15 Eylül itibarıyla, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile birlikte ev sahipleri konutlarını satmak ya da kiralamak için artık e-devlet üzerinden emlakçılarını yetkilendirebilecek.
Emlak sektöründe, 1 Kasım 2023'te devreye giren Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), konut alım-satım işlemlerinde güvenliği artırmayı hedefliyor.
PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Yeni sistem, ev sahiplerinin konutlarını satmak veya kiralamak için emlakçılara e-devlet platformu üzerinden yetki vermesine olanak tanıyor.
Bu süreç, hem ev sahiplerinin hem de kiracılarının daha güvenilir bir ortamda işlem yapmalarını sağlamak amacıyla tasarlandı.
E-devlet üzerinden yetki verilmesiyle, internet üzerindeki sahte konut ilanlarının önüne geçilmesi, dolandırıcılığın azaltılması ve emlak piyasasındaki spekülatif hareketlerin engellenmesi hedefleniyor.
E-DEVLET ÜZERİNDEN YETKİLENDİRME SÜRECİ
15 Eylül 2023'te kısmen hayata geçirilecek olan bu düzenleme, yıl sonunda tam anlamıyla yürürlüğe girecek.
Ev sahipleri, e-devlet üzerinden emlak işletmesinin Taşınmaz Ticaret Yetki Belgesi numarasını girerek, emlakçıyı yetkilendirebilecek. Emlakçılar, aldıkları yetki ile ilanlarını emlak sitelerine girebilecek.
Konut sahiplerinin yalnızca kendi ya da birinci derece akrabalarına ait gayrimenkuller için emlakçı yetkilendirebileceği belirtilen uygulama, taşınmazların şeffaf bir şekilde yönetilmesini sağlayarak sahte ilanların önüne geçmeyi amaçlıyor.
ZORUNLULUK VE SÜREÇ
E-devlet üzerinden yapılacak olan yetkilendirmeler, 3 ay süresince geçerli olacak ve hem satılık hem de kiralık taşınmazlar için zorunlu olacak.
Tapusuz taşınmazların bu uygulamaya dahil edilmeyeceği belirtilen yetkilendirmeler, 3 ay sürecek ve hem satılık hem de kiralık taşınmazlar için zorunlu hale gelecek.
Emlakçılar, aldıkları yetki ile ilanlarını emlak sitelerine girebilecek.
SAHTE İLANLARA KARŞI ÖNLEMLER
Yeni düzenleme, sahte ilanların önüne geçmeyi ve internet üzerindeki konut dolandırıcılığı ile fiyat manipülasyonlarını engellemeyi amaçlıyor.
Uzmanlar, birden fazla emlak danışmanına yetki verilmesinin sisteme zarar verebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
UZMAN GÖRÜŞLERİ
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, "Çoklu emlak danışmanına yetki verilmesi ortalığı karıştıracaktır," diyerek endişelerini dile getiriyor.
Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı ise, "Yetkilendirmede tek bir emlak işletmesinin seçilmesi spekülatif fiyat artışlarını önler." şeklinde konuşarak düzenlemenin önemine dikkat çekiyor. Ayrıca, TÜGEM Başkanı Serkan Şahin de uygulamanın detaylarını vurgulayarak, "Tapusuz taşınmazlar bu uygulamaya dahil edilmeyecek," diyor.
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Taşınmaz yetki doğrulaması, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden malik tespiti ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden hısımlık kontrollü yapılacak. Taşınmaz seçildikten sonra yetki belgeli emlak işletmesinin numarası girilecek ve sistem bu yetkiyi kontrol etmeden ilanı yayımlamayacak.
Emlak Uzmanı Ercüment Ateş, bu düzenlemenin aynı zamanda kiraların düşmesine katkıda bulunabileceğini ve sahte ilanların yayından kaldırılacağını belirtiyor.
Yeni düzenlemeyle birlikte, emlak sektöründe daha güvenilir ve şeffaf bir ortam yaratılması bekleniyor.
E-devlet üzerinden yapılacak işlemler ile ev sahipleri ile emlakçılar arasındaki güven ilişkisinin de pekişmiş olacağı kaydedildi.