Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği’nin Kars Kaşarının Coğrafi İşaretlenmesi amacıyla verdiği projeyi kabul etti. Proje sürecini yürüten Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mitat Şahin, üç yıl boyunca titiz bir çalışma yaptıklarını ve projenin başarıyla sonuçlandığını söyledi.

Coğrafi işaret için 2014 yılında Türk Patent Enstitüsü’ne başvurduklarını ifade eden Şahin, “Bir yıl boyunca sürekli TÜBİTAK Marmara Gıda Enstitüsü’nde analiz yaptırdık. Sonuçlar incelendikten sonra başvurumuz kabul edildi. Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra da resmiyet kazandı” dedi.

“ALMANLAR ‘DAĞ KAŞARI’ DİYOR”

Prof. Dr. Mitat Şahin, Kars Kaşarının 32 farklı bileşenden oluştuğunu ve bu özelliği ile diğer kaşarlardan ayrıldığını kaydetti.

Şahin, “Bu kaşar, hayvanlar merada serbest yayılımda iken elde edilen sütlerden yapılır. Endüstriyel bir çiftlikte üretilen sütten Kars kaşarı elde edilmez. Hiçbir katkı maddesi içermez. Emek yoğun üretilen bir üründür. Olgunlaştırılmış beyaz peynirin haşlaması sıcak suda yapılır. Kazanda haşlama yapıldıktan sonra kaşar haline getirilir. Başka şekilde üretilen kaşar Kars kaşarı özelliği taşımaz. Doğal bir üründür. Hatta Alman bilim insanları kaşarımızı Dağ Kaşarı olarak tanımlıyor” diye konuştu.

Coğrafi İşaret’in mikro kalkınmanın bir aracı olduğuna dikkat çeken Şahin, Coğrafi İşaret’in alınmasıyla Kars Kaşarının başka yerde üretilemeyeceğini ve bu kaşarı üreten üreticilerin de çok önemli avantajlar elde edeceğini kaydetti.

SERKA adına projeyi yürüten Uzman Mehmet Su ise, 1937-1950 yılları arasında düzenlenen peynir yarışmalarında birinci seçilen Kars Kaşarının bu projeyle tescillendiğini söyledi.

Kars Kaşarının sadece Kars’ta üretilebileceğine işaret eden Su, “Coğrafi işaretin alınmasıyla sahte Kars kaşarının önüne geçilecek ve üreticiler daha da güçlenecektir. Coğrafi işarete yönelik bilinci arttırmak ve üreticiler arasında yaygınlaştırıp bu coğrafi işaretli ürünün sadece Kars’ta üretilebileceğini insanların bilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Su, projenin sivil toplum örgütlerine ve üniversitelere örnek olabilecek bir proje olduğunu dile getirdi.

IÇ-

Kars Haberleri

Muammer Sancar'dan Davet.. AK Parti Kars İl Kongresi 28 Aralık'ta Yapılacak!
Kars'ta Haksız Uygulamalarla Mücadele.. Alınak'ın Hukuki Süreci Devam Ediyor!
Kars 36 Spor'da Yeni Dönem.. Kulüp, Kars Belediyesi Bünyesine Geçti!
Olumsuz Hava Koşulları.. Turistlerin 'Karavan Kazası' Hafif Yaralarla Atlatıldı!
Trajik Kaza.. Kars Çayı'na Düşen Traktörün Sürücüsü Hayatını Kaybetti!