Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in İdam Yıldönümü

Devrimci hareketin önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 47. yılında birçok yerde etkinliklerle anılacak.

Tarihler unutulabilir, 6 Mayıs 1972 tarihi unutulmadı.

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, ölümlerinin 47’ncı yıldönümünde mezarları başında binlerin katılımıyla anıldı. 3 Fidanın mezarları başında, "Yoldaşlarımıza sözümüz var; umudu büyütecek, geleceğin sınıfsız ve sömürüsüz dünyasını mutlaka kuracağız" sözü verildi.  

Türkiye gençlik hareketinin devrimci önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 47’nci yılında Karşıyaka Mezarlığı’ndaki kabirlerinin başında anıldı. Anmaya gençlik örgütleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra binlerce insan katıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada Enternasyonal Marşı okundu. Anma boyunca “Yusuf, Hüseyin, Deniz, sürüyor sürecek mücadelemiz”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6'ıncı Filoyu unutmayın” ve “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm” sloganları atıldı.

Kurumlar adına ortak açıklamayı yapan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mevlut Çakmak, katledilişlerinin 47’nci yılında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın huzurunda bir kez daha toplandıklarını ifade etti. Çakmak, "Yoldaşlarımızın şahsında, sömürü ve baskı düzenine boyun eğmeyerek aramızdan ayrılan bütün yitirdiklerimize selam olsun" dedi. 

'UMUTSUZLUĞA YER YOK'

"Umutsuzluğa ve karamsarlığa yer yok. Faşizmi ve tek adam rejiminin inşasını durdurmak, bu ablukayı dağıtmak zorundayız" diyen Çakmak,"‘Değişmez’ denilenin değişebileceğini bizler biliyoruz. Hiçbir kişisel çıkar gözetmeden, kendilerini bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesine adamış yoldaşlarımızın kararlılıkları yolumuza ışık tutuyor" ifadesinde bulundu.  

'YOLDAŞLARIMIZA SÖZÜMÜZ VAR'

Emperyalizmin savaşçı politikalarına karşı dünya halklarının direnişiyle yenileceğini söyleyen Çakmak,"Türkiye gericiliğinin ve tek adam rejimi heveslilerinin de ömrü kısalmıştır. Sermaye düzeninin, tek adam rejiminin faşist saldırganlığına karşı; Bağımsızlık, Demokrasi ve Sosyalizm mücadelesi kazanacaktır. İşçi sınıfı; tüm halkların talepleriyle birleşerek, kapitalist emperyalist gericiliği mezarına gömecektir. Yoldaşlarımıza sözümüz var: Umudu büyütecek, geleceğin sınıfsız ve sömürüsüz dünyasını mutlaka kuracağız" dedi.

Haberin öncesi..

Üç Fidan Anılıyor

Türkiye'nin diğer birçok il ve ilçesinde de her yıl olduğu gibi Deniz Gezmiş ve arkadaşları etkinlikler, söyleşiler ve film gösterimleriyle anılacak.

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan’ı anmak için yine onları unutmayanlar etkinlikler düzenleyecek. İstanbul, Ankara, İzmir’in yanı sıra yurdun çeşitli kentlerinde anma törenleri düzenlenecek.

İstanbul

İstanbul’da bugün saat 18.00’de Emek Gençliği’nin çağrısı ile Taksim’den Dolmabahçe’ye Bağımsızlık, Demokrasi ve Sosyalizm Yürüyüşü yapılacak. Yürüyüş öncesi buluşma Taksim Atatürk Kültür Merkezi önünde olacak. 
68’liler Birliği de saat 12.00’de ABD 6. Filo Bahriyelileri’nin denize döküldüğü Dolmabahçe Rıhtımı’nda “Üç Fidan”ı anmak için etkinlik düzenleyecek.

Ankara

Deniz Gezmiş ve yoldaşları Karşıyaka’da bulunan mezarlarının başında anılacak. Anma için bugün saat 12.30 Karşıyaka Mezarlığı 2 No’lu Kapı’da buluşulacak.

İzmir

İzmir’de ise saat 18.30’da Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde “Bağımsızlık, Demokrasi ve Sosyalizm için Denizlerin mücadelesinde birleşelim” çağrısı ile anma düzenlenecek.

Haberin uzantısı...

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan Kimdir?

Gezmiş ve Aslan Şarkışla'da, İnan Kayseri'de, aynı sene yakalandılar. 9 Kasım 1971'de idama mahkum edildiler. 6 Mayıs 1972'de de birlikte idamları infaz edildi.

Hüseyin İnan kimdir?

Hüseyin İnan, 1949'da Kayseri'nin Sarız ilçesine bağlı Bozhöyük köyünde doğdu. İlk ve orta okulu Sarız'da, liseyi Kayseri'de okudu.

