Irak ordusunun Kerkük'ün kontrolünü ele geçirmesinin ardından Irak merkezi hükümetinden de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) de açıklamalar geldi.
IKBY Başkanı Mesud Barzani, yaptığı yazılı açıklamada, 25 Eylül'de gerçekleştirilen bağımsızlık referandumunun sonuçlarının "boşa gitmeyeceğini" belirtti, birlik çağrısı yaptı.
Musul'un IŞİD'den geri alınması için Irak ordusuyla birlikte 17 Ekim 2016'da başlatılan operasyona atıfta bulunarak, sadece bu operasyon öncesindeki noktalara geri çekilebileceklerini ifade etti.
"Kerkük’te yaşananlar, Kürdistan’daki bazı siyasi tarafların ve şahısların verdiği kararlardan dolayı yaşandı. Sonuç olarak Peşmerge güçleri geri çekilmek zorunda kaldı.
"Peşmergelerin geri çekilmesiyle Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümeti arasındaki temas hattı, 17-10-2016 tarihinde Musul’u kurtarma operasyonundan önceki sınıra bağlıdır.
"Kürdistan halkı emin olsun ki gereken yapılacaktır. Halkımızın kazanımları, huzur ve güvenliği yeniden sağlanacaktır."
Peşmerge yetkilileri geri çekilme üzerine doğrudan Barzani'nin rakibi Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni (KYB) "Bağdat'la gizlice anlaşmak"la suçlamıştı.
ABD Kerkük'te yaşananlardan sonra taraf olmayacaklarını bildirmişti.
İbadi: Diyaloğa ihtiyaç var
Irak Başbakanı Haydar el İbadi de Kerkük'ün merkezi hükümetin kontrolüne girmesi sonrası yaptığı açıklamada, Kürdistan referandumunun bittiğini ve geçmişte kaldığını belirterek, IKBY yönetimine "anayasa çerçevesi" içerisinde diyaloğa davet etti.
"Tek ülke içinde ortalık ve anayasaya temelinde diyalog çağrısı yapıyorum. Referandum bitti ve mazide kaldı. Bunu iptal edeceklerini umuyoruz ama biz bunu sahada sonlandırdık.
"Referandum bitti ve anayasa altında ve ulusal ortaklık ile karşılıklı haklar temelinde diyaloğu başlatmaya ihtiyacımız var.”
Masum: Referandum anlaşmazlıkları körükledi
Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum da bir açıklama yaparak bugün gelinen noktaya iten en önemli unsurun geçen ay yapılan referandum olduğunu söyledi.
"Kürdistan bölgesinin bağımsızlığı için referandum düzenlemek merkezî yönetim ile Kürdistan hükümeti arasındaki ciddi anlaşmazlıkları körükledi.
“Dolayısıyla Iraklı birliklerin Kerkük'ü ele geçirmekten başka çareleri kalmadı."