Cumhuriyet gazetesine polis operasyonu... Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu gözaltına alındı. Gazetenin 13 yönetici ve yazarı hakkında gözaltı kararı var. Listede önceki yayın yönetmeni Can Dündar'ın da olduğu, Dündar hakkında yakalama kararı çıkarıldığı öğrenildi.
Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve yazarlarına yönelik gözaltı ve ev baskınları yapıldı… Gazetenin 13 yöneticisi hakkında gözaltı kararı verildi.
Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve yazar Güray Öz gözaltına alındı. Cumhuriyet Gazetesi’nin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı’nın Yönetim Kurulu üyeleri Akın Atalay, Musa Kart, Hikmet Çetinkaya ve Mustafa Kemal Güngör’ün evlerinde de arama yapılıyor. Eski yayın yönetmeni Can Dündar hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.
Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay’ın eşiyle birlikte evde olmadıkları ancak sabah 07.00 sıralarında eve giden polisin arama yapmaya başladığı öğrenildi. Sabah gazetesinin konuyla ilgili haberinde gazetenin, ‘FETÖ ve PKK ile bağının araştırıldığı’ yazıldı. Cumhuriyet avukatı Tora Pekin ise Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada henüz ellerine yazılı bir bildirim geçmediğini söyledi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklaması
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan operasyonla ilgili şu açıklamayı yaptı;
"Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık Anonim Şirketi (Cumhuriyet Gazetesi) ve gazetenin imtiyaz sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında;
PKK/KCK ve FETÖ/PDY Terör Örgütlerine müzahir olduklarına 02/04/2013 tarih ve 2013/4 sayılı yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde, darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca "FETÖ/PDY ve PKK/KCK Terör Örgütlerine Üye Olmamakla Birlikte Örgöt Adına Suç İşlemek" suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18/08/2016 tarihinde soruşturma başlatılmıştır.
Soruşturma kapsamında alınan MASAK Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bilirkişi raporları doğrultusunda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alınmış olup soruşturma işlemlerine devam edilmektedir."
Gazetenin yazarlarından Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Hakan Kara'nın da aralarında bulunduğu 15 isim hakkında gözaltı kararı verilirken, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç'in yaşlı olması sebebiyle sadece evinde arama yapıldı. Yurt dışında bulunan eski Genel Yayın Yönetmeni ve yazar Can Dündar'ın hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.
Gözaltına alınanlar ve hakkında arama kararı verilenlerin tam listesi şöyle:
- Orhan Erinç
- Akın Atalay
- Eser Sevinç
- Hakan Kara
- Hikmet Çetinkaya
- Nebil Özgentürk
- Musa Kart
- Bülent Utku
- Güray Öz
- Mustafa Kemal Güngör
- Önder Çelik
- Müslüm Özışık
- Murat Sabuncu
- Bülent Yener
- Turhan Günay
- Aydın Engin
Akın Atalay: Teslim olmayacağız, başaracağız!
Akın Atalay'ın önceki günkü ve dünkü son tweetleri şunlar olmuştu:
- Hiç kuşku yok, bitecek bu karanlık dönem. Teslim olmayacağız, başaracağız. Cumhuriyet'in 93. yılı kutlu olsun. Yaşasın Cumhuriyet!
- Kabul etmiyorum, saygı duymuyorum, uymuyorum!
Vakıf seçimleri mahkemelik olmuştu
Cumhuriyet gazetesi son dönemde vakıf seçimlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla gündeme gelmişti. Eski Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve Turizm Bakanı Alev Coşkun'un şikâyetiyle davalık olan vakıf seçimi için Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Cumhurbaşkanlığı devreye girmişti.
Cumhuriyet'in 4 Ekim tarihli başyazısında adları verilmeyen, ancak "bir eski bakan ile bir milletvekili" ifadesiyle işaret edilen eski Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun ile CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın, siyasi iktidarla aynı amaçla gazeteye karşı hareket ettikleri savunulmuştu. Başyazıda, "Uzun yıllar bu gazetede yöneticilik ve yazarlık yapmış olan biri eski bakan, diğeri halen milletvekili, iki eski Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyesinin, siyasi iktidarla aynı amaçta ve yolda birleşmelerini üzülerek izliyoruz" ifadesi kullanılmıştı.
Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, 'birileri' olarak nitelediği bazı isimlerin Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu seçimlerinin usulsüz yapıldığı iddiasıyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a şikâyette bulunduğunu Twitter'dan duyurmuştu. Akın Atalay, "Birileri, son çare olarak Beştepe'deki Saray'a gitmişler: 'Cumhuriyet'in bu yönetimin elinden alınması için son ümidimiz sizsiniz, ne olur, devreye girin ve Cumhuriyet'i bize verin' demişler" demişti.
NE OLMUŞTU?
Cumhuriyet, 29 Mayıs 2015 günkü sayısında MİT’e ait olduğu iddia edilen ve 15 Şubat 2014’te durdurulan TIR’larda silah olduğuna dair haber ve fotoğraflara yer vermiş, bu yüzden eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara temsilcisi Erdem Gül yargılanmıştı. TIR’larda yapılan aramaların kamera görüntüsü 29 Mayıs tarihli Cumhuriyet gazetesi ve internet sitesinde Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın imzasıyla “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” başlığıyla yer almıştı. Savcılık MİT TIR’larıyla ilgili görüntüleri yayınlayan Cumhuriyet gazetesi hakkında ‘terör’ suçlamasıyla, aynı gün içinde soruşturma başlatmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, haberin yayınlanmasından iki gün sonra, konunun gündeme getirilmesini ‘casusluk faaliyeti’ olarak değerlendirerek, “Bu casusluk faaliyetinin içine o gazete de girmiştir. Haberi yapan bedelini ağır ödeyecek” dedi ve dava açıldığını duyurdu.
Cumhuriyet, 11 Haziran 2015’te de Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün imzasıyla, MİT’in yaptığı cihatçı ve silah transferini belgelediği öne sürülen görüntüleri yayımladı.