Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah'ın Ölümü.. Ortadoğu'da Yeni Bir Dönüm Noktası! 

İsrail ordusu, Lübnan'ın Hizbullah örgütünün lideri Hasan Nasrallah'ın öldüğünü duyurdu. 

İsrail ordusu, Lübnan'ın Hizbullah örgütünün lideri Hasan Nasrallah'ın öldüğünü duyurdu. 

Ordudan gelen resmi açıklamada, “Hasan Nasrallah, dünyayı artık terörize edemeyecek” ifadesi kullanıldı. 

İsrail ordusu, Lübnan Hizbullahı'nın lideri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğünü açıkladı. 

İlerleyen saatlerde Hizbullah'tan gelen açıklamalar, Nasrallah'ın ölümünü doğruladı.

İSRAİL'İN BEYRUT'A YAPTIĞI SALDIRI

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; önceki gün akşam (27 Eylül) gerçekleşen hava saldırısında İsrail, Beyrut'u hedef aldı. Bu saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın akıbeti belirsizliğini korurken, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından Nasrallah'ın öldürüldüğü bildirildi.

İlerleyen saatlerde Hizbullah'tan da Nasrallah'ın ölümüne dair doğrulayıcı açıklamalar geldi.

HASAN NASRALLAH KİMDİR?

Hasan Nasrallah, Sur kentinde yaşayan bir babanın oğlu olarak Beyrut'un kuzeydoğusundaki Burc Hamud bölgesinde 31 Ağustos 1960'da dünyaya geldi. 1975 yılında Lübnan'daki iç savaş başladığında 15 yaşındaydı. Ailesiyle birlikte memleketi Sur'a döndü ve burada Şiî Emel Hareketi'ne katıldı. Irak ve İran'da dini eğitim aldıktan sonra Lübnan'a dönerek Emel Hareketi'nin liderinin kurduğu okulda eğitimine devam etti.

HİZBULLAH'IN GENEL SEKRETERİ OLDU

Hasan Nasrallah, İsrail'in 1982 yılında Lübnan'ı işgali sonrasında Hizbullah'a katıldı. 1992 yılında, Hizbullah lideri Abbas Musevi'nin İsrail tarafından öldürülmesinin ardından, 12 Şubat 1992'de Hizbullah'ın genel sekreteri seçildi. 14 Temmuz 2006 tarihinde yaşanan İsrail-Lübnan Savaşı sırasında, Nasrallah'ın birkaç saat önce ziyaret ettiği büro, İsrail bombardımanında imha edildi ancak Nasrallah sağ kurtulmayı başardı.

ORTADOĞU'DA PRESTİJİ ARTTI

Hizbullah'ın 2000 yılında güney Lübnan’ın 22 yıl süren İsrail işgalinden kurtarılmasında ve ardından 2006 savaşında oynadığı rol, Nasrallah'a büyük prestij kazandırdı. 2006 Lübnan Savaşı'nın kazananı olarak, birçok Ortadoğu ülkesinde Hizbullah sembolü haline geldi. 2011 yılından itibaren Suriye'deki iç savaşta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a destek verdi.

NASRALLAH'IN FİLİSTİN DİRENİŞİNE DESTEĞİ

7 Ekim 2023 tarihinde Hamas'ın İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın, “Filistinlilere yönelik ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail'e kapsamlı bir saldırı düzenlemesi sonrası Nasrallah'ın adı tekrar gündeme geldi.

Nasrallah, Filistin direnişine destek vermek için Lübnan’ın güneyinde yeni bir cephe açıldığını duyurdu. Bu cephenin Gazze'deki savaş bitene kadar “sakinleşmeyeceğini” ifade etti. Ancak, açılan bu cephenin sadece Filistin'e destek amaçlı olduğunu vurgulayarak, İsrail ile topyekün bir savaşa girmek istemediklerini ima etti. 

Lübnan'da ve genel olarak Ortadoğu'da yaşanan bu gelişmeler, bölgedeki dengeleri etkilemeye devam ediyor.

Dünya Haberleri

İran'dan 'Zengezur Koridoru' Uyarısı.. Sınırlar Kırmızı Çizgidir!
Egemenlik İlkesi ve Askeri Varlık.. Esad'dan İlişkilerde Çözüm Şartı!
İran'daki İdam Cezaları.. Kürtler ve Azınlıklar Üzerindeki Etkiler!
'Barışın Kapısı'nı Aralamak.. Azerbaycan ve Ermenistan Görüşmeleri!