İki aylık periyotlarla Türkçe-Kürtçe yayınlanan kültür-sanat- politika dergisi dilop’un Eylül-Ekim sayısının dosya sayfalarında Kürt aydını Osman Sebri bulunuyor.
PolitiKARS'ın ajanslardan derlediği bilgilere göre, Adıyaman-Kahta’nın Narince köyünde başlayıp 11 Ekim 1993’te Şam’da son bulan hayatı ve bugün çok da bilinmeyen sosyalist kimliğiyle Osman Sebri, derginin kapağında da yer alıyor. Firat Cewerî, Şeyhmus Diken, Mehmet Oncu ve Hêvî Sebrî dosyaya katkıda bulunan isimler.
Ağrı’dan Xoybun’a
Ayhan Erkmen, ‘Ağrı’nın ağrısı’ başlıklı yazısında; Elegezli Ebasê Mıho ailesinin soluk soluğa öyküsü anlatılıyor. Digor’dan Ağrı isyanına, İran zindanlarına, ayrılık ve vuslatlarla dolu hayat öyküleri, aynı zamanda coğrafyanın kaderine de işaret ediyor.
Derginin sürekli yazarlarından tarihçi Mehmet Bayrak, bu sayıda Xoybûn hareketinin Kürt diplomasisindeki özel yerini irdeliyor.
İki Seîd ve Cavit Murtezaoğlu
Mesut Alp’in, Kürtçe’de ‘deq’ denilen dövmenin Mezopotamya tarihindeki izlerini sürdüğü yazısında; Selmet Güler’in fotoğrafları eşliğinde, bölge insanının neden dövme yaptığı sorusuna yanıt aranıyor.
Müzikolog Zeyneb Yaş, geçen aylarda peş peşe kaybettiğimiz Kürt müziğinin iki önemli ismi, iki Seîd’i; Seîd Yûsif ve Seîd Gabarî’yi kaleme alıyor.
Yine, Şair İbrahim Karaca’nın yazısında da yıllardır Türkiye’de sürgün olarak yaşayan ve yakın zamanda Covid’den kaybettiğimiz ‘bir yeni zaman Abdalı’ Cavit Murtezaoğlu anlatılıyor.
Nazim Hikmet ve Kürtler
Mela Mihyedîn, son yıllarda Kürt müziği adına önemli çalışmalar yürüten Hakkari’den Lawje grubu üyeleriyle yaptığı röportajla yer alıyor dergide.
Necat Ayaz ise, bir önceki sayıda dosya yapılan Kürtçe’nin kullanımı meselesini sınıfsal bir analize tabi tutarak farklı bir yaklaşım geliştiriyor.
M. Ronahî’nin yazısında ise Hejar Mukriyanî’nin anılarından hareketle, büyük şair Nazım Hikmet’in hayatında Kürtlere dair bilinmeyen bazı boyutlar sergileniyor.
Dêrsim’in şehirleşme süreci
Nesimî... İnsanın ‘dokunulamaz ve özgür’ olduğu fikrini savunan bu Anadolu filozofunun derisinin yüzülerek öldürülmesiyle son bulan hayatı, şiiri ve düşünce sistemini Ragıp İncesağır kaleme alıyor.
Ve Dêrsim, dilop’un bu sayısında Hasan Aydın’ın yazdığı şehirleşme serüveniyle yerini alıyor.
Her sayıda olduğu gibi ressam Fewzi Bilge’nin bir resim okumasıyla katıldığı dilop’ta, bu sayının şairleri Osman Sebrî, Turgut Uyar ve Narîn Omer.