DEM Parti Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kürt Dili Günü olan 15 Mayıs'ta TBMM Başkanlığı'na ‘Kürt Kültürünün ve Kürtçe'nin Korunması Kanun Teklifi’ni sundu.
DEM Parti Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kürt Dili Günü olan 15 Mayıs'ta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na önemli bir kanun teklifi sundu.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, 15 Mayıs'ta Kürt Dili Günü'nde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na ‘Kürt Kültürünün ve Kürtçe'nin Korunması Kanun Teklifi’ni sundu.
PolitiKARS’ın derlediği bilgilere göre; Kanun teklifinde öne çıkan düzenlemeler arasında, Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliği ile Kürt kültürü ve Kürtçe'nin korunması için projelerin hayata geçirilmesi, Yükseköğretim Kurumları'nda Kürt kültürü ve Kürtçe'nin korunması, geliştirilmesi ve öğretimi için gerekli düzenlemelerin yapılması ve örgün eğitimde Kürtçe öğretmen kadrosunun oluşturulması bulunuyor.
Kanun teklifinin gerekçesinde ise, Kürt halkının anadilde eğitim talebinin her zaman güncel bir konu olduğu vurgulandı.
KÜRT KÜLTÜRÜNÜN VE KÜRTÇE'NİN KORUNMASI KANUN TEKLİFİ
"Kürt Kültürünün ve Kürtçe'nin Korunması Kanun Teklifi" olarak adlandırılan ve içeriğinde Kürt kültürü ve dilinin korunması için çeşitli düzenlemeler yer alan kanun teklifinde Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın iş birliğiyle Kürt kültürü ve Kürtçe'nin korunması için projelerin hayata geçirilmesi öngörülüyor.
Ayrıca, Yükseköğretim Kurumları'nda Kürt kültürü ve Kürtçe'nin korunması, geliştirilmesi ve öğretimi için gerekli düzenlemelerin yapılması ve bu düzenlemelerin yanı sıra, örgün eğitimde Kürtçe öğretmen kadrosunun oluşturulması da kanun teklifinin önemli maddeleri arasında yer almaktadır.
Kürt halkının anadilde eğitim talebinin her zaman güncel bir konu olduğu vurgulanan teklifinin gerekçesinde ise, çözümsüzlüğe mahkûm edilen Kürt sorunu ve Kürt halkının eşit yurttaşlık mücadelesi vurgu yapıldı.
Ancak, Türkiye'de Kürtçe anadilde eğitim yapılmasını sağlayacak yasal düzenlemelerin ısrarla engellendiği; bu durumun sonucunda, Kürtçe konuşan yurttaşların sayısız hak ihlaline, ayrımcılığa ve şiddete maruz kaldığı ifade edildi.
Kanun teklifinde yer alan düzenlemelerin, anadil ve kültür hakkının eksiksiz bir şekilde sağlanması amacıyla atılmış bir adım olduğu belirtildi.
Asimilasyon politikaları ve yasaklar nedeniyle tehdit altında olan Kürt kimliği, kültürü ve dilinin kamu politikaları ile korunması ve geliştirilmesi için bu kanun teklifinin önemli bir başlangıç olabileceği ifade edildi.
Koçyiğit'in sunduğu ‘Kürt Kültürünün ve Kürtçe'nin Korunması Kanun Teklifi’nin Türkiye'de Kürt kültürü ve dilinin korunması ve geliştirilmesi için önemli bir adım olabileceği; teklifin yasalaşması durumunda ise Kürt halkının anadilde eğitim hakkının güvence altına alınması ve Kürt kültürünün daha geniş kitlelere tanıtılması için önemli bir adım atılmış olacağı kaydedildi.
..ilgili haber
'ANADİL' TALEBİ 'ANAYASAYA AYKIRI' BULUNDU
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit'in Meclis Başkanlığı’na verdiği anadilde eğitimin anayasal güvenceye alınmasına dair verdiği kanun teklifi 'anayasaya aykırı' olduğu gerekçesiyle işleme konulmadı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, 15 Şubat’ta Meclis Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinde, anadilde eğitimin anayasal güvenceye alınmasını talep etmişti.
Koçyiğit’in, ana dilde eğitim hakkının yasal güvence altına alınması, Kürtçe’nin Kürt çocuklarının ana dili olarak kabul edilmesi ve okullarda tüm kademelerde (okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve yükseköğretim) Kürtçe eğitim verilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması talebiyle verdiği kanun teklifi reddedildi.
Kanun teklifine verilen gecikmeli cevapta ise, “Talebinizin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 3’üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan ‘Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir’ hükmüne aykırılık taşıdığı değerlendirilmektedir.” ifadeleri yer aldı.