‘EYT’ Düzenlemesi TBMM‘de Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu'nda EYT'lilere yönelik kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin ardından kanun teklifi kabul edildi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Teklif için 395 milletvekili kabul oyu verdi. Ret ve çekimser oy kullanan milletvekili olmadı.

EYT DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSIYOR?

TBMM’de kabul edilen kanun ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanların emekliliğinde yaş koşulu kaldırıldı. Söz konusu tarihten önce çalışmaya başlayanlardan, yaş dışındaki koşulları sağlayanlar emekli olabilecekler. EYT’li SSK’lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR’lu ve Emekli Sandığı’na tabi erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.

Kanunun Resmi Gazete’de yayımlandığı günden itibaren, koşulları yerine getirmiş olan EYT’liler emeklilik dilekçesi verebilecekler. Dilekçeyi mart ayının herhangi bir gününde verenlerin emekli aylıkları, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere bağlanacak. Dilekçeyi ayın 1’inde veya 31’inde vermek fark etmeyecek.

4A (SSK) statüsünde çalışanlar önce işyerinden ayrılıp sonra emeklilik dilekçesi verecekler. 4C (Emekli Sandığı) kapsamındaki kişiler ise çalıştıkları kurumdan emekliye sevk onayı aldıktan sonra emekli olabilecekler.

Koşulları yerine getirmemiş EYT’lilere ise koşulları tamamladıkları tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verdiklerinde, dilekçe tarihini izleyen ay başından itibaren aylıkları bağlanacak.

AYLIKLARIN İLK ÖDEMESİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), normal yıllarda emekli aylığı başvurularını iki hafta içinde sonuçlandırıyor. Ancak başvuru yoğunluğu gerekçesiyle ilk aylık ödemelerinde gecikmeler yaşanması muhtemel görünüyor. İlk aylık ödemesi ne zaman yapılırsa yapılsın 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere toplu ödeme yapılacak. Hak kaybı olmayacak.

Mart ayında dilekçe veren EYT’liler, nisan ayındaki Ramazan Bayramı dolayısıyla 1.100 lira tutarındaki ikramiyeyi de alacak.

BAŞVURULAR E-DEVLET’E YAPILACAK

EYT’liler, emeklilik başvurularını e-Devlet üzerinden yapabilecek, emeklilik ile ilgili tüm işlemleri buradan takip edebilecek.

Maaşlar, emeklilik için başvuru dilekçesi verildikten sonraki ay başından itibaren ödenmeye başlanacak. Emekliliğe hak kazananların aylıkları kesintisiz ödenecek.

EYT'li çalışanların kıdem tazminatı ödemeleri de yapılacak. Ödemelerin zamanı, çalışanın işverenlerle yaptığı anlaşmaya göre değişecek.

ON GÜNLÜK SÜRE 30 GÜNE ÇIKARTILDI

Kanuna göre, emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam eden EYT’liler için sosyal güvenlik destek primi işveren payında 5 puan indirim yapılacak. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen önerge uyarınca, 5 puanlık prim indirimi uygulanabilmesi için emekli olduktan sonra ayni işyerinde işe başlamak için tanınan on günlük süre 30 güne çıkartıldı. Buna göre, emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmak isteyen EYT’lilerin, işten ayrıldıkları tarihten itibaren 30 gün içinde yeniden çalışmaya başlaması halinde sosyal güvenlik destek primi işveren payında 5 puan indirim uygulanacak. Beş puanlık prim indirimi, işçi işten ayrılıncaya kadar devam edecek. Başka işyerinde çalışan emekli EYT’liler için prim indirimi yapılmayacak.

5 BİN GÜN SAYISI KABUL EDİLMEDİ

Emeklilikte Yaşa Takılanlar kanun teklifine ilişkin, kademeli prim gün sayısının 5000 gün olarak düzenlenmesine yönelik CHP, İYİ Parti ve HDP'nin verdiği önergeler ise, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girenler maalesef aynı şekilde emekli olamayacak. 5 bin prim gün sayısı 5 bin 975'e çıkarıldı. EYT'liler EPT'li hale getirdi. 8 Eylül 1999 öncesi 3 bin 600 gün prim ödeyenlerin kısmi emekliliği olmalıydı maalesef bu da olmadı. Stajyer ve çırakların işe giriş tarihleri esas alınmıyor. 8 Eylül 1999 sonrası işe girenler de kademeli geçişte olmadı. En son Ağustos depremi 1999, orada da mutlaka 31.12.1999 tarihi olmalıydı. Bunu ısrarla söyledik ama olmadı." 

Güncel Haberleri

Mardin, Batman ve Halfeti'ye Kayyum Atandı.. DEM Parti, Gaspa İzin Vermeyeceğiz!
'Sine-i Millet' Çağrısı.. Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Kayyum Tepkisi!
KCK'dan Öcalan ile Görüşmeler Öncesi Kritik Açıklama.. Sürece Bağlılık Vurgusu!