1966'da ODTÜ İdari Bilimler Bölümü'ne kayıt oldu. 1968'de TİP ve daha sonra Milli Demokratik Devrim (MDD) içindeki ayrılıklarda, giderek belirginleşen illegal ve dar örgütçülük fikri etrafında çekirdek bir grup oluşturup, kır gerillası yoluyla anti-emperyalist mücadele verme fikrini geliştirmeye çalıştı. Özellikle ODTÜ kökenli olan ve temelini İnan'ın attığı bu grup daha sonra, THKO'nun çekirdek kadrosunu oluşturacaktı.

14 Ekim 1969'da Filistin Kurtuluş Örgütü'nün El Fetih kamplarına gitti ve orada İsrail'e karşı savaştı. 1 Ocak 1971'de Türkiye İş Bankası Emek Şubesi soygunu, ABD askeri tesislerinin basılarak bir ABD'lilerin kaçırılması ve daha sonra dört Amerikalının kaçırılması eylemlerinde yer aldı. 24 Mart 1971'de Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde yakalanarak, 9 Kasım 1971'de Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan'la birlikte idama mahkum edildi. 6 Mayıs 1972'de idam edildi.

Yusuf Aslan kimdir?

Yusuf, 1947'de Yozgat'ın bir köyünde doğdu. Ortaöğrenimini dindar ve anti-komünist eğilimlerle, gelenekçi önyargıların güçlü olduğu bir çevrede tamamladı.

1966'da ODTÜ'ye girdi. Bir yıla kalmadan ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü'nün üyesi oldu, Dev-Genç içinde çalışmaya başladı. Bu dönemden itibaren önce hazırlık okulunda, sonra da mühendislik fakültesinde patlak veren boykotların ve hemen ardından ODTÜ işgalinin önde gelen örgütçülerinden oldu. İlk yargılandığı eylem,  ABD Büyükelçisi Commer'in arabasının yakılmasıydı.

1969'da arkadaşlarıyla birlikte Filistin'e gitti. Burada helikopter ve uçak pilotluğunu öğrendi. Traktörden helikoptere kadar her türlü aracı büyük bir ustalıkla kullanıyordu.

1970 yılında kurulan THKO'nun kurucusu ve önderlerinden olan Yusuf Aslan, Deniz Gezmiş'le birlikte Nurhak'a dağdaki gerilla grubuna katılmaya giderken, Sivas Şarkışla'da yaralı olarak yakalandı. Sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı. 6 Mayıs 1972'de Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan'la birlikte idam edildi.

Deniz Gezmiş kimdir?

Deniz Gezmiş, Ankara'nın Ayaş ilçesinde 27 Şubat 1947'de doğdu. Öğretmen bir ailenin çocuğu olarak çeşitli kentlerde ilk ve orta öğrenimini gördü. Liseyi İstanbul'da bitirdi.

1966'da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne giren Gezmiş, lise yıllarında sol düşünceyle tanıştı ve 1965'te Türkiye İşçi Partisi'nin Üsküdar İlçesine üye oldu. 30 Ocak 1968'de Hukuk Fakültesi'nde Devrimci Hukukçular Örgütünü kuran Gezmiş, 12 Haziran 1968'de İstanbul Üniversitesi'nin işgal edilmesine önderlik etti.

İstanbul'a gelen 6. Filo'yu protesto eylemlerinde yer alan Gezmiş, 30 Temmuz'da bu eylemlerden dolayı tutuklandı ve 20 Eylül'de serbest bırakıldı. 1 Kasım 1968'de Samsun'dan İstanbul'a Mustafa Kemal Yürüyüşü'nü düzenledi.

1969 Haziran'ında Filistin'e giderek Eylül'e kadar Filistin gerilla kamplarında kalan Gezmiş, 20 Aralık 1969'da yakalandı ve Cihan Alptekin'le birlikte 18 Eylül 1970'e kadar tutuklu kaldı. Daha sonra Sinan Cemgil ve Hüseyin İnan'la birlikte Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nu (THKO) kurdu. 4 Mart 1971'de dört ABD'li erin kaçırılması eyleminde bulunan Gezmiş, erlerin serbest bırakılmasından sonra Sivas'ın Şarkışla ilçesinin Gemerek nahiyesinde Yusuf Aslan'la birlikte yakalandı.

9 Ekim 1971'de idam cezasına çarptırılan Gezmiş, 6 Mayıs 1972'de idam edildi.

📷

Deniz Gezmiş'in Lise Yılları

68 kuşağının gençlik liderlerinden Deniz Gezmiş'in lise yıllarına ait bu fotoğraflar ilk kez yayınlandı.

📷

Bir Deniz Gezmiş Portresi

Türkiye'de 'devrim' denildiğinde akla gelen ilk isim 1947'de doğdu.

İlgili Haberler

Güncel Haberleri

Esenyurt'ta Kayyum Sonrası Operasyon.. DEM Parti Eşbaşkanları Tutuklandı!
Mardin, Batman ve Halfeti'ye Kayyum Atandı.. DEM Parti, Gaspa İzin Vermeyeceğiz!
'Sine-i Millet' Çağrısı.. Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Kayyum Tepkisi!
KCK'dan Öcalan ile Görüşmeler Öncesi Kritik Açıklama.. Sürece Bağlılık Vurgusu!