Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklu bulunan ve iddianameleri tamamlanan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş’a 142, Figen Yüksekdağ’a ise 83 yıla kadar hapis cezası istendi.
Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik düzenlenen operasyon kapsamında 4 Kasım’da tutuklanan eş genel başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkındaki iddianameler hazırlandı. Demirtaş hakkında hazırlanan iddianamede, Demirtaş’ın “PKK/KCK yöneticisi olduğu”, bu kapsamda örgütün “siyasi alan merkezi sorumlusu” olarak faaliyetlerini yürüttüğü ileri sürüldü. İddianamede, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) içerisinde hareket etmesi, eylem ve işlemlerde bulunmasının suç sayılması dikkat çekti.
DEMİRTAŞ’A 142 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
İddianamede, Demirtaş'ın değişik tarihlerde yapmış olduğu birçok konuşmada “terör, cebir ve şiddet olgusunu meşru gösterecek ifadelerde bulunarak örgüt propagandası yaptığı” ileri sürüldü. İddianamede, Kobanê’ye dönük DAİŞ saldırısına karşı birçok kentte 6-8 Ekim 2014 tarihinde eylemlerin düzenlenmesinde, HDP MYK'sinden ve sonrasında yapılan açıklamanın etkili olduğu savunuldu. Demirtaş'ın üzerine atılı olan “örgüt yöneticiliği”, “örgüt propagandası yapmak”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına Muhalefet”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik”, “halkı kanunlara uymamaya tahrik”, “suç işlemeye tahrik ve suçu ve suçluyu övme” suçlarından 43 yıldan 142 yıla kadar cezalandırılması talep edildi.
YÜKSEKDAĞ’A 83 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Yüksekdağ hakkında hazırlanan iddianamede ise, HDP Eş Genel Başkanı’nın, DTK içerisindeki faaliyetleri ve diğer eylemleri nedeniyle “örgüt yöneticisi” sıfatıyla cezalandırılması istendi. Ayrıca Yüksekdağ’ın değişik tarihlerde yapmış olduğu konuşmalarla örgütün propagandasını yaptığı ileri sürüldü. Yüksekdağ’ın, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına Muhalefet”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik”, “suç işlemeye tahrik” suçları ile birlikte 6-8 Ekim olaylarının meydana geldiği tarihte HDP MYK'sinde bulunmuş olması ve yapılan açıklamada imzasının olması nedeniyle sokak hadiselerinin meydana gelmesinde sorumlu olduğu iddiasına yer verildi. Yüksekdağ’ın eylemlerinin geniş olarak anlatıldığı iddianamede 30 yıldan 83 yıla kadar cezalandırılması talep edildi.