Son 10 yılda denizleri ve tatlı suları istila etmeye başlayan “zebra midyeleri” Çıldır Gölü’nde de görüldü.
Suat İncedere'nin Özel Haberi
Zebra Midyeler ve Çıldır Gölü
Denizleri ve tatlı suları istila etmeye başlayan zebra midyeleri şehirleri susuz bırakabilecek kadar büyük bir tehlike olarak görülüyor. Barajların ömrünü yarı yarıya azaltabildiği belirtilen midyeler; Karadeniz, Hazar Denizi ve Aral Gölü’nün yerlisi. Tuna havzasından Avrupa’ya, oradan da Kuzey Amerika’ya yayılan bu midye türü, adını sarı ve kahverengi çizgili kabuğundan alıyor.
Türkiye’de ilk olarak 1897 yılında Hatay’ın Asi Irmağı’nda görüldü. Ancak son 10 yılda kontrolsüz bir şekilde yayılıyor. Boyları 1 ile 5 santimetre arası olan bu midyeler, üzerlerindeki iplikçilerle tutunabildikleri canlı-cansız her şeye yapışıyor ve kendi türleriyle birlikte koloni halinde yaşıyor. Dünyanın en istilacı midyeleri arasında gösterilen zebra midyelerinin dişileri yılda 1 milyon, hayatı boyunca da 5 milyonun üzerinde yumurta bırakıyor. Suyun geçtiği her sızıntıya ulaşıyor.
Doğal ekosistemde sorun yaratmayan bu midyeler, içme suyu tesisleri, hidroelektrik santralları ve baraj göllerinde büyük sorun yaratıyor.
Çıldır Gölü’nde Büyük Tehlike
Zebra midyenin göllerdeki balık üreme habitatlarını tamamen yok edebileceğini belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, büyük tehlikeye dikkat çekti.
Bölgede incelemelerde bulunan Mustafa Akkuş, zebra midye türünün çok fazla probleme neden olduğunu, sadece Amerika’da yıllık 5 milyar dolardan fazla ekonomik zarara yol açtığını belirtti.
Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, “Zebra midyeler üreme potansiyeli çok yüksek. Yani bir zebra midye, bir üreme döneminde bir milyon tane yumurta bırakıyor ve bu yumurtalar planktonlar gibi 1 aya yakın su içerisinde yüzme kabiliyetine sahip. Yani akıntılarla beraber çok hızlı bir şekilde yayılıyor” dedi.
Çıldır Gölü'de bulunan zebra midyeler, başta sazan (sarı balık) ve diğer balıkların üreme habitatlarını tamamen işgal edebilir. İstilacı ve yağmacı bir tür olan midyenin taşınması çok kolay ve su dışında nemli ortamda günlerce hayatta kalabiliyorlar. Zebra midyeler, akarsularda kumların, taşların üzerinde büyük koloniler oluşturuyor. Ortamdaki planktonları süzüyor. Bir zebra midye günde bir litre suyu süzme kapasitesine sahip.
Çıldır Gölü'ne Yavru Balıklarla Geldiler
Bölgede son 2 yıldır görülmeye başlayan zebra midyenin Keban ve Atatürk Barajı gölünde yetiştirilen yavru sazan balıklarla birlikte Çıldır Gölü’ne ve diğer baraj göllerine atıldığı tahmin ediliyor.