Yıldız Teknik Üniversitesi Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü (AESK), geleceğin enerjisi olarak gösterilen hidrojenle çalışan “SİRİUS” isimli araçlarıyla TÜBİTAK’ın ‘Effıcıency Challenge Electrıc Vehıcle’ yarışlarının iki kategorisinde okullarına birinciliği getirdi.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), TÜBİTAK tarafından bu sene uluslararası düzeyde Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirilen ‘Efficiency Challenge Electric Vehicle’ yarışında iki ödül birden aldı. YTÜ öğrencilerinden oluşan Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü, Hidromobil ve Yerli Ürün (Domestic Pruduct Award) kategorilerinde "SİRİUS" isimli araçlarıyla kupa kaldırmayı başardı. 16 üniversiteden öğrenci ekiplerinin katıldığı yarışta 9 üniversite geçerlilik testini geçerek hidromobil yarışına girmeye hak kazandı. Yarışlarda Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri, yaptıkları araç ile 100 km’de ortalama 70 kuruşluk performansı ile verimlilik dalında birinciliği elde etti. Ekip, yapımında 6 yerli tasarım parça kullanılan SİRİUS aracı ile “Domestic Product Award” (Yerli Ürün) kategorisinde de birinciliği aldı.
“Yüzde 80’i yerli parçalardan oluşuyor”
Hidrojen enerjisinden yaptıkları aracı okullarındaki atölyede ürettiklerini söyleyen Elektrik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi İsmail Volkan Baydur, “Atölyemizde yerli ürünler kullanarak bir araç çıkarmayı başardık. Aracımızın yaklaşık olarak yüzde 80’i yerli parçalardan oluşuyor. Batarya yönetim sistemi, enerji yönetim sistemi, motorumuz, telemetrik sistemimiz ve yerleşik şarj birimimiz bunlardan bazıları. Böylece yerli araç kategorisinde de ödül kazandık. Bu sene hidromobil kategorisinde 16 üniversite başvurmuştu ama bunların 9 tanesi yarışlara aracını yetiştirebildi. 9 araç arasında birinci olmayı başardık” dedi.
“Hesaplarımıza göre 100 kilometrede 70 kuruş harcıyor”
Aracın maksimum 120 kilometre hıza çıktığını dile getiren Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğrencisi Ebru Barut, “Yarış kuralları ve pilot güvenliği açısından yarışmada 80 kilometre hızla yarıştık. Aracımız yaklaşık olarak 180 kilogram. Yaptığımız şeylerin prototip olarak kalmasını değil seri üretime geçmesini istiyoruz. En büyük amacımız ve isteğimiz bu kulüp olarak bu amaçla somut girişimlerimiz var. Bu araç ile enerji verimi çok yüksek olacağı için enerji tüketimini düşürecek. Enerji kullanımının günümüzde ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Hesaplarımıza göre 100 kilometrede 70 kuruş harcıyor” diye konuştu.