CHP’li Alp, ‘Karakurt HES Barajı’ Viyadüğü Neden Yapılmıyor?

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Meclis’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz alarak, bakanlığın Kars’taki uygulamalarına ilişkin eleştirilerini sıraladı, çözüm önerilerini aktardı.

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Meclis’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz alarak, bakanlığın Kars’taki uygulamalarına ilişkin eleştirilerini sıraladı, çözüm önerilerini aktardı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na ait 2024 yılı bütçe görüşmelerinin yapıldığı Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısı’nda konuşan CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Bakan Alparslan Bayraktar’a Kars’ın çözüm bekleyen sorunlarını anlattı.

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, “Kars’taki Hidroelektrik Santralin yapım aşamasında bir viyadük planlandı ancak müteahhit lehine daha sonra iptal edildi. Neden iptal edildi?” diye sordu.

“KARAKURT VİYADÜĞÜ NEDEN YAPILMIYOR?”

Konuşmasının başında Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yapılan hidroelektrik santral ile ilgili hukuksuzluğa dikkat çeken CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, “Bu santralin yapım sürecinden itibaren büyük hukuksuzluklar var; ÇED raporu 2 kere iptal edildi, 3'üncü rapor şu an davalık. Aynı zamanda, imar planı ve lisansı da davalık durumda bu santralin; YEKDEM'den de faydalanıyor, enerji üretimine de devam ediyor” dedi.  İstimlak alanında bulunan Karakurt köylülerinin de kamulaştırma çalışmalarının henüz bitirilmediğini vurgulayan CHP’li Alp, köylülerin büyük mağduriyet yaşadığını belirtti.

Sarıkamış'ta yapılan hidroelektrik santral nedeniyle önemli kamu zararları doğduğunu söyleyen CHP Kars Milletvekili Alp, 15 köyün ulaşımının ilçeye bağlantısının kesildiği söyledi. Karakurt Viyadüğü’ nün yapılmasını talep eden Alp, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a barajın yapım aşamasında bir viyadük planlandığını ancak süreç içinde müteahhit lehine daha sonra iptal edildiğini hatırlattı. Bakan Bayraktar’dan konuyu araştırmasını talep eden CHP’li Alp şunları söyledi: “Kars-Erzurum kara yolunu yeniden yapmak zorunda kaldık, önemli bir maliyet yüklendi. Sarıkamış'ın 15 köyü baraj nedeniyle barajın öte yakasında kaldığı için Sarıkamış ilçemizle ulaşımı kesilmiş durumda. Bu baraj üzerinde aslında yapım aşamasında bir viyadük planlanırken, süreç içerisinde bu viyadük müteahhit lehine olacak şekilde iptal edilmiş; bunu bir araştırmanızı talep ediyorum. Sarıkamış'ın Karapınar, Beşyol, Başköy, Eşmeçayır, Karaköse, Armutlu, Çardakçatı, Çolaklı, Kazıkkaya, Güllüce, Koçoğlu, Ortakale, Kayalıboğaz, Balıklı ve Kozan köylerinin şu an bağlı oldukları ilçeye ulaşımı sağlanamıyor; bunlar Erzurum'un Horasan ilçesine daha çok gitmek zorunda kalıyorlar. Bu viyadük neden yapılmamış, bunu soruyorum ve yapılması için nasıl çalışmalar var, bu konuda özel bir ilginizi rica ediyorum”

“ERZURUM'DAKİ KAYAK TESİSİNDE 400 TANE SUNİ KARLAMA TESİSİ VAR, KARS KAYAK TESİSİNDE SIFIR. KARLAMA TESİSİ VE SU GÖLETİ KURMAMIZ LAZIM”

Kars’ta yapılan hidroelektrik santralin ekosisteme verdiği zarara da değinen CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan suni karlama tesisleri ve su göleti talebinde bulundu.  Alp,  “ Bu hidroelektrik santrali, biliyorsunuz, Sarıkamış’ta çok güzel bir kayak tesisimiz var, bu santral hemen tesisin yanı başında olduğu için ılıman bir etki yaratıyor ve Sarıkamış artık eskisi gibi kaliteli bir kayak imkânına sahip değil; kart tutmuyor, tutsa bile o ılıman etki nedeniyle kar çok erken eriyor. Tabii, telafisi imkânsız bir boyuta geldik ama şimdi oraya suni karlama makineleriyle bir takviye yapmamız lazım. Mesela Erzurum’daki kayak tesisinde 400 tane suni karlama tesisi var, karşıdaki kayak tesisinde sıfır tesis var. Bunu yapılabilmemiz için de bizim bu suni karlama makinelerinin istifade edeceği bir su göleti kurmamız lazım. Şimdi, yanı başında baraj var, ben Kars Valisiyle konuştum, Sayın Valimiz de bu konuya sıcak bakıyor. Eğer bir talimat buyurursanız, o barajdan o gölete 5 kilometre civarında bir hatla su çekilerek o göletin suni karlama makinelerini çalıştırabilecek şekilde etkin hâle getirmemiz lazım. Böylelikle, baraj nedeniyle büyük bir ekosisteme zarar verdik ama bari kayak imkânını sürdürebilmemiz için bunu yapmanızı talep ediyorum” ifadelerini kullandı. 

“DOĞALGAZ TALEP EDİYORUZ”

Bakan Bayraktar’a Kars’ın ilçelerindeki doğalgaz sıkıntısını da aktaran CHP Kars Milletvekili Alp, “İlimiz, doğalgaz boru hatları güzergahında malumunuz fakat hala Digor, Arpaçay ve Akyaka ilçelerimiz doğalgazdan istifade edemiyoruz maalesef, kömürle ısınma sağlıyoruz. Kömürün tonu 10 bin liralara dayandı, bölge halkının artık uzun kuş şartlarında bu maliyeti de karşılayabilmesi mümkün değil. Arpaçay, Digor ve Akyaka ilçelerimize de doğalgaz talep ediyorum” diye konuştu.

İlgili Haberler

Kars Gündem Haberleri

Atatürk'ün Ölümünün 86'ıncı Yılı.. Kars'ta '10 Kasım' Anma Törenleri!
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu Kars'ta.. 'Altyapı ve Ulaşım Projeleri'nin Önemi!
Mahmut Alınak'tan Cesur Adım.. Davaya Katılmama Kararı ve Sivil İtaatsizlik! 
'Kars ve Çevresi'nde Hava Durumu Tahminleri.. İlk Kar Yağışları Yolda!
Kars ve Çevre İllerdeki Veriler.. Eylül 2023'te Konut Satışlarında %37,3 Büyüme!