Dört Avrupa ülkesinin ardından Ermenistan da Filistin devletini resmen tanıdığını açıkladı.
Ülkenin bu kararını Ermenistan Dışişleri Bakanlığı kamuoyuna duyurdu.
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı bugün yazılı bir açıklama yaparak Filistin devletini tanıdıklarını duyurdu.
FİLİSTİN'İ TANIYAN BEŞİNCİ ÜLKE OLDU
PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Ermenistan, son dönemde İrlanda, İspanya, Norveç ve Slovenya’nın ardından Filistin devletini tanıyan beşinci ülke oldu.
Bakanlığın resmi internet sitesinde Ermenice ve İngilizce olarak yapılan yazılı açıklamada, Ermenistan’ın Birleşmiş Milletler’in (BM) Gazze’de derhal ateşkes çağrısı yapan, Filistin-İsrail çatışmasında iki devletli çözüm talebinde bulunan kararına da destek verdiği belirtildi.
SİVİLLERE ŞİDDET BE REHİN ALINMA REDDEDİLDİ
Açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik Ekim 2023’ten bu yana devam eden saldırılarına ve Hamas’ın 7 Ekim’de rehin aldığı İsraillilere işaret edilerek, “Ermenistan, silahlı çatışma sırasında sivil altyapının hedef alınmasını, sivil halka yönelik şiddeti ve sivillerin rehin alınmasını kategorik olarak reddetti.” Ayrıca, uluslararası toplumun dile getirdiği rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması talebine katıldığı ifade edildi.
İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM
Filistin-İsrail meselesinde iki devletli çözüme olan desteğin de dile getirildiği açıklamada, “Bunun Filistinlilerin ve İsraillilerin meşru isteklerini yerine getirebilmesini sağlamanın tek yolu olduğuna ikna olmuş vaziyetteyiz” ifadeleri kullanıldı.
Bakanlık, açıklamasına şöyle son verdi: “Ermenistan Cumhuriyeti, yukarıda bahsi geçen hususlara dayanarak ve uluslararası hukuk ile eşitlik, egemenlik ve halkların barış içinde birlikte var olması ilkelerine olan bağlılığını bir kez daha dile getirerek, Filistin Devleti’ni tanır.”
FİLİSTİN'İN MEMNUNİYETİ
Filistin Devlet Başkanlığı, bu kararın ardından yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın Filistin’i tanıma kararından memnuniyet duyduğunu belirtti. Filistin resmi ajansı WAFA’da yer alan haberde, Devlet Başkanlığı’nın açıklamasına yer verildi.
Açıklamada, Ermenistan’ın Filistin devletini bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanıma kararının memnuniyet ve takdirle karşılandığı belirtildi.
Ermenistan’ın kararı, ikili ilişkilerin güçlendirilmesi, bölgede barış ve istikrarın sağlanması yönünde önemli bir adım olarak değerlendirildi.
İSRAİL'DEN TEPKİ
Öte yandan, İsrail, Ermenistan’ın Filistin’i tanıma kararı üzerine Ermenistan’ın Tel Aviv Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.
İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Ermenistan’ın İsrail’deki Büyükelçisi’nin ülkesinin Filistin’i tanıma kararı üzerine kınama amacıyla Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldığı ifade edildi.
TÜRKİYE MEMNUN
Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Ermenistan’ın Filistin’i tanıma kararına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. “İspanya, İrlanda, Norveç ve Slovenya gibi ülkelerin ardından Ermenistan’ın da Filistin Devleti’ni tanıma kararı almasından memnuniyet duyuyoruz” denilen açıklamada, “Daha önce de hep vurguladığımız gibi, Filistin’in tanınması, uluslararası hukukun, adaletin ve vicdanın gereğidir” değerlendirmesine yer verildi. Bakanlık, açıklamasında ayrıca, “Türkiye olarak, daha fazla ülkenin Filistin’i tanıması yönünde çaba harcamayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
ULUSLARASI MEŞRUİYET
Bu gelişmeler ışığında Filistin’in uluslararası meşruiyeti ve tanınma süreci önemli bir adım atmış gibi görünüyor.
Dünya ülkelerinin bu konuda daha fazla çaba göstermesi, barış ve istikrarın sağlanması için kritik bir rol oynayacacağı kaydedildi.