Kamuoyunda Rıza Sarraf davası olarak da bilinen İran'a yönelik ambargonun delinmesi davasında yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın karar duruşması bugün 17:00'de başladı.
New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde yargılanan ve jüri heyetinin kendisine isnat edilen altı suçlamanın beşinden suçlu bulunan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla için Hakim Richard Berman'ın kararı bugün açıklaması bekleniyor.
Hakim Berman: Müebbeti fazla buluyorum
Courthouse News muhabiri Adam Klasfield, gelişmeleri Twitter üzerinden aktarmaya başladı. Hakim Berman, "Atilla için ömür boyu hapis talebini tamamiyle reddediyorum. Bu uygun, adil ya da makul olmazdı" dedi.
Klasfeld'in bu açıklama üzerine "Berman'ın kılavuzuna göre 97 ila 121 ay hapis cezası verilmesi gerekiyor. Berman muhtemelen bunun daha altında bir ceza verecek" yorumunu yaptı.
Hapiste bulunduğu süre 32 aydan düşülecek
Hakim Berman TSİ ile 20:10'da kararını açıkladı. Berman, Atilla'yı 32 ay hapis cezasına mahkum etti. Atilla'nın hapiste bulunduğu süre de cezasından düşülecek.
Berman kararı açıkladıktan sonra Atilla'ya dönerek kararı anlayıp anlamadığını sordu. Atilla, anladığını söyleyerek "Teşekkürler" dedi.
Berman, Klasfield'in aktarımına göre Atilla'ya gelecek için bol şans diledi. Atilla ise tekrar "Teşekkür ederim" cevabını verdi ve duruşma bitti.
.
Atilla'nın sorgu videosu dava dosyasına da girmişti.
105 yıla kadar ceza isteniyordu
ABD'nin New York Güney Bölgesi Başsavcılığı Manhattan Federal Mehkemesi'nde yargılanan Atilla için en az 15 yıl 8 ay hapis cezası talebinde bulunmuştu.
Savcılığın sunduğu 68 sayfalık başvuru dilekçesinde, Atilla'nın İran'a yönelik ABD yaptırımlarını delmekle suçlanan İran asıllı işadamı Sarraf ve kurduğu suç çetesine yardım etmekten beş ayrı suçlamadan jüri tarafından suçlu bulunduğu belirtildi.
Toplamda maksimum 105 yıl hapis cezası alabileceği belirtilen dilekçede savcılığın istediği ceza süresinin makul olduğu belirtilmişti.
İllüstrasyon: Elizabeth Williams/ AP Dava sürecinde neler yaşandı?
|