Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meftun Ünsal, fındık tozlarına maruz kalmanın astım atağına neden olduğunu söyledi.
Astım hastalarına uyarılarda bulanan Prof. Dr. Meftun Ünsal, Karadeniz Bölgesi’nin nemli bir iklime sahip olduğundan bu mevsimde astıma ait şikayetlere çok fazla oranda rastlandığını belirtti. Astım hastalarının nemli havadan olumsuz etkilendiğini ifade eden Prof. Dr. Ünsal ayrıca, fındık tozlarına maruz kalmanın astım atağı yanında ’hipersensitivite pnömonisi’ adını verilen bir hastalığa neden olabileceğini söyledi.
"Astımlılar havuz yerine denizi tercih etmeli"
Özellikle yaz aylarında çimenin, duyarlı kişilerde astımı tetikleyen en önemli neden olduğunu belirten Prof. Dr. Meftun Ünsal, "Bunun dışında nemli ve sıcak hava astım ataklarını tetikler. Astımlı hastaların şehir merkezinde yaşayanlar serinlemek için havuz yerine denizi tercih etmelidir. Çünkü havuzda temizlik için kullanılan kimyasal maddeler bu hastalarda astım krizine neden olabilmektedir. Yine yeşil alanların çok bulunduğu bölgemizde arı sokması, evde yaşayan bazı böcekler, küf mantarları da astım ataklarını tetikler. Bildiğimiz gibi bu ay özellikle Karadeniz Bölgesi’nde fındık hasadının olduğu zamandır. Fındık tozlarına maruz kalmak da astım atağı yanında ‘hipersensitivite pnömonisi’ adını verdiğimiz bir hastalığa neden olabilir. Astımdan ayırımı zor olan bu hastalığın da ayırıcı tanısının yapılabilmesi için şikayetlerinin bu mevsimde olduğunu fark etmişler ise, ayırıcı tanı için Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekmektedir" dedi.