Diyetisyen Kübranur Ak, sürekli bir şeyler yeme isteğinin sebebinin, “duygusal açlık” durumu olabileceğini söyledi.
Ak, yapılan çalışmaların bireylerin anksiyete, depresif duygu durumu, öfke ve diğer olumsuz duygular ile baş etmek için yemek yeme davranışı sergileyebileceklerini ortaya koyduğunu belirtti.
Olumsuz duygular ile baş etme amacıyla gerçekleştirilen bu yemek yeme durumunun "duygusal açlık" olarak adlandırıldığını belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniğinden Diyetisyen Kübranur Ak, “Ancak bu duygusal açlık durumunda duyguları bastırmak için bilinçsizce tüketilen besinler kilo verme çabalarınızı sabote etmekte ve bununla kalmayıp kilo almaya dahası bu depresyon sürecinin uzamasına sebep olmaktadır” dedi.
“Duygusal açlık midede değil düşüncelerde"
Diyetisyen Ak, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Ne yazık ki, duygusal açlık sorunları gidermez. Genellikle gerçek duygusal meselenin yanında birde aşırı yemek tüketiminizden ötürü aşırı suçlu hissetmenize sebep olur. Peki, ya gerçek bir fiziksel açlık durumu var ise? Bunu nasıl anlayabiliriz? Duygusal açlık aniden ortaya çıkar, fiziksel açlık ise daha yavaş kendini belli eder. Duygusal açlıkta vücut çikolata, makarna veya şeker gibi belirli sağlıksız gıdaları ister ve diğer gıdalardan memnun olmaz. Fiziksel olarak aç olduğunuzda ise sebze gibi sağlıklı besinler de dahil olmak üzere hemen hemen her şey iyi gelir. Duygusal açlık, genellikle bilinçsizce yemeye yol açar. Fiziksel açlıkta ise midenizin verdiği sinyallere tepki olarak yersiniz ve tükettiklerinizin bilincindesinizdir. Duygusal açlıkta, mide kapasiteniz dolduğunda halen memnun değilsinizdir. Kendinizi daha fazla yemek isterken bulursunuz. Fiziksel açlıkta ise mideniz dolduğunda kendinizi tatmin hissedersiniz. Duygusal açlık midede değil düşüncelerinizdedir aslında. Kurtulamadığınız bir özlem gibi hissettirir ve sizi belirli zevklere ve kokulara odaklar.”
"Sağlıksız gıdaları evden çıkarın"
Duygusal yemenin üstesinden gelmek için, kişinin en önce duygusal açlık ile fiziksel açlığı ayırt etmesi gerektiğine dikkat çeken Kübranur Ak, “Sonraki süreçte aşağıda önerilen şekillerde duygusal kontrolünü sağlamaya çalışmalıdır. Gerçek açlığı tanımlamayı öğrenin. Eğer ki yalnızca birkaç saat önce yemek yediyseniz ve mideniz de açlığa tepki olarak bir guruldama söz konusu değilse o an besin tüketmemelisinizdir. Tetikleyicileri belirleyin. Bir yemek günlüğü tutun. Yediğiniz her şeyi, yemeden önce duygusal olarak neler hissettiğinizi ve yemek yedikten sonra neler hissettiğinizi not edin. Daha sonra, yemek yeme ihtiyacını doğuran duygularınızı tespit edin. Yiyecekler dışında rahatlatıcı hobiler bulun. Özellikle canı sıkıntısı hissettiğinizde yemek yemek yerine bir hobi bulun. Bir film izlemeyi deneyin, müzik dinleyin, yürüyüş yapın veya arkadaşlarınızı ziyaret edin. Sağlıksız gıdaları evden çıkarın. Evinizde abur cubur yiyeceklerin olmaması duygusal açlığın önüne geçmenize katkı sağlayacaktır. Akıllıca atıştırın. Aç hissettiğinizde sağlıksız gıdaları tüketmek yerine, bir parça meyve veya sebze atıştırın. Dengeli bir diyet ile besin tüketin. Duygusal yemek tüketimi sonrasında kendinize kızmak ve üzülmek yerine bu duygusal açlıkla başa çıkmak için yeme ihtiyacına yol açan durumları tespit ederek dengeli bir beslenme düzeni kurmalısınız ve bu konuda uzman olan kişilerden destek almalısınız. Sürekli bir şeyler yeme isteğinizin sebebi, duygusal açlık durumunuz olabilir” şeklinde konuştu.