Türk Tabipleri Birliği'nin dönem başkanlığını yürüttüğü Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK), elektronik sigaranın bilinenin aksine “masum” olmadığını belirterek zararlarına ilişkin bir açıklama yaptı.
"Karsinojenik maddeler var"
SSUK Başkanı Doç Dr. Özen Aşut'un yaptığı açıklamada, özellikle ABD'de popülaritesi artan elektroik sigaranın 2015'te 3,5 milyar doları aşan satışı olduğu hatırlatarak elektronik sigaranın nikotin salan bir ürün olduğunu belirtti.
“E-sigara dumanlı bir tütün ürünü. Bu ürünler, sıvı nikotini ve diğer aroma ve katkı maddelerini ısıtan bir püskürtücü içerirler, batarya ile çalışırlar. E-sigara solüsyonundaki nikotin konsantrasyonu 0 mg/mL'den 36 mg/mL'ye kadar değişebilir. E-sigara içinde bulunan karsinojenik maddeler arasında anti-friz, dietilen glikol ve nitrozaminler sayılabilir.”
Nikotinin sağlığa zararları
Elektronik sigaranın nikotin bağımlılığı yaptığı bunun da ciddi bir sağlık sorunu olduğu belirtilen açıklamada nikotinin zararları şöyle anlatıldı:
- a. İnsanlarda doğrudan alınan nikotin, ağız ve boğazda tahriş ve yanma hissine, tükrük salgısında artışa, mide bulantısına, karın ağrısına, kusma ve diyareye neden oluyor.
- b. Nikotin sinir sistemi ve kalbi etkiler. Nikotinin vücut üzerindeki etkileri arasında iştah azalması, kendini iyi hissetme, kalp hızında artma, kan basıncında artma, kan şekerinde artma sayılabilir. Nikotin çekilmesinin belirtileri ise yoğun istek, tedirgin hissetme, depresyon, baş ağrısı, iştah artışı ve konsantrasyon zorluğunu içerir.
"E sigara içen ergenlerde bronşit daha yüksek"
- c. Ergenler arasında yapılan çalışma sonucuna göre esigara içen ergenlerin içmeyenlere göre daha yüksek sıklıkta kronik bronşit oldukları bulundu.
- d. Nikotinin verdiği zararın derecesi, nikotinin vücuda nasıl verildiğine bağlıdır. Beyine nikotinin ulaşmasının en etkili yolu nikotinin yanması.
- e. Nikotine cilt yoluyla ya da sindirim yoluyla akut olarak maruz kalmak da zararlı etkilerin ortaya çıkmasına neden olur. Nikotin sindirim yolu ile alınırsa, ince bağırsak tarafından hızla emilir ve genellikle nikotine maruz kaldıktan sonra 15 dakika ile 4 saat arasında belirtiler ortaya çıkar. Yüksek doz maruz kalımdan bir saat sonra ölüm gerçekleşebilir.
"Kanser oluşumuna katkı sağlar"
- f. Nikotin zehirlenmesi vakaları, 20. yüzyılın başlarında nikotinin pestisit olarak kullanılmaya başlamasından beri belgelenmiştir. Sıvı nikotinlere maruz kalma ise yakın zamanda e-sigaraların kullanılmaya başlamasından sonra ortaya çıktı.
- g. Nikotinin zaman zaman kafein ile karşılaştırılması yapılıyor.
- i. Nikotinin kafeine göre bağımlılık yapma riskinin daha fazla olduğu, kanser oluşumuna katkı sağladığı, kanser tedavisinde kullanılan ilaçların etkisini zayıflattığı, kafeine göre çok küçük dozlarda ölümcül etki yaratabileceği unutulmamalı.