İngiltere’de Muhafazakarların Yenilgisi.. Rishi Sunak İstifasını Verdi!

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, partisinin aldığı seçim yenilgisinin ardından istifasını Kral 3. Charles'a sundu ve Muhafazakar Parti liderliğinden de ayrıldığını duyurdu.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, partisinin aldığı seçim yenilgisinin ardından istifasını Kral 3. Charles'a sundu ve Muhafazakar Parti liderliğinden de ayrıldığını duyurdu.

İngiltere siyasi sahnesinde son günlerde çalkantılı gelişmeler yaşandı.

SUNAK'IN İSTİFA AÇIKLAMASI

Downing Sokağı'nda yaptığı veda konuşmasında Sunak, ülkeye özür dileyerek "Bu göreve her şeyimi verdim ancak siz, İngiltere hükümetinin değişmesi yönünde net bir mesaj verdiniz. En önemli yargı, sizin yaptığınız yargıdır" dedi.

Kızgınlık ve üzüntüsünü dile getiren Sunak, Muhafazakar Parti adayları ve çalışanlarından da çabaları sonuçsuz kaldığı için özür diledi.

Birçok milletvekili adayının Meclis'e girememesinden duyduğu üzüntüyü paylaşan Sunak, "Bu sonuçların ardından Muhafazakar Parti liderliğinden de istifa ediyorum" diye konuştu.

SEÇIM SONUÇLARI VE STARMER'IN BAŞBAKANLIK GÖREVI

İngiltere'de dün yapılan genel seçimleri kazanan İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Kral 3. Charles tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi.

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Kral Charles, Starmer'a hükümeti kurma görevi verdi.

Sunak ise, Kral Charles'la yaptığı görüşmede istifasını sundu ve Kral Charles'ın da bunu kabul ettiği bildirildi.

SEÇİM SONUÇLARININ ETKİSİ

Seçim sonuçları Muhafazakar Parti için ağır bir yenilgi oldu. Parlamentonun 650 sandalyeli Avam Kamarası'nda 2019'da 365 milletvekili bulunan Muhafazakar Parti, 120 milletvekiline kadar geriledi. Buna karşılık, İşçi Partisi milletvekili sayısını neredeyse iki kat artırarak 410'un üzerinde milletvekili kazandı.

SUNAK'IN STARMER HAKKINDAKI DEĞERLENDIRMESI

Sunak, konuşmasında siyasi rakibi Keir Starmer hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Starmer'ı "saygı duyduğum, iyi, kamuya yararlı olacak bir kişi" olarak tanımlayan Sunak, "Kampanya dönemindeki anlaşmazlıklarımıza rağmen kendisi saygı duyduğum, iyi, kamuya yararlı olacak bir kişidir. Kendisi ve ailesi, artan şekilde istikrarsızlaşan bu dünyanın en zor işinin başına geçmek üzereyken ve Başbakanlık konutunda yeni hayatlarına geçiş yaparken hepimizin anlayışını hak etmektedir" dedi.

Rishi Sunak'ın istifası, İngiliz siyasetinde önemli bir dönüm noktası olarak kaydedildi.

Muhafazakar Parti'nin seçim yenilgisi ve Keir Starmer'ın İşçi Partisi'nin başına geçmesi, İngiltere'nin politik geleceği için yeni bir dönemi başlatıyor.

Sunak'ın veda konuşmasındaki samimi ve açık sözlülüğü, onun siyasi kariyerinin sonuna geldiğini gösterirken; Starmer'ın başbakanlık görevini nasıl yerine getireceği, İngiltere'nin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sorunların çözümünde nasıl bir yol izleyeceği merak konusu olmaya devam ediyor.

Dünya Haberleri

Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah Öldürüldü.. Ortadoğu'da Yeni Bir Dönem! 
İran'dan 'Zengezur Koridoru' Uyarısı.. Sınırlar Kırmızı Çizgidir!
Egemenlik İlkesi ve Askeri Varlık.. Esad'dan İlişkilerde Çözüm Şartı!
İran'daki İdam Cezaları.. Kürtler ve Azınlıklar Üzerindeki Etkiler!