Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı İsmail Tufan ile ekibi tarafından 15 yıldır sürdürülen ‘Türkiye’nin Yaşlanma Atlası’ çalışmasında Türkiye’nin en uzun ömürlü yeri olarak belirlenen 10 yerden biri olan Ordu’nun Gölköy ilçesi uluslararası bilim insanlarının ilgi alanına girdi.
Akdeniz Üniversitesinden Prof.Dr.İsmail Tufan öncülüğünde Avustralya Melbourne Üniversitesinden Prof.Dr.Terence Seedsman, Muğla Sıtkı Koçam Üniversitesinden Prof.Dr.Mammer Tuna, Prof.Dr.Melis Oktuğ Zengin, Ege Üniversitesinden Doç.Dr.Sevnaz Şahin, Gazi Üniversitesinden Doç.Dr.Ayşe Canatan, Akdeniz Üniversitesinden Dr.İkuku Murakami, Gerontolog Faruk Y.Gürdal, Gerontolog Sıla Ayan, Elisabeth DeLuca, Hiroşi Nakaşima Ordu’nun Gölköy ilçesine geldiler.
Konuk bilim insanlarının Gölköy ilçesini ziyareti sebebiyle Gölköy Belediyesinin evsahipliğinde, Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Gölköy Belediyesi, İsmail Tufan Gerontoloji Vakfı, Ulusal Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Derneği ve Akdeniz Üniversitesi’nin destek ve katkılarıyla “Yerelden Merkez Yaşlanan İnsan ve Toplum” konulu uluslararası sempozyum düzenlendi. Sempozyuma Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Gölköy Kaymakamı Mustafa Hamit Kıyıcı, Gölköy Belediye Başkanı Ali Kemal Mert, protokol mensupları, yurt dışı ve yurt içindeki üniversitelerden gelen akademisyenler ve davetliler katıldı.
"Yeşil, orman, oksijen bol, yiyecekler doğal olunca haliyle ömür uzun oluyor"
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Gölköy ilçesinin ‘Türkiye’nin en uzun ömürlü yeri’ olarak belirlenmesinin başkaları için şaşırtıcı gelse de kendileri için normal olduğunu söyledi. Vali Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:
“Ordu, oksijeni en bol illerinden birisidir. Çevresinde doğayı kirletecek büyük sanayi yok. Tarımsal ilaçlama aşırı derece yapılmıyor hemen hemen hiç ilaçlama yok. Her taraf yeşil ve orman olunca oksijen de bol ve insanlar da doğal besleniyorlar. Bundan dolayı dünyada cazibe merkezlerinden birisi olmaya aday. İnsanlar 1 gün daha fazla yaşamak için her şeylerini feda etmeye hazırlar. Bundan dolayı daha fazla parayı verip doğal yiyecekler almaya çalışıyorlar. Marketlerde doğal, natürel, kimyasal müdahale olmayan yiyeceklerin satıldığı yerler var. İnsanlar sağlıklı kalabilmek için yapmayacağı fedakarlık yok. Sırf sağlıklı kalabilmek için bazı insanlar yaşadıkları yerden çevresel açıdan çok daha müdahalesiz yerlere taşınan, buralarda yaşayan insanlar var. Gölköy’de böyle güzel imkanlar varsa ve Türkiye üzerinde en sağlıklı insanlar buradaysa, en uzun ömür burada sürülüyorsa, buranın bu yönüyle de iyi bilinmesi lazım. Belki dünyada hali vakti iyi birçok insan buranın sağlıklı ve uzun ömre katkı sağlayan bir yer olduğunu duysa, öğrense gelir tatilini burada yapabilir. Biz de Ordu’yu tanıtma gayreti içerisindeyiz. Ordu’da en güzel ilçelerin başında Gölköy geliyor. Burada Ulugöl, dereler, şelaleler var. Bir de bu özellikleri ön plana çıkarılabilir. Tanıtırsak sadece Türkiye’den değil, Yemen’den bile insanlar buraya gelip, tatil yapmaya ve buralardan mesken edinmeye gayret edeceklerdir” dedi.
Konuk bilim insanları adın abir açıklama yapan Avustralya Melbourne Üniversitesinden Prof.Dr.Terence Seedsman, Türkiye’de yaşlılık alanında yapılan çalışmaların Avustralya açısından örnek olacağını belirterek, Gölköy ilçesinin doğasının uzun ömür için en uygun yer olduğunu belirtti.