Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), politika bileşimini uzun süre sıkı tutacağı ve faiz indirimlerini yılın büyük bölümünde değerlendirmeyeceği yönündeki açıklamaları TL'yi desteklemeye devam ediyor.
PolitiKARS'ın ArıGerçek'ten derlediği habere göre; veriler, TCMB'nin rezerv birikimine başlamak için önemli bir şart olarak nitelendirdiği dedolarizasyonun başladığını teyit etti. 2019 ve 2020'de döviz varlıklarını yaklaşık 75 milyar dolar artıran lokaller son haftalarda TL'ye dönüşü belirginleşirken piyasalar sürecin kalıcılığını izliyorlar.
TCMB'nin dün açıkladığı verilere göre yurtiçi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 5 Şubat ile biten haftada bir önceki haftaya göre yaklaşık 2,1 milyar düşüşle 232,93 milyar dolar oldu. 22 Ocak haftasında 236,1 milyar dolarla tarihi zirveyi gören lokal yabancı para mevduatlarda Eylül 2020'den beri ilk kez iki hafta üst üste düşüş görüldü.
Dolar, haftanın son gününde 7,03, euro ise 8,52 seviyesinde.
Çin ve Güneydoğu Asya'nın büyük bölümünde piyasalar Çin Yeni Yılı nedeniyle kapalı. Çin'de hisse ve tahvil piyasası, döviz ve emtia vadeli işlem piyasaları 17 Şubat'a kadar tatil nedeniyle kapalı olacak.
Dolar zayıf gelen ABD istihdam verisinin yatırımcıların ekonomik toparlanmanın hızına yönelik beklentilerini olumsuz etkilemesiyle son üç hafta içerisinde ilk defa bir haftayı kayıpla kapatmaya hazırlanıyor.
YOĞUN VERİ GÜNDEMİ TAKİP EDİLECEK
Piyasada bugün aralık ayı ve 2020'nin tamamına ilişkin ödemeler dengesi verisi, aralık ayı ve 2020 son çeyreğe ilişkin sanayi üretimi verileri ve TCMB'nin önümüzdeki hafta gerçekleştireceği faiz kararı öncesi piyasada yakından takip edilen şubat ayı beklenti anketi izlenecek.
Piyasalar bu hafta TCMB'nin lokal ve yabancılar ile gerçekleştirdiği yatırımcı toplantılarını takip etti. Toplantıda beklendiği üzere enflasyon raporunda ve TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın geçen hafta Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşideki para politikası enflasyon söylemleri tekrar edildi. Ağbal kalıcı fiyat istikrarını "vazgeçilmez" olarak nitelendirdi.
Ağbal, "2023 yılına kadar para politikasını sıkı bir duruşla, başka bir deyişle, güçlü dezenflasyonist etki yapacak derecede bir para politikası seti ile yüzde 5 hedefini elde edene kadar koruyacağız" dedi.
Bankacılar, yatırımcı toplantısında genel olarak Para Politikası Kurulu üyelerini görmeye alışkın olduklarını belirterek, bu kez başkan Ağbal'ın mesajları "bizzat" vermesinin önemli bir gelişme olarak nitelendirdiler. Toplantıda bankacılar için yeni olan gelişme ise 2020 için büyüme öngörülerinin yüzde 2,5'a doğru revize edilebileceği oldu. Piyasanın beklentileri yüzde 1,5-2 civarındaydı.
KASIMDA 570 SEVİYESİNDE OLAN CDS'LER 300 BAZ PUANIN ALTINDA
Ağbal'ın cuma günü Reuters söyleşisindeki erken bir faiz indirimi yapılmayacağı söylemleri TL'de değer kazançlarını kuvvetlendirmiş, CDS'te belirgin düşüşler de görülmüştü. Kasım ayı başında 570 seviyesinde olan beş yıl vadeli CDS'ler 300 baz puanın altına gerilemiş durumda. CDS bu sabah 291/296 seviyesinde.
Piyasalarda takip edilemeye devam eden bir diğer konu ise AB ve ABD ile ilişkiler olmaya devam ediyor.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, S-400'lerin F-35'lere yahut NATO güvenlik sistemine tehdit teşkil edebilecek bir durum söz konusu olmadığını S-400'lerin Türkiye'de kalmaya devam edeceğini söyledi.
TL, dolar ve euro karşısında ekonomi yönetimindeki kasım ayı başındaki değişiklik sonrası yaklaşık yüzde 20 değer kazandı. Ancak bu değer kazancı Kasım 2020 öncesi dört yılda yaşanan yüzde 60'ın üzerindeki değer kaybının ardından geldi. Son iki haftada ise TL'de dolar karşısındaki değer kazancı yüzde 5 ile benzer para birimleri ortalamasından açık ara pozitif oldu.
Bu pozitif seyrin ardından ise bu hafta genel olarak yatay ya da sınırlı iyimser bir seyir gözleniyor. Kasım'dan beri yabancı girişleri 5 milyar doları portföy yatırımları olmak üzere büyük bölümü swap piyasasından yaklaşık 20 milyar dolar giriş gözlenirken, bankacılar son haftalarda lokallerin döviz talebinin de oldukça azaldığına dikkat çekiyorlar.