K.Maraş merkezli '6 Şubat Depremleri'nin yaşandığı saat olan 04.17'de yıkımın yaşandığı kentlerde, depremin yıl dönümü dolayısıyla ölenler anıldı.
Merkez üssü Pazarcık ile Elbistan ilçesi olan 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden tam iki yıl geçti.
Takvimler 6 şubat 2023 Pazartesi gününü gösterdiğinde K.Maraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaklaşık 9 saat sonra saat 13.24’ü gösterdiğinde ise Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Deprem, Maraş, Antep, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Urfa, Adana ve Diyarbakır başta olmak üzere çevre illerde hissedildi.
Peş peşe yaşanan depremden 13 milyon kişi doğrudan etkilenirken 11 ilde resmi rakamlara göre en az 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti.
Deprem, Suriye’de de büyük bir yıkıma sebebiyet verdi, bölgede en az 5 bin 800 kişi yaşamını yitirdi.
Türkiye ve Suriye'yi vuran K.Maraş merkezli '6 Şubat Depremleri'nin yaşandığı saat olan 04.17'de, depremden etkilenen Hatay, K.Maraş, Adıyaman, Malatya, Kilis, Osmaniye, Adana, G.Antep, Diyarbakır ve Ş.Urfa'da anma programları yapıldı.
Depremde ölenler, açıklama, meşaleli ve sesiz yürüyüşler gibi etkinliklerle anıldı.
..haberin öncesi
DEPREM FELAKETİ'NİN ÜZERİNDEN İKİ YIL GEÇTİ
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen K.Maraş merkezli depremler, Türkiye ve Suriye’de büyük yıkıma yol açmıştı.
Depremin üzerinden iki yıl geçerken, felaketin izleri hala hafızalarda tazeliğini koruyor.
Depremin ikinci yıl dönümünde, Hatay, K.Maraş, Adıyaman, Malatya, Kilis, Osmaniye, Adana, G.Antep, Diyarbakır ve Ş.Urfa gibi etkilenen illerde anma programları düzenlendi.
PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; etkinlikler arasında meşaleli yürüyüşler ve anma açıklamaları yer aldı.
6 Şubat Platformu adına yapılan açıklamada, "Sevdiklerimizi, evlerimizi, memleketimizi kaybettik" ifadeleriyle deprem sonrası yaşanan zorluklara dikkat çekildi.
DEPREM SONRASI YAŞANAN ZORLUKLAR
Deprem sonrası Hatay halkı, temel ihtiyaçlardan barınma sorunlarına kadar birçok alanda sıkıntılarla mücadele ediyor. Kalıcı konutların bir yıl içinde teslim edileceği söylenirken, birçok kişi hâlâ geçici konteynerlerde yaşamaya mahkum kalmış durumda. "İnsanca yaşam koşullarından uzak konteynerlerde yaşamak istemiyoruz!" diyen halk, devletin afet planlarının yetersizliğine de vurgu yaptı.
SAĞLIK HİZMETLERİNDEKİ SORUNLAR
Hatay’da sağlık hizmetleri ciddi yapısal sorunlarla karşı karşıya. Yıkılan sağlık merkezlerinin yerine yeterli sayıda bina inşa edilmemesi, sağlık hizmetlerinin yetersiz altyapıya sahip konteynerlerde sunulmasına neden oluyor. Ayrıca, uzman hekim eksikliği ve tıbbi malzeme temininde yaşanan aksaklıklar, sağlık hizmetlerindeki sorunları derinleştiriyor.
EĞİTİMDE CİDDİ AKSAKLIKLAR DEVAM EDİYOR
Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen eğitim alanında hala ciddi aksaklıklar yaşanıyor. Okul ve derslik ihtiyacı sorunu çözülmemişken, öğrencilerin barındığı konteyner kentlerde yaşam koşulları iyileştirilmedi. Eğitimdeki sorunlar, okul terkini artırırken, Hatay halkı eğitim hakkından vazgeçmeyeceklerini belirtiyor.
DEMOGRAFİK YAPIYA ETKİLERİ
“Meskun mahallede rezerv alan ilanı” düzenleyen yasa, demografik yapıyı bozacak ve göç hareketlerini hızlandıracak endişeleri beraberinde getiriyor. Altyapı sorunları çözülmeden bu alanlarda ne zaman yaşayabilecekleri belirsizliğini koruyor.
HATAY HALKI MÜCADELEYE DEVAM EDİYOR
Hatay halkı, kaybettikleri sevdiklerinin peşini bırakmıyor. "Kayıplarımız bulunsun, diye haykırıyoruz" diyen vatandaşlar, sorumluların yargılanmasını talep ediyor. Eğitim, sağlık ve barınma haklarının ihlal edildiğini belirten halk, mücadelelerine devam edeceklerini vurguluyor.
UNUTMAK YOK, AFFETMEK YOK!
Hatay halkı, yaşanan felaketin izlerini silmeyeceklerini ve sorumlulardan hesap soracaklarını belirtiyor. "Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok!" diyerek, adalet ve insan hakları mücadelesine olan kararlılıklarını sürdürüyorlar.