Kurtuluş Baştimar’ın senaryosunu yazıp yönettiği, çekimleri Kars’ta tamamlanan “Çiğdem” filminin festival yolculuğu başladı.
Kürt hukukçu ve yazar Kurtuluş Baştimar’ın ilk filmi Çiğdem’in Kars’tan başlayan serüveni devam ediyor.
“ÇİĞDEM” FİLMİNİN FESTİVAL YOLCULUĞU BAŞLADI
PolitiKARS’ın derlediği bilgilere göre; Kars’ta çekimleri tamamlanan ve Kurtuluş Baştimar tarafından yazılıp yönetilen “Çiğdem” filminin festival serüveni başladı.
2024 yılı “En İyi Senaryo” ödülünü Book Culture Art Times’tan alan film, İspanya’daki Uluslararası Seville Film Festivali’nde dünya prömiyerini gerçekleştirecek.
KURTULUŞ BAŞTIMAR’IN İLK UZUN METRAJ FİLMİ: ÇİĞDEM
Baştimar’ın ilk uzun metraj filmi olan Çiğdem, Cannes Film Festivali ödüllü yönetmen Serge Avedikian ve Taliban’dan kaçan Sahraa Karimi’nin yorumlarına da film afişinde yer vererek dikkat çekiyor.
Film, uluslararası film festivallerinde yarıştıktan sonra Avrupa ve Türkiye’deki sinemalarda izleyici ile buluşmayı hedefliyor.
FİLMİN KONUSU: EĞİTİM MÜCADELESİ VE ÇOCUKLARIN SESİ
Çiğdem, Kars’ta terk edilmiş bir köyde çekilen ve taşradaki eğitim sorunlarına ışık tutan bir yapım.
Film, baraj nedeniyle boşaltılan bir köydeki öğrencilerin eğitim almak ve okula gidebilmek için verdikleri mücadeleyi anlatıyor.
Bir belgesel yapımcısının köye gelmesiyle olayların farklı bir boyut kazanması üzerine kurgulanıyor.
OYUNCULAR KARAURGAN KÖYÜ’NDEN
Çiğdem filmi; kaydı olmayan, terk edilmiş bir köy ve o köye yolunu kaybederek gelen bir belgesel yapımcısı ile Çiğdem’in zorlu yaşamından Türkiye Satranç Şampiyonası’na uzanan başarı hikayesini konu alıyor.
Filmde köyde öğretmenlik yapan Yusuf Akar (Taner Öğretmen) ve Çiğdem (Hilal Baştimar) ile filmde yer alanlar Karaurgan Köyü’nden seçildi.
YÖNETMEN KURTULUŞ BAŞTIMAR VE İLK FİLMİNİN HİKAYESİ
Kürt hukukçu ve yazar Kurtuluş Baştimar’ın ilk filmi olan Çiğdem, Kürtçe ve Türkçe olmak üzere iki dilde çekildi ve oyuncuları yöre halkından seçilmiş.
FİLMİN ANA FİKRİ: BOŞALTILAN HER KÖY, EĞİTİMSİZ KALAN ÇOCUKLAR DEMEK
İran sinemasından esinlenerek bu filmi çeken Baştümar, köy boşaltma sorununa farklı bir açıdan yaklaşmak istediklerini ve filmde boşaltılan köyün yeniden inşa edilmesini, ancak okul yapılmamasını ele aldıklarını ifade etti.
Film, Çiğdem ve köy sakinlerinin yeniden bir okula ve öğretmene kavuşma çabasını ve mücadelesini gözler önüne seriyor.
Oyuncu kadrosunun bölge halkından oluşması, filmi daha da özel kılıyor.