İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği’nin (Mazlumder) 19 Mart’taki genel kurulunun gerçekleşme koşuları ve kuruldan çıkan “16 aktif şubenin kapatılması ve bu şube üyelerinin üyeliklerinin düşürülmesi” kararı üzerine bugün bir basın açıklaması yayınladı.
İHD’nin açıklamasında İHD ile Mazlumder’in çeyrek yüzyıl boyunca pek çok insan hakları ihlalleri konusunda benzer tepkiler verdikleri vurgulandı.
“Farklı görüşler doğal karşılanmalı”
“Biz İHD olarak hükümetlerden ve siyasi partilerden/güç odaklarından bağımsız bir insan hakları örgütüyüz.
“MAZLUMDER kurulduğu 1991 yılından beri hükümetlerden, siyasi partilerden ve güç odaklarından bağımsız bir insan hakları örgütüdür ve biz de bunun tanığıyız.
“İnsan hakları örgütleri içerisinde farklı görüşlerin olması doğal karşılanmalıdır.
“Şubelerin artması ya da kapatılması da süreçlerle, koşullarla ve o insan hakları örgütlerinin karar yetkisi bulunan kurullarının takdir ve değerlendirmeleri ile ilgili bir konudur.
“Ancak, şubelerin çoğunluğunun kapatılması ve kapatılan şubelerin üyelerinin toptan düşürülmesi bir anlayışın tasfiyesine dönük olarak anlaşılmaktadır.”
“NGO olan Mazlumder GONGO olamaz”
İHD’nin bu açıklamayı yapma zorunluluğunun hükümetin ya da AKP’nin Mazlumder’in iş içine müdahalesine yönelik haber ve yorumlardan doğduğu ifade edildi. Bu tür müdahaleler varsa bunu kınadıklarını ve reddettikleri vurgulandı.
“MAZLUMDER saygın bir insan hakları örgütüdür. Hükümet dışı bir örgüttür (NGO). Türkiye’nin ihtiyacı bu tür örgütlerin sayıca artması ve nitelikçe daha da kuvvetlenmesidir.
“Hükümet ya da AKP müdahalesi haberleri doğruysa, MAZLUMDER'i hükümet yanlısı bir sivil toplum örgütü haline getirir ki bu durumda o örgütün bağımsızlığından söz edilemez.
“O örgüt artık NGO değil GONGO (hükümet tarafından örgütlenen ‘hükümet dışı’ örgüt) örgüttür. Biz MAZLUMDER'i kimsenin GONGO örgüt haline getirebileceğine imkân ve ihtimal vermek istemiyoruz.
“Ancak yaşanan gelişmeler bizi kaygılandırmıştır. Bu gelişmeleri, son yıllarda ülkemizde insan hakları alanındaki gerileme ve bununla bağlantılı olarak da insan hakları savunucuları üzerinde yoğunlaşan baskı ile birlikte değerlendirdiğimizde kaygımız katlanmaktadır.”
Ne olmuştu
MAZLUMDER, bir süredir talep edilmesine karşın gerçekleştirilemeyen Olağanüstü Genel Kurulu’nu, Ankara 6. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararıyla, 19 Mart Pazar günü Ankara’da gerçekleştirdi.
Mahkemenin kongre kararının ardından MAZLUMDER’e kayyum atanmıştı. Kayyum ile gidilecek bir olağanüstü genel kurul, hukuken usulsüzlükler gerekçe gösterilerek çeşitli şubeler tarafından protesto edilmişti.
Genel kuruldan çoğu Güneydoğu anadolu bölgesinde bulunan 16 şubenin kapatılması, MAZLUMDER Genel Merkezi’nin Ankara’dan İstanbul’a taşınması ve Genel Başkanlığa İstanbul Şube Başkanı Ramazan Beyhan’ın getirilmesi kararları çımıştı.