Dokunulmazlık Oylaması 1. Tur Sonucu

TBMM Genel Kurulu'nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin 1. ve 2. maddeleri kabul edildi.

TBMMGenel Kurulu'nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin 1. ve 2. maddeleri kabul edildi.

Teklifin geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerine geçilmesi için gizli oylama yapıldı.

Oylama saat 24:00'da bitti. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, oylama sonucunu açıkladıktan sonra birleşime ara verdi.

1. Madde: 350 evet

TBMM Genel Kurulu'nda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi, 350 oyla kabul edildi. 

Genel Kurul'da yapılan gizli oylamaya 531 milletvekili katıldı. Oylamada 1. madde 148 ret oyuna karşılık 350 oyla kabul edilirken, 27 oy boş çıktı, 1 oy geçersiz sayıldı; 5 milletvekili de çekimser kaldı.

Bu maddeye göre Adalet Bakanlığına intikal ettirilerek, dokunulmazlığın kaldırılması talep edilen dosyalardan başlamak üzere, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon'da bulunan tüm dokunulmazlık dosyaları ile İçtüzük'te öngörülen usul uygulanmaksızın ve herhangi bir ayırım yapılmaksızın bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeriyor. Madde Anayasa'nın milletvekillerinin dokunulmazlığını düzenleyen 83. Maddesi'ni geçici olarak askıya alıyor.

2. Madde: 357 evet

TBMM Genel Kurulu'nda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin 2. maddesi de 357 oyla kabul edildi.

Genel Kurul'da yapılan gizli oylamaya 529 milletvekili katıldı. Oylamada 2. madde 149 ret oyuna karşılık 357 oyla kabul edilirken, 17 oy boş çıktı, 6 milletvekili de çekimser kaldı.

Danışma Kurulu'nun, TBMM Genel Kurulu'nun 18 Mayıs Çarşamba günü toplanmaması önerisi kabul edildi.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, teklifin saat 01.58 itibarıyla kabul edildiğini ve teklifin 2. tur görüşmelerine en az 48 saat sonra geçileceğini belirterek, birleşimi, 20 Mayıs Cuma günü saat 10.00'da toplanmak üzere kapattı.

Referandum görünüyor

Bu sonuç referandum aralığında. Cuma günü yapılacak olan ikinci tur oylamada da, değişiklik teklifinin 330'un üzerinde ancak 367'nin altında kalması durumunda referandum olasılığı doğuyor.

AKP'liler oylarını gösterdi

Genel Kurul'da teklif maddelerinin görüşülüp görüşülmemesi için yapılan oylamada AKP ve MHP'den fire verilmesi sonrası ilk oylamada oy rengini belli etme tartışması yaşandı. Oylamada beyaz kabul, kırmızı ret ve yeşil çekimser anlamına geliyordu.

AKP bazı milletvekilleri, oy kabinlerine girmeden oylarını kullandı. Milletvekillerinin, zarfın içine koymadıkları pulları göstermek suretiyle oyunun rengini belli etmeleri üzerine, birleşimi yöneten Başkanvekili Ahmet Aydın, milletvekillerini uyararak, oylama kurallarına uymalarını istedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de gizli oylama kurallarına uyulmadığını ifade ederek, Aydın'dan milletvekillerine müdahale etmesini istedi.

Aydın, bazı CHP'li milletvekillerini de oylama sırasında cep telefonları ile çekim yapmalarından dolayı uyardı.

Politika Haberleri

Demokrasi İçin Ortak Adım.. 10 Partiden 'Kayyum Uygulaması'na Son Teklifi!
Bakırhan'a Yasal İşlem.. Kayyum Atamaları Üzerine Tartışmalar Derinleşiyor!
Devlet Bahçeli'den PKK Lideri Abdullah Öcalan'a Çağrı.. Meclis'te Konuşsun! 
Özgür Özel, Selahattin Demirtaş'ı Ziyaret Etti.. Meclis'in Önemi Vurgulandı!  
Tüzük Kurultayı.. Geleceğin Yöntemlerini Belirlemek Üzere Yoğun Tartışmalar!