Ticaret Bakanlığı, ikinci el motorlu kara taşıtı satışları için önemli bir adım attı ve Güvenli Ödeme Sistemi’nin artık zorunlu hale geldiğini duyurdu.
Bu yeni yönetmelik, kamuoyuyla Resmi Gazete'de yayımlandı ve ikinci el araç alım satım süreçlerinin güvenliğini artırmayı hedefliyor.
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelik, ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi'nin zorunlu hale getirildi.
YENİ YÖNETMELİK NELER GETİRİYOR?
PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, güncellenen "Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik" ile ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti daha kapsamlı hale getirildi. Yönetmelikteki değişiklikler, yalnızca ikinci el araçlarla sınırlı kalmayıp, sıfır taşıt tedarikçilerinin de yükümlülüklerini kapsıyor. Elektronik ortamda gerçekleştirilen taşıt ihaleleri ve taşıt ön değerlemeleri için yeni ilke ve kurallar da belirlendi.
GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ'NİN ZORUNLU HALE GELİŞİ
Hedef, vatandaşların taşıt alım satımında karşılaşabilecekleri dolandırıcılık faaliyetlerini önlemek. Bakanlık, sahte para kullanımı, nakit ödeme zorluğu ve satış bedelinin ödenmemesi gibi riskleri ortadan kaldırmak amacıyla Güvenli Ödeme Sistemi'ni herkes için zorunlu hale getirdi. Bununla birlikte, kısmi ödeme alınan siparişlerde alıcıların mağduriyet yaşamasını engellemek için sipariş formu düzenlenmesi de zorunlu hale getirildi. Yetkili satıcılar, bu formu düzenlemeden alıcılardan ödeme talep edemeyecek ve kaporası alınan taşıtı 45 günlük süre içinde teslim edecek.
DİSTRİBÜTÖR VE YETKİLİ SATICILARA YENİ KURALLAR
Motorlu kara taşıtı ticaretinde adil rekabeti sağlamak ve haksız ticari uygulamaları engellemek adına distribütörler ve yetkili satıcılara dair yeni kurallar getirildi. Distribütörlerin, fatura tarihlerinden sonra taşıt fiyatında artış yapması yasaklandı ve taşıtların 15 gün içinde yetkili satıcılara teslim edilmesi zorunlu hale getirildi. Böylece alıcıların fiyat artışlarından etkilenmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
YETKİ BELGESİ İÇİN YENİ DÜZENLEME
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapacak işletmeler için yetki belgesi almak da önemli bir konu oldu. Önceden ruhsat şartı aranan bu belgeler için artık iş yeri açma ve çalışma ruhsatı şartı kaldırıldı. Bu sayede, ruhsat nedeniyle yetki belgesi alamayan işletmelerin yaşadığı sıkıntılara bir çözüm getirildi. Lise mezuniyeti şartı ise bu düzenlemede korundu, ancak 1 Mart 2025 tarihine kadar vergi veya meslek odası kaydı bulunan işletmeler için bu şart aranmaması yönünde bir değişiklik yapıldı.
GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ
Ticaret Bakanlığı'nın bu yeni düzenlemeleri, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde güvenliğin artırılması ve adil rekabet ortamının sağlanması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Özellikle Güvenli Ödeme Sistemi'nin zorunlu hale gelmesi, ticaretin daha güvenilir ve şeffaf bir hale gelmesine yardımcı olacak. Alıcılar ve satıcılar için oluşturulan yeni kurallar, sektördeki birçok sorunun çözümüne katkıda bulunacağa benziyor.