Tarih başkenti Bursa’ya, Doğa Tarihi ve Arkeoloji Müzesi yapılıyor.
Büyükşehir Belediyesi, Bursa’yı müzeler şehri haline getiriyor. Belediye, 8500 yıllık arkeolojik dönemden 2300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alanda tarihi miras çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Karagöz Müzesi ve Kent Müzesi’nin ardından hizmete açılan Tekstil Sanayi Müzesi, Enerji Müzesi, İpek Müzesi, Göç Tarihi Müzesi, Kılıç Kalkan Müzesi ile bu alanda diğer kentlere danışmanlık hizmeti de veren Büyükşehir Belediyesi, bir müzede tarihi geçmişi 8500 yıl öncesine dayanan Akçalar’daki Arkeopak’a kazandırıyor. Yaklaşık 3 bin metrekare inşaat alanına sahip olan Doğa Tarihi ve Arkeoloji Müzesi’nin yılsonuna kadar tamamlanması planlanıyor.
Hayatın bütün izleri sergilenecek
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Akçalar Aktopraklık Arkeopark kazı başkanı Doç. Dr. Necmi Karul ile birlikte Doğa Tarihi ve Arkeoloji Müzesi inşaatında incelemelerde bulundu. Bursa’nın 8500 yıl öncesine dayanan medeniyetlere ev sahipliği yapan birikimli bir şehir olduğunun altını çizen Recep Altepe, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümünün yaptığı kazılarla, dünyanın ilk çiftçi topluluklarına ait yaşam izlerinin gün yüzüne çıkarıldığını hatırlattı. Başkan Altepe, neolitik ve kalkolitik dönemden 300 yıl öncesi Osmanlı köyüne kadar oluşturulan zaman tünelinde ziyaretçilere tüm bu dönemleri anlama imkanı sunan Arkeopark’a kazandırılan müzenin aynı zamanda bir okul vazifesi göreceğini ifade etti.
Başkan Recep Altepe, “Bu bölgedeki kazılardan elde edilen bulgular ile doğa tarihine yönelik olaylar 3 ayrı toplantı salonda sergilenecek. İnşaatı hızla sürüyor. Yıl sonuna doğru açılışını gerçekleştirmek istiyoruz. Buraya gelen ziyaretçilere 8500 yıl öncesine dayanan o günkü hayatın izleri, toplumsal olaylar ve geçirilen evreler en güzel şekilde sunulacak. Doğa tarihi müzesi de burada olacak. Kelebeklerden her türlü canlıya kadar burada sergilenecek. Buraya gelenler bir okul gibi eğitim alacaklar. Küçücük bulgulardan ne kadar önemli sonuçlar çıktığını görecekler” diye konuştu.