Genelkurmay, ‘Savunma Bakanlığı’na Bağlandı

Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Milli Savunma Bakanlığına bağlandı.

Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Milli Savunma Bakanlığına bağlandı.

Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu Kararname ile Genelkurmay Başkanlığı ile kuvvet komutanlıkları Milli Savunma Bakanlığına bağlandı. Kararnamede, "Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Bakanına bağlıdır. Cumhurbaşkanı gerekli gördüğünde Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanları ve bağlılarından doğrudan bilgi alabilirler, bunlara doğrudan emir verebilir. Verilen emir herhangi bir makamdan onay almaksızın derhal yerine getirilir. Genelkurmay Başkanı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları Milli Savunma Bakanına ayrı ayrı bağlı ve sorumludur. Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlıklarının teşkilatı Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda gösterilir" ifadelerine yer verildi.

Kararnamede, şunlar yer aldı:"Genelkurmay Başkanı, Cumhurbaşkanı namına Silahlı Kuvvetlerin komutanıdır. Genelkurmay Başkanı savaşta başkomutanlık görevlerini Cumhurbaşkanı namına yerine getirir. Genelkurmay Başkanı, Silahlı Kuvvetlerin savaşa hazırlanmasında personel, istihbarat, harekat, teşkilat ve eğitim hizmetlerine ait ilke ve öncelikler ile ana programları hazırlayarak Milli Savunma Bakanının onayına sunar. Bunlardan istihbarat, harekat, teşkilat ve eğitim hizmetlerinin Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Genelkurmay Başkanlığına bağlı kuruluşlar vasıtasıyla uygulanmasını sağlar. Personel hizmetleri, özel kanunlarına ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne göre yürütülür."

İlgili haber...

Bazı Kurum ve Kuruluşlarla İlgili Kararname

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kapsamında Merkez Bankası Hazine ve Maliye Bakanlığına, Emlak Bankası Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bazı diğer kurum ve kuruluşlar da ilgili bakanlıklarla ilgilendirildi.

Resmi Gazetede 3046 Sayılı Kanun çerçevesinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kapsamında bazı kurum ve kuruluşlar bakanlıklarla ilgilendirildi. Bu kapsamda; Tasarruf Mavduatı Sigorta Fonu Cumhurbaşkanlığıyla, Kişisel Verileri Koruma Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Adalet Bakanlığıyla, Türkiye Emlak Bankası A.Ş. Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla, Nükleer Düzenleme Kurumu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığıyla, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığıyla, Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü Ticaret Bakanlığıyla ilgilendirildi.

9 kurum ve kuruluş Hazine ve Maliye Bakanlığıyla ilgilendirildi

Ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Ziraat Bankası A.Ş., Halk Bankası A.Ş., Vakıflar Bankası AŞ, Kalkınma Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü, Merkezi Finans ve İhale Birimi ise Hazine ve Maliye Bakanlığıyla ilgilendirildi.

Diğer yandan, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle İçişleri Bakanlığına bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı kuruldu. Vakıflar Genel Müdürlüğü de kararname ile Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlandı.

İlgili Haberler

Politika Haberleri

Demokrasi İçin Ortak Adım.. 10 Partiden 'Kayyum Uygulaması'na Son Teklifi!
Bakırhan'a Yasal İşlem.. Kayyum Atamaları Üzerine Tartışmalar Derinleşiyor!
Devlet Bahçeli'den PKK Lideri Abdullah Öcalan'a Çağrı.. Meclis'te Konuşsun! 
Özgür Özel, Selahattin Demirtaş'ı Ziyaret Etti.. Meclis'in Önemi Vurgulandı!  
Tüzük Kurultayı.. Geleceğin Yöntemlerini Belirlemek Üzere Yoğun Tartışmalar!