Kars-Digor Türk Telekom Yatılı Bölge Ortaokulu’nun ilk defa katıldıkları “Bilim Kahramanları Buluşuyor” turnuvasında Digor’u Ankara yerel turnuvalarında temsil ederek, 5’ncilik ödülüyle dönmesi öğretmen ve öğrencileri heyecanlandırdı. Bilim ekibi şimdiden önümüzdeki yıl yapılacak olan yarışma için kolları sıvadı. Çünkü yarışmayı birincilikle tamamlayabilmeyi hedefliyorlar. Bunun için de ilk iş olarak öğrencilerin projelerinde düşündükleri bir araç olan 3D yazıcı elde etmek ve Lego Robot setini genişletmeyi hedeflediler.
Digor Türk Telekom YBO, kıt imkanlara rağmen özel liseler arasında dereceye almayı başardı. Bu da gösterdi ki istenilince başarılmayacak şey yoktur. Azim ve kararlılık, sunulan imkanlar, öğretmen ve idareci desteği ve de kaymakamlığın arka çıkmasıyla bu başarı elde edildi. Milli Eğitim il ve ilçe müdürlükleri de bu tür turnuvalarda okulun önünü açarak ilerlemesine katkı sundu. Öğrencilerin aileleri de bu başarıda görev alarak haklı gurur yaşadılar.
Çocukların robot tasarlayıp programladıkları, toplumsal sorunlara projeler ve çözümler ürettikleri, bilimin eğlenceli dünyası ile tanıştıkları bir turnuva olan Bilim Kahramanları Buluşuyor turnuvası sonrasında Kafkas Haber Ajansı da eğitim sorumluluğu gereği öğretmen ve öğrencilerin yanında bulundu. Projenin detayları, başarının sırrını da araştırarak bir sonraki yıla nasıl hazırlanıldığını da objektiflerine taşıdı.
Merkezi İstanbul’da bulunan Bilim Kahramanları Derneği’nin, her yıl First Lego League (FLL) adıyla düzenlediği küresel robot turnuvasına Türkiye’den takımlar yetiştirmeyi amaçladığı gibi ülke genelindeki tüm okullara da bu anlamda kendini tanıtma ve fırsatları yakalama imkanı sunuyor. Dünya’da 80 ülkede 9-16 yaş arası 250 bin çocuğun katıldığı turnuvada öğrenciler kurdukları takımlarla hem mekanik problem çözen robotlar tasarlıyorlar, hem de sorunlara çözüm olacak yeni projeler geliştiriyorlar. Proje çalışmaları sonucunda bölgesel, ulusal ve uluslararası turnuvaya katılacak olan takımlar 18 yaş üstü gönüllü koçlarının ve danışmanlarının rehberliğinde haftada en az 1,5-2 saatlik bir çalışmayla, turnuva masasının üzerinde yer alan görevleri 2,5 dakikada yapan bir robot programlar ve tasarlıyorlar ve her sezon tüm dünyayı ilgilendiren bir sorun ile ilgili araştırma projesi yürütüyorlar.
Sezon boyunca yoğun bir çalışma sonunda çocuklar, bilim ve teknolojinin topluma olumlu katkılarını daha iyi anlayabiliyorlar. Teknik ve Bilimsel yaklaşımların yanında çocuklar; tüm üyelerin katılımcı olduğu bir takım çalışması, araştırma, beyin fırtınası, tartışma, ortak çözüm, iletişim, sunum gibi yaşam boyu kullanıp, geliştirebilecekleri becerileri de elde edebiliyorlar.
Bu sene de ülkemizde Bilim Kahramanları Derneği’‘nin 12. sini düzenlediği turnuvada 40 ilden, 260 takım, 2 bin civarında kadar genç çöpü azaltmak, yeniden kullanmak ve geri dönüştürmekle ilgili çalıştılar.
