Figen Yüksekdağ'ın Vekilliği Düştü

HDP Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın hakkındaki mahkumiyet kararı Başbakanlık tezkeresi olarak Meclis’e gönderildi. Kararın Meclis’te okunmasının ardından Yüksekdağ’ın vekilliği düşürüldü.

HDP Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın hakkındaki mahkumiyet kararının onanmasının ardından, Meclis'te okunan Başbakanlık tezkeresiyle Yüksekdağ’ın vekilliği düşürüldü.

4 Kasım’dan beri tutuklu bulunan Yüksekdağ, 13 Şubat 2012’de el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu ölen Marksist Leninist Komünist Partisi’nden (MLKP) Yasemin Çiftçi’nin cenaze törenine katıldığı için 10 ay hapis cezasına çarptırılmış, Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2 Kasım 2016’da bu cezayı onamıştı.

Bugün Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli imzalı tezkerenin Meclis Genel Kurulu'nda okunmasının ardından, Yüksekdağ'ın vekilliği düştü.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, "Okunan kararın savcıları, hakimleri şu anda içeride. Teröristlerin arkasına sığınmış iktidarın kararı, yargı kararı olamaz” diye konuştu.

Meclis web sitesinde anında değişiklik

Vekilliğinin düşürülmesinin ardından, Meclis'in web sitesinde yer alan 26. Dönem Milletvekilleri listesinde de Figen Yüksekdağ'ın isminin yanına "Anayasaya göre vekilliğinin düşmesi" notu eklendi; Yüksekdağ hakkında bilgilerin yer aldığı sayfa ise silindi.

Bir milletvekilinin hakkındaki hükmün kesinleşmesi durumunda, hüküm TBMM'de okunuyor ve oylama yapılmaksızın Anayasa'nın 84. maddesine göre o kişinin vekilliği düşüyor.

Figen Yüksekdağ hakkındaki tezkere şöyle:

Milletvekilliğinin düşmesi

Anayasa Madde 84. – (Değişik: 23.7.1995 - 4121/9 md.) İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca kararlaştırılır.

Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur.

82 nci maddeye göre milletvekilliğiyle bağdaşmayan bir görev veya hizmeti sürdürmekte ısrar eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, yetkili komisyonun bu durumu tespit eden raporu üzerine Genel Kurul gizli oyla karar verir.

Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde toplam beş birleşim günü katılmayan milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, durumun Meclis Başkanlık Divanınca tespit edilmesi üzerine, Genel Kurulca üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyuyla karar verilebilir.

Partisinin temelli kapatılmasına beyan ve eylemleriyle sebep olduğu Anayasa Mahkemesinin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararında belirtilen milletvekilinin milletvekilliği, bu kararın Resmî Gazetede gerekçeli olarak yayımlandığı tarihte sona erer. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı bu kararın gereğini derhal yerine getirip Genel Kurula bilgi sunar.

Politika Haberleri

Bakırhan'a Yasal İşlem.. Kayyum Atamaları Üzerine Tartışmalar Derinleşiyor!
Devlet Bahçeli'den PKK Lideri Abdullah Öcalan'a Çağrı.. Meclis'te Konuşsun! 
Özgür Özel, Selahattin Demirtaş'ı Ziyaret Etti.. Meclis'in Önemi Vurgulandı!  
Tüzük Kurultayı.. Geleceğin Yöntemlerini Belirlemek Üzere Yoğun Tartışmalar!
MetroPOLL Araştırma.. 'AK Parti Seçmeni'nin Kararsızlık Oranı!