Ermeni Soykırımı 'Yıl Dönümü'nde Anılıyor

Ermeni Soykırımı, 108'inci yıl dönümünde 24 Nisan günü düzenlenen etkinliklerle anılıyor.

Ermeni Soykırımı, 108'inci yıl dönümünde 24 Nisan günü düzenlenen etkinliklerle anılıyor.

108 YILDIR BEKLEYEN YÜZLEŞME

24 Nisan 1915, 200’ü aşkın Ermeni aydın, milletvekili, yazar ve gazetecinin evlerinden toplandığı gün. Hemen ertesinde Çankırı ve Ayaş’a doğru ölüm yolculuğuna çıkarıldılar ve çok azı geri dönebildi. Sonrasında ise bu topraklardaki Ermeni halkının çöle doğru yolculuğu başladı. Yüz binlerce insan hayatını kaybetti. O yüzdendir ki 24 Nisan’da, tüm dünyadaki Ermeniler, soykırımı anıyorlar.  Bu yıl da yine Ermenistan’da ve dünyanın birçok şehrinde anma toplantıları düzenleniyor...

TÜRKİYE'DE YASAKLANDI

PolitiKARS'ın ajanslardan derlediği bilgilere göre, 24 Nisan Ermeni Soykırımı'nı anması bu yıl Kadıköy'de düzenlemek istediği anma yasaklandı.

24 Nisan Anma Platformu'nun bu yıl Kadıköy'de düzenlemek istediği 24 Nisan anması İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı. Valilik geçen yılki anmayı da yasaklamıştı. Anmalar 2010-2019 yılları arasında kesintisiz biçimde yapılmıştı.

Platform Valilik kararı sonrası bir açıklama yaptı ve "Geçen sene olduğu gibi bu sene de anmamızın yasaklanmasının hiçbir makul gerekçesi yoktur" dedi ve "Soykırım inkarcılarının, azınlık bırakılan halkları ırkçı nefret söylemiyle düşmanlaştırmaya devam edenlerin ellerini kollarını sallayarak dolaştığı, ırkçı toplantı ve gösterilerin serbest olduğu koşullarda 1915’te kaybettiklerimizi saygıyla ve sükunetle andığımız bu etkinliğin yasaklanması kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

..ilgili haberler

JOE BİDEN ‘SOYKIRIM’ DEDİ

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1915 yılındaki Ermeni tehcirini "soykırım" olarak niteledi.

ERMENİSTAN'DA 24 NİSAN ANMASI

Ermenistan'da halk ve yetkililer Ermeni Soykırımı'nın 108'inci yıl dönümünde Tsitsernakaberd Anıt Kompleksi'ni ziyaret etti.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Vahagn Khachaturyan, Başbakan Nikol Paşinyan, Parlamento Başkanı Alen Simonyan, diğer üst düzey yetkililer Soykırım kurbanları anısına yapılan anıta çelenk ve ebedi ateşe çiçekler koydular.

...haberin uzantısı

2007 yılının 19 Ocak'ında katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 1996 yılında kaleme aldığı makaleyi yayımlıyoruz... İşte o yazı.

23,5 NİSAN

Kim nasıl anlayabilir bunu bilemiyorum ama hem Ermeni olmak, hem Türkiyeli; hem 23 Nisan'ı yaşamak bütün coşkusuyla ve ertesi günün bir parçası olmak bütün hüznüyle. Kaç insan bu ikilemi yaşıyordur şu yeryüzünde? Ne anlaması kolay ne de anlatması.

Sancılı on yıllardan çıkmış ulusun tarihinde çok önemli bir ak gündür 23 Nisan. "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" düsturunun meclis salonuna perçinlendiği gündür. Ve böyle bir günün 'yaşam' denilen çocuğa ve geleceğe akıtılan mirasıdır. Türk ulusunun belki de en akıllıca yaptığı öngörünün tarihidir. 'Gelecek' ve 'çocuk' ne de güzel buluşturulmuştur öyle. Ve de ne ustaca bir değerlendirmedir yıllar sonra 23 Nisan'ı sadece Türkiye ile sınırlı tutmayıp bütün dünyanın çocuklarıyla paylaşma düşüncesi. Türk çocuklarına da dünya çocuklarına da kutlu olsun.

Yeryüzünün dört bir yanına 'savrulmuş' Ermeni ulusunun tarihinde çok önemli bir kara gündür 24 Nisan. Üç-beş Ermeni yan yana gelmeye görsünler. Alırlar ellerine pankartları dökülürler sokaklara hemen. Nedir bütün bunların sebebi, niçin yollara düşer bu insanlar 24 Nisan'da? Tarih, 24 Nisan 1915'in şafak vakti. Özellikle İstanbul'daki Ermeni aydınlar, yazarlar, sanatçılar, öğretmenler, avukatlar, doktorlar, mebuslar teker teker alınırlar evlerinden. Götürülürler... Ve bir daha da geri dönmezler. İşte, birkaç gün sonra bütün Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde gerçekleştirilen 'tarihsel Ermeni dramı'nın başlangıcıdır bu tarih.

Kim nasıl anlayabilir bunu bilemiyorum ama hem Ermeni olmak, hem Türkiyeli; hem 23 Nisan'ı yaşamak bütün coşkusuyla ve ertesi günün bir parçası olmak bütün hüznüyle. Kaç insan bu ikilemi yaşıyordur şu yeryüzünde? Ne anlaması kolay ne de anlatması.

Dilerim kimse de yaşamasın bu ikilemi bir daha. 23 Nisan nasıl daha bir coşkuyla yaşanır? 24 Nisan nasıl hafızalardan sildirilir? Bütün bunlar çözümsüz sorular değil aslında. 23 Nisan bütün çocukların olacaksa eğer ben derim Ermenistanlı çocukların da olsun bir biçimiyle. Çağırın onları da bu kutlamalara. Barıştırın çocukları birbirleriyle, tanıştırın. Sadece 23 Nisan da olmasın, 24 Nisan'ı da katın içine. Daha da uzasın o günler, bütün Nisan'ı katın, bütün baharı katın. Hadi siz beceremiyorsunuz diyelim, var olan kinler engel buna. Bırakın bari dünyayı çocuklara, onlar bu işi halleder, yeter ki engel olmayın siz.

Bir başka severim 23 Nisan'ları. Hem, bizim de hanımla evlendiğimiz gündür aynı zamanda. Gerdeğe girişimiz de 23 Nisan'ı 24 Nisan'a bağlayan geceye rastlar. İlk çocuğumuza can verdiğimiz andır o. Ne 23, ne de 24 Nisan. 23,5 Nisan'dır belki de o an.

(Agos, 23 Nisan 1996)

Güncel Haberleri

Mardin, Batman ve Halfeti'ye Kayyum Atandı.. DEM Parti, Gaspa İzin Vermeyeceğiz!
'Sine-i Millet' Çağrısı.. Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Kayyum Tepkisi!
KCK'dan Öcalan ile Görüşmeler Öncesi Kritik Açıklama.. Sürece Bağlılık Vurgusu!