Bilim Kahramanları Buluşuyor / First Lego League (FLL) Ankara Yerel Turnuvasına ilk defa katılan Türk Telekom Yatılı Bölge Ortaokulunda öğrenciler “En iyi araştırma” ödülünü alırken takım koçluğunu üstlenen Fen Bilimleri öğretmeni Feyyaz Kayaaltı da “Aslan Koç” ödülünü alarak Digor ve Kars’ı Ankara’daki yerel turnuvada temsil ettiler. Digor Türk Telekom Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerinden oluşan “Doğunun Yıldızları” Takımı turnuvada robot oyunu, araştırma projesi ve FLL öz değerleri olmak üzere üç farklı kategoride değerlendirildi. Çoğunluğunu özel okul, kolej, Anadolu ve Fen Liselerinin oluşturduğu 32 katılımcı arasında robot oyunlarında 5. oldular.
Turnuva Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kongre Merkezi’nde 21 Şubat 2016 tarihinde düzenlendi. Bilim kahramanları Derneği bu etkinliği yarışma olarak görmediklerini, çocukların eğlenirken öğrendikleri ve takım çalışması yapabildikleri bir turnuva olduğu vurgusu öne çıktı. Sezon boyunca yapılan çalışmalar 3 bölümden oluştu; 1. robot oyunu (tasarım, programlama), 2. araştırma projesi (araştırma, yenilikçi çözüm, paylaşım, sunum), 3. FLL öz değerleri. Takımın yaklaşık 3 aylık çalışmalarında Robot oyunları ve sezon teması olan çöpe çözüm, çöple çözüm hakkında Proje ürettiler. Takım ismi olarak “Doğunun Yıldızları” dediler kendilerine.
Digor’un bilim kahramanları Ankara’daki ilk günde Digor Kaymakamlığı’nın sağladığı imkanlarla Ankara gezisi düzenledi. Anıtkabir, Medeniyetler Müzesi, İlk TBMM, Feza Gürsey Bilim Merkezi ve Lunapark olmak üzere belli başlı yerleri gezip görme fırsatları oldu. Hacettepe Kongre Merkezinde Turnuva’ya katıldılar. Turnuva’da öğrenciler, Robot Oyunları (2,5 dakika içinde masadaki görevleri robota yaptırma ve Programlama), Proje ve Özdeğerler olmak üzere üç kategoride jüriler önünde yaşadıkları süreci anlattılar. Robot Oyunlarında çoğunluğunu özel okullar, kolej, Anadolu ve Fen Liselerinin oluşturduğu o günkü 32 katılımcı arasında robot oyunlarında 5. oldular. Turnuva günü sonunda Araştırma ödülü alan takım üyeleri o gün tüm işleri kendileri yapmışlardır.
Takım Koçu Feyyaz Kayaaltı, “Bu süreç boyunca ben ve danışman arkadaşımın takıma doğrudan müdahalesi olmamıştır. Biz sadece onların yapamayacakları yetişkin desteği gerektiren işlerde rol aldık. Turnuva odasının hazırlanması, turnuva masasının yapılması, araştırma için bilgisayar temini, Ankara için gezi, ulaşım, barınma ve yemek organizesi.. Gerisi takımın keşfetmesi ve çalışması ile gerçekleşti. Önümüzdeki süreçte bu faaliyetleri arttırarak devam ettireceğiz. İlk işimiz öğrencilerimizin projelerinde düşündükleri bir araç olan 3D yazıcı elde etmek. Lego Robot setimizi genişletmek. Süreç içinde şahsım adına Lego setinin öğrencilerimin üç boyutlu düşünebilme kabiliyetlerini ne kadar geliştirdiklerini gözlemledim. Bu organizasyon ile kitap-defter-kalem döngüsünden çıkarak gerçek yaşamdan bir süreç yaşadılar. Problemlerle karşılaştılar ve bu problemlere çözüm yolları geliştirmeye çalıştılar. Bu üç ay gerçekten çok değerli bir zaman oldu.”